Με το δεύτερο κύμα της πανδημίας COVID-19 να μαίνεται σε όλο τον κόσμο και με τον ιό της εποχικής γρίπης προ των πυλών η ανησυχία όλων μεγαλώνει για το πως θα εξελιχθεί αυτή η συνύπαρξη. Οι προβληματισμοί αρκετοί και αφορούν κυρίως με το ποιες είναι οι ηλικιακές ομάδες που πλήττονται περισσότερο, την αλληλεπίδραση που υπάρχει ανάμεσα στους δυο αυτούς ιούς και αν υπάρχει αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης της νόσου. Πρόκειται σαφώς για μια πρωτόγνωρη κατάσταση και οι επιστήμονες σε όλον τον κόσμο προσπαθούν, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα και τις έρευνες φαρμάκων και εμβολίων να αναπτύξουν αποτελεσματικές στρατηγικές προστασίας και πρόληψης.
Ποιες είναι οι ομοιότητες και οι διαφορές ανάμεσα στον SARS COV-2 και τον ιό της εποχικής γρίπης;
Πρόκειται για δυο αναπνευστικούς ιούς δηλαδή η μετάδοση τους γίνεται από άνθρωπο σε άνθρωπο με σταγονίδια μέσω του βήχα, του φτερνίσματος, της ομιλίας ή μέσω της χειραψίας και της επαφής με μολυσμένης από τον ιό επιφάνειας. Φαίνεται όμως ότι ο SARS COV-2 μεταδίδεται σχετικά ευκολότερα και ταχύτερα σε σχέση με τον ιό της εποχικής γρίπης ενώ δεν έχει εποχικότητα.
Υπάρχει σημαντική αλληλοεπικάλυψη μεταξύ των συμπτωμάτων τους όπως είναι ο πυρετός, η ρινική συμφόρηση, ο βήχας, ο πονόλαιμος, οι μυαλγίες , η δύσπνοια ενώ η απώλεια της οσμής και της γεύσης όταν είναι παρούσες αποτελούν το μόνο ειδικό σύμπτωμα της COVID-19. Λόγω αυτών των ομοιοτήτων είναι πολύ δύσκολο να γίνει διαφοροδιάγνωση μόνο με βάση τα συμπτώματα. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο να γίνεται ειδικός εργαστηριακός έλεγχος.
Επιπλέον υπάρχει σημαντική διαφορά στον χρόνο εκδήλωσης τον συμπτωμάτων. Γενικά η γρίπη εκδηλώνεται σε 1 έως 4 ημέρες από την αρχική μόλυνση. Αντίθετα ο χρόνος εκδήλωσης COVID-19 κυμαίνεται από 2 έως 14 ημέρες με μέσο όρο εμφάνισης τις 5 ημέρες.
Τέλος, σημαντική διαφορά είναι ότι για τον ιό της γρίπης έχουμε στη διάθεση μας εμβόλιο για την πρόληψη της νόσου ενώ υπάρχει ειδικό αντιικό φάρμακο (oseltamivir) που χορηγείται μετά την έκθεση στον ιό.
Τι συμβαίνει όμως με τα παιδιά;
Πρόσφατα δημοσιεύτηκε μελέτη όπου ερευνητές από το Εθνικό Παιδιατρικό Νοσοκομείο της Ουάσιγκτον, ΗΠΑ συνέκριναν παιδιά με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη Α και Β και παιδιά με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη COVID-19. Στα συμπεράσματα της μελέτης βρέθηκε ότι τα παιδιά με COVID-19 παρουσίαζαν πιο συχνά πυρετό, μυαλγία, διάρροιες , εμέτους και πονοκέφαλο σε σχέση με τα παιδιά με γρίπη. Επίσης δεν υπήρξε διαφορά στα ποσοστά μεταξύ των δύο ομάδων όσον αφορά το χρόνο νοσηλείας, την ανάγκη μηχανικής υποστήριξης και εισαγωγής σε ΜΕΘ τα οποία ήταν χαμηλά. Τέλος, σε αντίθεση με τη γρίπη που προσβάλει μικρότερης ηλικίας παιδιά (< 9 ετών) , τα παιδιά με COVID-19 ήταν μεγαλύτερα (>14 ετών).
Συμπερασματικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι τόσο η γρίπη όσο και η COVID-19 συμπεριφέρονται με τον ίδιο ήπιο τρόπο στα παιδιά με τον μεγαλύτερο κίνδυνο να αφορά τα παιδιά κάτω του έτους και αυτά με υποκείμενα νοσήματα. Βέβαια η εποχική γρίπη είναι μια καλά μελετημένη νόσος ενώ η COVID-19 βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη οπότε κάθε καινούργια πληροφορία αλλάζει και τις γνώσεις μας πάνω σε αυτή. Τέλος, ο έγκαιρος εμβολιασμός, όπου υπάρχει ένδειξη, ενηλίκων και παιδιών κρίνεται, ειδικά τη φετινή χρονιά, ιδιαίτερα σημαντικός καθώς θα βοηθήσει στον καλύτερο έλεγχο της γρίπης και στην αποφυγή επιπλέον επιβάρυνσης του ήδη φορτισμένου συστήματος υγείας.
Πηγέςꓽ
Similarities and differences between flu and COVID-19/ CDC
Comparison of Clinical Features of COVID-19 vs Seasonal Influenza A and B in US Children. JAMA Network Open, 2020;3(9)
Μπίλιω Παούρη,
MD,PhD Παιδίατρος
Ιατρείο: Παύλου Μελά 42 & Δημητρακοπούλου 21,
Κορυδαλλός Πειραιάς
Τηλ: 2167004825, 6944653334
e-mail: docpaouri@yahoo.com
Δείτε τα άρθρα της παιδιάτρου στο Mediteam.gr

