fbpx
Καλώς ήρθατε στο mediteam.gr .Η κάθε δημοσίευση στο mediteam.gr συνιστά επιστημονική εργασία του υπογράφοντος αυτήν και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί προτροπή για λήψη ή διακοπή φαρμάκων η διενέργεια συγκεκριμένης ιατρικής πράξης . Κάθε ασθενής θα πρέπει να συμβουλεύεται το γιατρό του και να μη λαμβάνει φάρμακα χωρίς τις οδηγίες του ιατρού του. Το blog mediteam.gr αναρτά δημοσιεύσεις με στόχο την ενημέρωση για ιατρικά θέματα και τις τελευταίες εξελίξεις στην ιατρική , χωρίς αυτό να σημαίνει κατ´αναγκη ότι οι απόψεις του κάθε συγγραφέα είναι ταυτόσημες με αυτές του διαχειριστή .
ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Ψωριαση. Βασικές απαντήσεις.

Τι είναι η ψωριαση;

Η ψωριαση είναι μια χρόνια πάθηση που προσβάλλει το δέρμα, αλλά και τα νύχια και τις αρθρώσεις. Οι δερματολογοι βλέπουν αρκετά συχνά ψωριασικούς ασθενείς στο ιατρείο. Υπάρχουν όμως και πολλοί που έχουν ήπια μορφή και απλά δεν το γνωρίζουν, όπως χαρακτηριστικά συμβαίνει με την ψωριαση στα νύχια. Κύριο χαρακτηριστικό της νόσου είναι η πάχυνση του δέρματος με την έντονη απολέπιση και συχνά φαγούρα.

Ο δερματολογος μπορεί να βάλει εύκολα διάγνωση με μια απλή κλινική εξέταση, εάν η ψωριαση είναι στο δέρμα. Πιο δύσκολη είναι η διάγνωση για την ψωριαση στα νυχια, καθώς σε αυτή συχνά μπορεί να την μπερδέψει κάποιος με ονυχομυκητίαση. Ακόμη πιο δύσκολη είναι η διάγνωση για την ψωρίαση στις αρθρώσεις (ψωριασική αρθρίτιδα).

ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ Η ΨΩΡΙΑΣΗ;

Η ψωριαση είναι μια πάθηση της οποίας η προδιάθεση είναι γραμμένη στα γονίδιά μας. Δηλαδή δεν είναι μεταδοτική. Ωστόσο μπορεί να υπάρξουν παράγοντες που να πυροδοτήσουν μια έξαρση (στρες, κρύο, μειωμένη ηλιοφάνεια, φάρμακα, λοιμώξεις).

Πόσο κρατάει η νόσος;

Πρόκειται για ένα χρόνιο νόσημα. Εμφανίζεται σε κάποιο στάδιο της ζωής και μπορεί να κρατήσει χρόνια, με εξάρσεις και υφέσεις. Ο δερματολογος πρέπει να παρακολουθεί τακτικά τον ψωριασικό ασθενή.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΨΩΡΙΑΣΗΣ ΣΤΟ ΔΕΡΜΑ;

Η ψωριαση στο δέρμα εκδηλώνεται με διάφορες μορφές. Οι μορφές καθορίζουν και τον τύπο της νόσου. Πιο συγκεκριμένα στη δερματολογία αναγνωρίζουμε τις εξής μορφές:

-Ψωριαση κατά πλάκας, η συχνότερη μορφή. Χαρακτηριστικό της οι κόκκινες παχιές πλάκες στο σώμα με λευκή απολέπιση και συχνά φαγούρα. Οι πλάκες εντοπίζονται κυρίως σε καμπτικές επιφάνειες (αγκώνες, γόνατα) αλλά και στο υπόλοιπο σώμα και στο τριχωτό.

-Σταγονοειδής ψωριαση. Εμφανίζεται συχνά μετά από κρυολόγημα με πονόλαιμο. Χαρακτηρίζεται από μικρές κόκκινες πλάκες που μοιάζουν με σταγόνες και είναι διάσπαρτες σε όλο το σώμα. Έχει συχνά φαγούρα.

-Αναστροφη ψωριαση. Εμφανίζεται σε πτυχές του σώματος (μασχάλες, ανάμεσα στους γλουτούς, στις μηρογεννητικές πτυχές) με ερυθρό χρώμα. Λόγω διαβροχής συχνά υπάρχει φαγούρα αλλά όχι απολέπιση. Η εικόνα μπερδεύεται συχνά με μυκητίαση.

-Φλυκταινώδης ψωριαση. Χαρακτηρίζεται από φυσαλίδες γεμάτες πυώδες υγρό (φλύκταινες) και εντοπίζεται συνήθως στις παλάμες και στα πέλματα. Ο δερματολογος πρέπει να την ξεχωρίσει από δερματίτιδες και μυκητιάσεις.

-Ερυθροδερμική ψωριαση. Σοβαρή μορφή ψωρίασης με καθολική εξάπλωση της κοκκινίλας με απολέπιση σε όλο το σώμα. Η φαγούρα είναι βασανιστική. Σε αυτή τη μορφή μπορούν να καταλήξουν οι προηγούμενες.

Οι παραπάνω μορφές μπορούν να συνυπάρχουν στον ίδιο ασθενή.

ΠΟΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΕΧΕΙ Η ΨΩΡΙΑΣΗ ΣΤΑ ΝΥΧΙΑ;

Η ψωριαση στα νυχια (ψωριασική ονυχία) θυμίζει πολύ ονυχομυκητίαση. Ωστόσο υπάρχουν κάποια κλινικά χαρακτηριστικά τα οποία αναζητεί πάντα ο δερματολογος για να θέσει τη διάγνωση. Αυτά είναι: η καθολική προσβολή, η πάχυνση, τα βοθρία («τρυπήματα καρφίτσας»), η δυσχρωμία σαν «σταγόνα λαδιού». Η διάγνωση μπαίνει σχεδόν πάντα από την εξέταση. Μερικές φορές μπορεί ο δερματολογος να ζητήσει μια καλλιέργεια νυχιών για να αποκλείσει τους μύκητες. Είναι γνωστό στη δερματολογια ότι η σοβαρή ψωριαση στα νυχια μπορεί να προηγείται της εμφάνισης ψωριασικής αρθρίτιδας.

Τι είναι η ψωριασική αρθρίτιδα;

Ο δερματολογος πρέπει πάντα στο νου την πιθανότητα για προσβολή των αρθρώσεων από τη νόσο. Κι αυτό γιατί η έγκαιρη διάγνωση οδηγεί σε μεγάλη πιθανότητα επιτυχίας στη θεραπεία. Αντίθετα παραμελημένες περιπτώσεις έχουν πολύ κακή πορεία. Η ψωριασική αρθρίτιδα χαρακτηρίζεται από επίμονους πόνους και πρήξιμο στις αρθρώσεις. Χαρακτηριστικό είναι το πρωινό «πιάσιμο» των αρθρώσεων των χεριών που «ξεκλειδώνει» όσο περνάει η ώρα. Μπορεί να εμφανίζεται μετά από πολλά χρόνια ιστορικού δερματικής προσβολής. Μπορεί όμως και να εμφανιστεί χωρίς συμπτώματα από το δέρμα. Ο δερματολογος συνήθως συνεργάζεται με το ρευματολόγο για τη διάγνωση και παρακολούθηση αυτών των περιστατικών.

ΘΕΡΑΠΕΥΕΤΑΙ Η ΨΩΡΙΑΣΗ;

Στη δερματολογία θεωρούμε ως βασικό στόχο το να οδηγήσουμε τη νόσο σε ύφεση, δηλαδή να την κοιμήσουμε. Η προδιάθεση θα συνεχίσει να υπάρχει φυσικά. Ωστόσο η επιθυμία μας είναι ο ασθενής να έχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερα διαστήματα χωρίς εκδηλώσεις και ενοχλήσεις όπως φαγούρα. Το κεφάλαιο της θεραπείας της πάθησης είναι πολύ μεγάλο. Συνοπτικά οι θεραπευτικές μας επιλογές είναι οι παρακάτω:

  • Τοπικά κορτικοειδή
  • Τοπικοί ανοσοτροποποιητικοί παράγοντες (πιμεκρόλιμους, τακρόλιμους)
  • Τοπικά παράγωγα βιταμίνης D(καλσιτριόλη, καλσιποτριόλη)
  • Φυτική ή οργανική πίσσα
  • Τοπικές μαλακτικές και κερατολυτικές κρέμες
  • Φωτοθεραπεία
  • Συστηματική αγωγή με ανοσοτροποποιητικά φάρμακα (κυκλοσπορίνη, μεθοτρεξάτη, ασιτρετίνη)
  • Βιολογικοί παράγοντες (
  • Άλλες συστηματικές αγωγές ( απρεμιλάστη)

Ο δερματολογος επιστρατεύει τα παραπάνω ανάλογα με τον τύπο και τη βαρύτητα της νόσου. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε συνδυασμό.

Η ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΟΥ ΨΩΡΙΑΣΙΚΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ

Η περιποίηση και φροντίδα στο δερμα με ψωρίαση είναι μια διαδικασία που ξεφεύγει από τα όρια της απλής θεραπείας. Ξεκινά από απλά μέτρα σε πολύ ήπιες περιπτώσεις και μπορεί να φτάσει και στα επίπεδα αλλαγής lifestyle στις πολύ βαριές. Ξεκινάμε από τη βασική αρχή ότι η ψωρίαση είναι μια χρόνια νόσος με εξάρσεις και υφέσεις. Στόχος μας είναι να την «κοιμίσουμε» και να την κρατήσουμε σε «ύπνο» για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Συνεπώς υπάρχουν οδηγίες περιποίησης με θεραπευτικό χαρακτήρα και γενικές οδηγίες που έχουν και προληπτικό χαρακτήρα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η ψωρίαση εκτός από το δερμα προσβάλλει τα νύχια και τις αρθρώσεις. Πιο αναλυτικά:

ΒΑΣΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗΣ

-Ακολουθούμε το θεραπευτικό πλάνο που μας έχει δώσει ο δερματολογος. Πάντα προγραμματίζουμε επανεξέταση καθώς η ψωρίαση είναι χρόνιο νόσημα.

-δεν «πειράζουμε» την ψωρίαση γιατί «φουντώνει». Οι τραυματισμοί πυροδοτούν την εμφάνιση ψωριασικών βλαβών ή συντηρούν τις υπάρχουσες (φαινόμενο Koebner). Δεν σκαλίζουμε τα λέπια, δεν τριβόμαστε με σκληρό σφουγγάρι.

-Ενυδατώνουμε καθημερινά το δερμα μας, χρησιμοποιώντας μια ενυδατική λοσιόν. Σε περιοχές με μεγαλύτερο πρόβλημα χρησιμοποιούμε κρέμες ή αλοιφές, κατά προτίμηση πριν τον ύπνο.

-Δεν αφήνουμε πολύ μακριά τα νύχια μας. Τα μακριά νύχια σηκώνονται και ξεκολλάνε από το «κρεβάτι» τους, την κοίτη του όνυχος. Αυτοί οι μικροτραυματισμοί πυροδοτούν ψωρίαση στα νύχια λόγω φαινομένου Koebner.

-Δεν σκαλίζουμε τα νύχια μας ειδικά στην περίπτωση που εμφανίζουν υπερκεράτωση κάτω από την ονυχαία πλάκα. Η υπερκεράτωση αυτή ΔΕΝ είναι βρωμιά αλλά ψωριαση στα νυχια! Σε περιπτώσεις που η ψωριαση έχει προσβάλλει πολύ το νύχι, πχ το έχει παχύνει (παχυωνυχία) απαιτείται να παρέμβουν συνδυασμένα ο δερματολογος και ο ποδολόγος.

-Αποφεύγουμε τα «χτιστά» ή ημιμόνιμα νύχια. Περιέχουν χημικά που μπορεί να πυροδοτήσουν ψωριαση στα νυχια ή να τη χειροτερεύσουν ακόμη πιο πολύ.

-Φοράμε γάντια κατά προτίμηση με εσωτερική βαμβακερή επένδυση.

-Ενυδατώνουμε τακτικά τα χέρια μας με ενυδατική κρέμα, ιδιαίτερα μετά από χειρωνακτικές εργασίες.

-Επιδιώκουμε την ηλιοθεραπεία αλλά προσέχουμε να μην μας κάψει ο ήλιος.

-Ξεπλένουμε τα υπολείμματα του αντηλιακού καλά. Αποφεύγουμε τη χρήση κοινών αντηλιακών και προτιμούμε φαρμακοτεχνικά προϊόντα.

-Μειώνουμε την κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα.

-Ασκούμαστε καθημερινά αποφεύγοντας όμως την έντονη φόρτιση των αρθρώσεων, για να μην πυροδοτήσουμε ψωριαση στις αρθρώσεις. Ιδανική άσκηση είναι η κολύμβηση.

-Ελέγχουμε το σωματικό μας βάρος. Η παχυσαρκία επιδεινώνει την ψωριαση.

-Αποφεύγουμε το καυτό νερό στο μπάνιο. Κάνουμε μόνο ένα μπάνιο ή ντους ημερησίως. Περιορίζουμε τη διάρκειά του. Δεν τριβόμαστε με σκληρό σφουγγάρι. Αποφεύγουμε τα ερεθιστικά αφρόλουτρα καθώς κι αυτά που περιέχουν άρωμα. Καλό είναι να χρησιμοποιούμε την ενυδατική λοσιόν ή κρέμα όσο το δερμα είναι νοτισμένο από το μπάνιο.

-Αποφεύγουμε το βάψιμο των μαλλιών σε φάση έντονης έξαρσης της ψωριασης στο τριχωτό.

-Αποφεύγουμε τις κομμώσεις με έντονη έλξη των τριχών Πχ σφικτά pony-tail.

http://www.kazakos-derma.gr
Τα άρθρα του γιατρού στο mediteam.gr 
https://mediteam.gr/category/καζακοσ-χ/
Διαδυκτιακό κανάλι:
YouTube

Ακολουθείστε τον ιατρό στα social:

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Το blog αυτό δημιουργήθηκε για να ακουστούν αυτά που σκεφτόμαστε στη καθημερινότητα της δουλειάς μας .
Μια παρέα από ανθρώπους που ασχολούνται με την επιστήμη της ιατρικής και γενικότερα με θέματα υγείας , από το δικό του πόστο έκαστος ( και όχι απαραίτητα όλοι γιατροί ) είπαμε να γράψουμε αυτά που έχουμε να πούμε.

Εγγραφη email

εγγραφειτε και μείνετε ενημερωμένοι
Loading

Copyright © 2018-19 Mediteam.gr

To Top