fbpx
Καλώς ήρθατε στο mediteam.gr .Η κάθε δημοσίευση στο mediteam.gr συνιστά επιστημονική εργασία του υπογράφοντος αυτήν και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί προτροπή για λήψη ή διακοπή φαρμάκων η διενέργεια συγκεκριμένης ιατρικής πράξης . Κάθε ασθενής θα πρέπει να συμβουλεύεται το γιατρό του και να μη λαμβάνει φάρμακα χωρίς τις οδηγίες του ιατρού του. Το blog mediteam.gr αναρτά δημοσιεύσεις με στόχο την ενημέρωση για ιατρικά θέματα και τις τελευταίες εξελίξεις στην ιατρική , χωρίς αυτό να σημαίνει κατ´αναγκη ότι οι απόψεις του κάθε συγγραφέα είναι ταυτόσημες με αυτές του διαχειριστή .
ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Βιολογικοί παράγοντες στην ψωρίαση: ασπίδα προστασίας από καρδιαγγειακή νόσο;

Η ψωρίαση είναι ένα χρόνιο νόσημα που ταλαιπωρεί πολλούς συμπολίτες μας ιδιαίτερα στις σοβαρότερες μορφές του. Πέρα από το μεγάλο ψυχικό κόστος και τα ενοχλητικά συμπτώματα, η εκτεταμένη ψωρίαση αποτελεί συν τις άλλοις και  γνωστό ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα. Συνεπώς η ύφεση της σοβαρής ψωρίασης θεωρείται ότι προστατεύει από αυτό τον κίνδυνο. 

Ευτυχώς πλέον η δερματολογία διαθέτει μια φαρέτρα όπλων για την αντιμετώπιση της σοβαρής ψωρίασης που συνεχώς εμπλουτίζεται με νέα φάρμακα. Πλάι στις κλασικές θεραπείες ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος καταλαμβάνουν οι λεγόμενοι βιολογικοί παράγοντες. Οι βιολογικοί παράγοντες είναι μονοκλωνικά αντισώματα, δηλαδή πρωτεΐνες  που μπλοκάρουν συγκεκριμένα σημεία της πορείας εκδήλωσης της ψωρίασης. 

Ενδιαφέρον παρουσιάζει μια μελέτη σχετικά με τη ευεργετική δράση των βιολογικών παραγόντων που χρησιμοποιούνται στην θεραπεία της σοβαρής ψωρίασης. Οι βιολογικοί παράγοντες βρέθηκαν ότι μειώνουν την LRNC (lipid-rich necrotic core), το βασικό πυρήνα της αθηρωματικής πλάκας. Η αθηρωματική πλάκα είναι μια πλάκα λιπιδίων που επικάθεται στα τοιχώματα των αγγείων και θεωρείται βασικός επιβαρυντικός παράγοντας για καρδιαγγειακά συμβάντα. 

Η διαπίστωση αυτή έγινε με την εκτέλεση αξονικής στεφανιογραφίας σε ψωριασικούς ασθενείς με αυξημένο δείκτη ΒΜΙ ή/και άλλους επιβαρυντικούς καρδιαγγειακούς παράγοντες (υπέρταση, δυσλιπιδαιμία) υπό αγωγή με βιολογικούς παράγοντες επί ένα έτος. Παρόμοιο προφίλ είχε και η ομάδα ελέγχου που χρησιμοποιήθηκε σε αυτή τη μελέτη παρατήρησης. 

Οι ερευνητές διαπίστωσαν στατιστικά σημαντική μείωση του LRNC στους συμμετέχοντες υπό βιολογικούς μετά το έτος σε σχέση με την αντίστοιχη ομάδα ελέγχου. Η αποτελεσματικότητα των βιολογικών ήταν παρόμοια άσχετα από των τύπο τους (δηλαδή αν ήταν anti-TNF, anti-IL-12/23 ή anti-IL-17). Η μείωση του πάχους της αθηρωματικής πλάκας ήταν περίπου 6-8% στο έτος, ανάλογη με αυτή μετά τη λήψη στατινών για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα. 

Η σοβαρή ψωρίαση ή/και η ψωριασική αρθρίτιδα χαρακτηρίζονται από την πυροδότηση χρόνιας φλεγμονής που μέσω του καταρράκτη των κυκλοφορούντων κυτοκινών και παραγόντων φλεγμονής οδηγεί σε τραυματισμό του τοιχώματος των αγγείων και δημιουργίας αθηρωματικής πλάκας. 

Ωστόσο δεδομένης της φύσης και του σχεδιασμού της μελέτης δεν ήταν δυνατή η εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με το ρόλο των βιολογικών στην προστασία από σοβαρά καρδιαγγειακά συμβάντα σε βάθος χρόνου π.χ. οξέα εμφράγματα. Συνεπώς απαιτούνται περισσότερες μελέτες για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων.

Πηγή:

Harry Choi, Nehal N. Mehta et al: Treatment of Psoriasis With Biologic Therapy Is Associated With Improvement of Coronary Artery Plaque Lipid-Rich Necrotic Core. Results From a Prospective, Observational Study. Circulation 15 Sep 2020 https://doi.org/10.1161/CIRCIMAGING.120.011199

Με πληροφορίες από το MDEdge.com.

Καζάκος Χαράλαμπος 
δερματολόγος-αφροδισιολόγος 

http://www.kazakos-derma.gr
Τα άρθρα του γιατρού στο mediteam.gr 
https://mediteam.gr/category/καζακοσ-χ/
Διαδυκτιακό κανάλι:
YouTube

Ακολουθείστε τον ιατρό στα social:

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Το blog αυτό δημιουργήθηκε για να ακουστούν αυτά που σκεφτόμαστε στη καθημερινότητα της δουλειάς μας .
Μια παρέα από ανθρώπους που ασχολούνται με την επιστήμη της ιατρικής και γενικότερα με θέματα υγείας , από το δικό του πόστο έκαστος ( και όχι απαραίτητα όλοι γιατροί ) είπαμε να γράψουμε αυτά που έχουμε να πούμε.

Εγγραφη email

εγγραφειτε και μείνετε ενημερωμένοι
Loading

Copyright © 2018-19 Mediteam.gr

To Top