Πάντα μου άρεσε να χαζεύω αυτά τα αποθηκευτικά κουτιά με διαφορα σχέδια και χρώματα που είναι μια ευχάριστη διακόσμηση για το σπίτι και ο εσωτερικός χώρος χρήσιμος για να τοποθετήσεις διαφορα αντικείμενα . Σπιτι μου , πάνω από το ψυγείο έχω δυο τέτοια όπου αποθηκεύω τα φάρμακα , ώστε να μην είναι προσβάσιμα στα μικρά παιδιά μου. Η πρόσβαση για μικρά παιδιά σε φάρμακα , καλλυντικά και διαφορα καθαριστικά ξέρουμε όλοι οι γονείς ότι πρέπει να είναι αν όχι αδύνατη , τουλάχιστον πολύ δύσκολη. Διαβάζοντας ενα παλαιότερο άρθρο του παγκόσμιου οργανισμού υγειας θυμήθηκα παλι ότι τα φάρμακα είναι απο τις κύριες αιτίες παιδικών δηλητηριάσεων .
Ο τίτλος του άρθρου του ΠΟΥ ( παγκόσμιου οργανισμού υγειας ) : children- resistant packaging , που όταν το πρωτοβλεπεις λες ότι καταλαβαίνω τι σημαίνει η κάθε λέξη , αλλά αυτές οι 3 μαζί όχι . Αφορούν τη συσκευασία φαρμάκων που έχουν ενα έξυπνο trick , ώστε να είναι πολύ δύσκολο για τα μικρά παιδιά να την ανοίξουν , αλλά εύκολο για τους ενήλικες . Πχ , πρώτα πατάμε το καπάκι και μετα το στρίβουμε. Μάλιστα στο άρθρο περιγράφεται ότι για να έχουμε τετοιες προδιαγραφές πρέπει να ισχύει ότι :το 80% των παιδιών 42-51 μηνών δε μπορούν να το ανοίξουν σε διάστημα 10 λεπτών , ακόμη και αν γίνει επίδειξη πως ανοίγει , ενώ 90% ανθρώπων ηλικίας 50-70 ετών το ανοίγει και το κλείνει σε ενα λεπτό .
Ως γονιός και ως εργαζόμενος στο χώρο της υγειας , μπορώ να πω ότι με ενθουσίασε αυτό που διάβασα και για αυτό έγραψα αυτό το μικρό άρθρο για να το γνωστοποιήσω , σε όσους δεν το ξέρουν . Ευχαριστω το φίλο Αλέξανδρο Ιωάννου που μου έδωσε το άρθρο , που ταιριαζει στη φιλοσοφία του mediteam.
Έγραψε το άρθρο αυτό ο καθηγητής muller.
