fbpx
Καλώς ήρθατε στο mediteam.gr .Η κάθε δημοσίευση στο mediteam.gr συνιστά επιστημονική εργασία του υπογράφοντος αυτήν και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί προτροπή για λήψη ή διακοπή φαρμάκων η διενέργεια συγκεκριμένης ιατρικής πράξης . Κάθε ασθενής θα πρέπει να συμβουλεύεται το γιατρό του και να μη λαμβάνει φάρμακα χωρίς τις οδηγίες του ιατρού του. Το blog mediteam.gr αναρτά δημοσιεύσεις με στόχο την ενημέρωση για ιατρικά θέματα και τις τελευταίες εξελίξεις στην ιατρική , χωρίς αυτό να σημαίνει κατ´αναγκη ότι οι απόψεις του κάθε συγγραφέα είναι ταυτόσημες με αυτές του διαχειριστή .
Βαιος Σπυροπουλος

Naegleria Fowleri ( εγκεφαλοφάγα αμοιβάδα ): Ένας επικίνδυνος , αλλά ευτυχώς σπάνιος μικροοργανισμός, που ζει σε υδάτινο περιβάλλον!

Naegleria fowleri banner - trophs under a microscope with contrast

Πρόσφατα ( Ιούλιος 2019 ), ένας Αμερικανός κολυμβητής μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο, καθώς λίγες μέρες μετά την επίσκεψή του σε λίμνη στη Βόρεια Καρολίνα, παρουσίασε ξαφνικά πολύ έντονα συμπτώματα, όπως έντονο πονοκέφαλο, υψηλό πυρετό, ναυτία και εμέτους.  Κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του εμφάνισε επιληπτικές κρίσεις και δυστυχώς κατέληξε δύο μέρες αργότερα. Τί ήταν όμως αυτό που προκάλεσε αυτή την τόσο έντονη κλινική εικόνα και τελικά οδήγησε στο θάνατο ένα νέο υγιή κολυμβητή? Οι γιατροί διαπίστωσαν ότι ο ασθενής είχε προσβληθεί από το παράσιτο Naegleria fowleri ή αλλιώς εγκφαλοφάγα αμοιβάδα! 

Τί είναι η Neigleria fowleri ?

Πρόκειται για ένα παράσιτο και συγκεκριμένα αμοιβάδα ( μονοκύτταρος οργανισμός που δεν φαίνεται με γυμνό μάτι ), η  οποία εντοπίζεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες σε σημεία που λιμνάζει και θερμαίνεται γλυκό νερό ( π.χ λίμνες ).

Τί προκαλεί ?

Πρωτοπαθή αμοιβαδική μηνιγγοεγκεφαλίτιδα, τα τυπικά συμπτώματα της οποίας είναι αυτά που αναφέρθηκαν στην εισαγωγή.

Πώς μεταδίδεται?

Μεταδίδεται με απότομη είσοδο νερού  στη ρινική κοιλότητα, όπως σε βουτιά ή κατάδυση. Δεν απειλεί τους λουόμενους όταν απλά κολυμπούν και ΔΕΝ μεταδίδεται με την κατάποση.  Σε πισίνες μπορεί να βρεθεί ΜΟΝΟ εάν ο καθαρισμός της πισίνας και οι συνθήκες υγιεινής είναι ελλιπείς.  

Αποτέλεσμα εικόνας για cdc naegleria

Μπορεί να μεταδοθεί  από άνθρωπο σε άνθρωπο ?

Όχι

Πώς γίνεται η διάγνωση?

Απαιτείται εξειδικευμένο εργαστήριο και εξετάσεις ( οσφυονωτιαία παρακέντηση, βιοψία ). Είναι εξαιρετικά δύσκολη. 

Πόσο συχνή είναι ?

Είναι εξαιρετικά σπάνια. Παρόλα αυτά , περιστατικά έχουν περιγράφει σε διάφορα μέρη του κόσμου.  Σύμφωνα με το CDC, στις ΗΠΑ έχουν αναφερθεί 34 περιστατικά τη τελευταία δεκαετία ( 2009-2019 ).

Υπάρχει Θεραπεία?

Τα τελευταία χρόνια δύο άνθρωποι επιβίωσαν χάρη σε ένα νέο φάρμακο. Δυστυχώς, η αντιμετώπιση είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Βάιος Σπυρόπουλος MD, Msc

Ιατρός Βιοπαθολόγος

Επιστημονικά υπεύθυνος
ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ  «ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΠΙΒΛΕΨΗ»

www.iepivlepsi.gr
Naegleria Fowleri ( εγκεφαλοφάγα αμοιβάδα ): Ένας επικίνδυνος , αλλά ευτυχώς σπάνιος μικροοργανισμός, που ζει σε υδάτινο περιβάλλον!
Αρθρογραφία γιατρού το Mediteam:
https://mediteam.gr/category/βάιος-σπυρόπουλος/


Το blog αυτό δημιουργήθηκε για να ακουστούν αυτά που σκεφτόμαστε στη καθημερινότητα της δουλειάς μας .
Μια παρέα από ανθρώπους που ασχολούνται με την επιστήμη της ιατρικής και γενικότερα με θέματα υγείας , από το δικό του πόστο έκαστος ( και όχι απαραίτητα όλοι γιατροί ) είπαμε να γράψουμε αυτά που έχουμε να πούμε.

Εγγραφη email

εγγραφειτε και μείνετε ενημερωμένοι
Loading

Copyright © 2018-19 Mediteam.gr

To Top