Πρόσφατα ( Ιούλιος 2019 ), ένας Αμερικανός κολυμβητής μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο, καθώς λίγες μέρες μετά την επίσκεψή του σε λίμνη στη Βόρεια Καρολίνα, παρουσίασε ξαφνικά πολύ έντονα συμπτώματα, όπως έντονο πονοκέφαλο, υψηλό πυρετό, ναυτία και εμέτους. Κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του εμφάνισε επιληπτικές κρίσεις και δυστυχώς κατέληξε δύο μέρες αργότερα. Τί ήταν όμως αυτό που προκάλεσε αυτή την τόσο έντονη κλινική εικόνα και τελικά οδήγησε στο θάνατο ένα νέο υγιή κολυμβητή? Οι γιατροί διαπίστωσαν ότι ο ασθενής είχε προσβληθεί από το παράσιτο Naegleria fowleri ή αλλιώς εγκφαλοφάγα αμοιβάδα!
Τί είναι η Neigleria fowleri ?
Πρόκειται για ένα παράσιτο και συγκεκριμένα αμοιβάδα ( μονοκύτταρος οργανισμός που δεν φαίνεται με γυμνό μάτι ), η οποία εντοπίζεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες σε σημεία που λιμνάζει και θερμαίνεται γλυκό νερό ( π.χ λίμνες ).
Τί προκαλεί ?
Πρωτοπαθή αμοιβαδική μηνιγγοεγκεφαλίτιδα, τα τυπικά συμπτώματα της οποίας είναι αυτά που αναφέρθηκαν στην εισαγωγή.
Πώς μεταδίδεται?
Μεταδίδεται με απότομη είσοδο νερού στη ρινική κοιλότητα, όπως σε βουτιά ή κατάδυση. Δεν απειλεί τους λουόμενους όταν απλά κολυμπούν και ΔΕΝ μεταδίδεται με την κατάποση. Σε πισίνες μπορεί να βρεθεί ΜΟΝΟ εάν ο καθαρισμός της πισίνας και οι συνθήκες υγιεινής είναι ελλιπείς.
Μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο ?
Όχι
Πώς γίνεται η διάγνωση?
Απαιτείται εξειδικευμένο εργαστήριο και εξετάσεις ( οσφυονωτιαία παρακέντηση, βιοψία ). Είναι εξαιρετικά δύσκολη.
Πόσο συχνή είναι ?
Είναι εξαιρετικά σπάνια. Παρόλα αυτά , περιστατικά έχουν περιγράφει σε διάφορα μέρη του κόσμου. Σύμφωνα με το CDC, στις ΗΠΑ έχουν αναφερθεί 34 περιστατικά τη τελευταία δεκαετία ( 2009-2019 ).
Υπάρχει Θεραπεία?
Τα τελευταία χρόνια δύο άνθρωποι επιβίωσαν χάρη σε ένα νέο φάρμακο. Δυστυχώς, η αντιμετώπιση είναι εξαιρετικά δύσκολη.
Βάιος Σπυρόπουλος MD, Msc
Ιατρός Βιοπαθολόγος
Επιστημονικά υπεύθυνος
ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ «ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΠΙΒΛΕΨΗ»
www.iepivlepsi.gr
Naegleria Fowleri ( εγκεφαλοφάγα αμοιβάδα ): Ένας επικίνδυνος , αλλά ευτυχώς σπάνιος μικροοργανισμός, που ζει σε υδάτινο περιβάλλον!
Αρθρογραφία γιατρού το Mediteam:
https://mediteam.gr/category/βάιος-σπυρόπουλος/