ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ

Νόσος Kawasaki και COVID-19. Υπάρχει συσχέτιση;

Από την στιγμή της έναρξης της πανδημίας μέχρι σήμερα περίπου 4.1 εκατομμύρια συνάνθρωποί μας έχουν διαπιστωθεί θετικοί στον νέο  κορωνοιό παγκόσμια. Ωστόσο διαπιστώνεται ότι ο αριθμός των προσβεβλημένων παιδιών είναι χαμηλός, με τις διεθνείς αναφορές να κάνουν λόγο για ποσοστό μικρότερο του 2% στο σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ενώ προσβάλει όλες τις ηλικιακές ομάδες ακόμα και νεογνά. Σταθερή διαπίστωση παραμένει ότι τα παιδιά παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα ή είναι τελείως ασυμπτωματικά και ελάχιστα από αυτά παρουσιάζουν σοβαρή νόσο.

Όμως τις τελευταίες εβδομάδες, ιδιαίτερα σε χώρες με υψηλό αριθμό κρουσμάτων όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Ισπανία ,η Ιταλία εμφανίστηκε ένας μικρός αριθμός παιδιών με ένα ασυνήθιστα οξύ φλεγμονώδες σύνδρομο. Όλα έλαβαν την κατάλληλη αγωγή ενώ κάποια από αυτά χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Το συγκεκριμένο υπερφλεγμονώδες σύνδρομο (Hyperinflammatory shock) παρουσιάζει κοινά χαρακτηριστικά με άλλα φλεγμονώδη σύνδρομα όπως το σύνδρομο τοξικού σόκ από σταφυλόκοκκο ή στρεπτόκοκκο (staphylococcal and streptococcal toxic shock syndromes), το σύνδρομο ενεργοποίησης μακροφάγων και ιδιαίτερα με το σύνδρομο Kawasaki.

Τι είναι η νόσος Kawasaki;

Είναι μια οξεία φλεγμονώδης νόσος της παιδικής ηλικίας που αφορά παιδιά συνήθως κάτω των πέντε ετών στην πλειονότητα αγόρια. Χαρακτηρίζεται από υψηλό πυρετό, ερυθρότητα των οφθαλμών, οίδημα και ερυθρότητα των μεμβρανών (χείλη, στόμα, φάρυγγας), εξάνθημα, οίδημα των τραχηλικών λεμφαδένων, οίδημα παλαμών και πελμάτων. Ειδικότερα  τείνει να προσβά λει τα αιμοφόρα αγγεία του σώματος και ιδιαίτερα τις στεφανιαίες αρτηρίες και αν παραμείνει χωρίς κατάλληλη θεραπεία μπορεί να εξελιχθεί στη δημιουργία ανευρυσμάτων και καρδιακή ανεπάρκεια.

Υπάρχει συσχέτιση μεταξύ Covid-19 και Kawasaki;

Λοιμώξεις κάθε είδους μπορούν  να προκαλέσουν φλεγμονώδη αντίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό καθώς θεωρείται ότι μπορεί να πυροδοτήσουν μεταλοιμώδη υπεραντίδραση του ανοσοποιητικού. Στα προαναφερθέντα περιστατικά κάποια από τα παιδιά βρέθηκαν θετικά στον ιό ή είχαν θετικά αντισώματα έναντι του ιού. Ενώ σε μερικά από τα αρνητικά βρέθηκε στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα. Ωστόσο δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι σήμερα άμεση αιτιολογική συσχέτιση μεταξύ του Covid-19 και του συγκεκριμένου υπερφλεγμονώδους συνδρόμου.  Όσον αφορά τη νόσο Kawasaki λίγα είναι γνωστά για την αιτιολογία της. Γενικά θεωρείται ότι προκαλείται από προηγηθεισα ιογενή λοίμωξη. Επομένως δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα ότι ο ιος SARS-COV-2 που προκαλεί  Covid-19 μπορεί να προκαλέσει τέτοιες φλεγμονώδεις αντιδράσεις σε μικρό αριθμό παιδιών.

Πηγές

Hyperinflammatory shock in children during COVID-19 pandemic. 

Lancet. Published online May 6, 2020. https://doi.org/10.1016/S01140-6736(20)31094-1

COVID-19 and Kawasaki disease: novel virus and novel case.

 Hospital pediatrics 2020. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/32265235 

Μπίλιω Παούρη

Παιδίατρος,MD,PhD

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Το blog αυτό δημιουργήθηκε για να ακουστούν αυτά που σκεφτόμαστε στη καθημερινότητα της δουλειάς μας .
Μια παρέα από ανθρώπους που ασχολούνται με την επιστήμη της ιατρικής και γενικότερα με θέματα υγείας , από το δικό του πόστο έκαστος ( και όχι απαραίτητα όλοι γιατροί ) είπαμε να γράψουμε αυτά που έχουμε να πούμε.

Εγγραφη email

εγγραφειτε και μείνετε ενημερωμένοι
Loading

Copyright © 2018-19 Mediteam.gr

To Top