fbpx
Καλώς ήρθατε στο mediteam.gr .Η κάθε δημοσίευση στο mediteam.gr συνιστά επιστημονική εργασία του υπογράφοντος αυτήν και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί προτροπή για λήψη ή διακοπή φαρμάκων η διενέργεια συγκεκριμένης ιατρικής πράξης . Κάθε ασθενής θα πρέπει να συμβουλεύεται το γιατρό του και να μη λαμβάνει φάρμακα χωρίς τις οδηγίες του ιατρού του. Το blog mediteam.gr αναρτά δημοσιεύσεις με στόχο την ενημέρωση για ιατρικά θέματα και τις τελευταίες εξελίξεις στην ιατρική , χωρίς αυτό να σημαίνει κατ´αναγκη ότι οι απόψεις του κάθε συγγραφέα είναι ταυτόσημες με αυτές του διαχειριστή .
ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Ακμή και διατροφή


Τί είναι η ακμή;

Η ακμή είναι μια πολτύ συχνή δερματική νόσος, ίσως η συχνότερη στον πληθυσμό. Χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση διαφορετικών δερματικών βλαβών με χαρακτηριστικότερες τα φλυκταινίδια (κοινά σπυράκια). Προσβάλει κυρίως τους έφηβους (κοινή εφηβική ακμή) αλλά και τους ενήλικες (ακμή ενηλίκων). Μπορεί να σχετίζεται με υποκείμενες ορμονικές διαταραχές (ορμονικής αιτιολογίας ακμή) ή με προϊόντα περιποίησης (ακμή εκ καλλυντικών). Άσχετα με την αιτία εμφάνισης της ακμής, εδώ και καιρό τίθεται το ερώτημα κατά πόσον η ακμή επηρεάζεται από τη διατροφή.

Ακμή και διατροφή. Αληθινή σχέση ή μύθος;

Εδώ και πολλά χρόνια υπάρχουν αντικρουόμενες αντιλήψεις σχετικά με τη σημασία της διατροφής στην εμφάνιση ή επιδείνωση της ακμής. Ως πρόσφατα η δίαιτα θεωρούνταν ότι δε συμβάλει στην εμφάνιση της ακμής. Ωστόσο τελευταία η επιστημονική κοινότητα δείχνει να έχει πειστεί για το αντίθετο. Σε αυτό συνέβαλαν μελέτες που επιβεβαίωσαν μια συχνή διαπίστωση πολλών δερματολόγων. Ότι η λήψη συγκεκριμένων τροφών μπορεί όντως να επιδεινώσει τη λιπαρότητα του προσώπου και συνεπακόλουθα την ακμή.

Πως επηρεάζουν οι τροφές την ακμή;

Φαίνεται πως η διατροφή επηρεάζει την ακμή μέσω των τροφών που πυροδοτούν την έκκριση ορμονικών διαβιβαστών όπως ινσουλίνης ή του IGF-1 (insulin-like growth factor 1). Οι ορμόνες αυτές προσδένονται σε υποδοχείς των κυττάρων των σμηγματογόνων αδένων και τα «μαστιγώνουν» αναγκάζοντάς τα σε υπερπαραγωγή σμήγματος. Το σμήγμα είναι η ουσία που ευθύνεται για τη λιπαρότητα του δέρματος. Η υπερπαραγωγή της (σμηγματόρροια) ευθύνεται άμεσα για την εμφάνιση ακμής.

Ποιες τροφές πυροδοτούν ακμή;

Οι τροφές που πυροδοτούν την εμφάνιση ακμής χαρακτηρίζονται από υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, δηλαδή από ικανότητα να ενεργοποιήσουν μια απότομη και μεγάλη αιχμή στα επίπεδα του σακχάρου του αίματος και συνεπως ινσουλίνης. Άλλες τροφές επίσης μπορεί να μην έχουν τόσο υψηλό γλυκαιμικό δείκτη αλλά να πυροδοτούν εγγενώς παραγωγή IGF-1 (π.χ. αγελαδινό γάλα). Πιο αναλυτικά τροφές που επιδεινώνουν την ακμή είναι:

 • λευκό ψωμί
 • ζυμαρικά
 • λευκό ρύζι
 • αγελαδινό γάλα και παράγωγά του όπως γιαούρτι, φέτα
 • γλυκά κάθε είδους
 • κακάο και σοκολάτα
 • τηγανητά φαγητά
 • λιπαρά γεύματα
 • δημητριακά όπως νιφάδες βρώμης ή κορν φλέικς με γλυκαντικά πρόσθετα
 • ποπ κορν
 • ορισμένα πολύ γλυκά φρούτα όπως π.χ. πεπόνι

Για όλες τις παραπάνω τροφές φαίνεται ότι η σημασία τους στην εμφάνιση της ακμής καθορίζεται από την ποσότητα που καταναλώνεται. Συνεπώς δεν χρειάζονται υπερβολές στους διαιτητικούς περιορισμούς αλλά σωστή καθοδήγηση από τον θεράποντα δερματολόγο.

Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ακμή;

Εδώ και καιρό έχει διαπιστωθεί ότι η διατροφή μπορεί να έχει και θετική επίδραση στην εμφάνιση ακμής. Δηλαδή υπάρχουν τροφές που η κατανάλωσή τους περιορίζει τη σμηγματόρροια και την εμφάνιση ακμής. Πιο συγκεκριμένα μιλάμε για τροφές πλούσιες σε ω-3 λιπαρά ή χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη όπως:

 • ψάρια
 • σόγια και παράγωγα αυτής
 • λαχανικά
 • χόρτα
 • όσπρια
 • σαλάτες
 • ξηροί καρποί όπως καρύδια κι αμύγδαλα
 • προϊόντα ολικής αλέσεως

Ποια είναι η σωστή στρατηγική στη διατροφή του ασθενούς με ακμή;

Η διατροφή αποτελεί ένα πεδίο που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή κατά τη θεραπεία της ακμής. Επιδιώκουμε τον περιορισμό τροφών που επιδεινώνουν την ακμή και την εισαγωγή στο διαιτολόγιο όσων την βελτιώνουν. Φυσικά ο κανόνας στο σχεδιασμό μας είναι η αποφυγή διατροφικών υπερβολών. Επίσης οι περιορισμοί που μπορεί να τεθούν είναι σε άμεση σχέση με την ένταση της ακμής. Λαμβανομένων αυτών υπόψη γίνεται σαφές πως μια ισορροπημένη διατροφή αποτελεί μια καλή βάση για τον καθορισμό ενός διαιτολογίου κατάλληλου για ασθενείς με ακμή. Η μεσογειακή διατροφή για ακμή αποτελεί ένα καλό υπόδειγμα αυτού του τύπου.

Καζάκος Χαράλαμπος

Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος

www.kazakos-derma

Καζάκος Χαράλαμπος 
δερματολόγος-αφροδισιολόγος 

http://www.kazakos-derma.gr
Τα άρθρα του γιατρού στο mediteam.gr 
https://mediteam.gr/category/καζακοσ-χ/
Διαδυκτιακό κανάλι:
YouTube

Ακολουθείστε τον ιατρό στο:

Το blog αυτό δημιουργήθηκε για να ακουστούν αυτά που σκεφτόμαστε στη καθημερινότητα της δουλειάς μας .
Μια παρέα από ανθρώπους που ασχολούνται με την επιστήμη της ιατρικής και γενικότερα με θέματα υγείας , από το δικό του πόστο έκαστος ( και όχι απαραίτητα όλοι γιατροί ) είπαμε να γράψουμε αυτά που έχουμε να πούμε.

Εγγραφη email

εγγραφειτε και μείνετε ενημερωμένοι
Loading

Copyright © 2018-19 Mediteam.gr

To Top