fbpx
Καλώς ήρθατε στο mediteam.gr .Η κάθε δημοσίευση στο mediteam.gr συνιστά επιστημονική εργασία του υπογράφοντος αυτήν και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί προτροπή για λήψη ή διακοπή φαρμάκων η διενέργεια συγκεκριμένης ιατρικής πράξης . Κάθε ασθενής θα πρέπει να συμβουλεύεται το γιατρό του και να μη λαμβάνει φάρμακα χωρίς τις οδηγίες του ιατρού του. Το blog mediteam.gr αναρτά δημοσιεύσεις με στόχο την ενημέρωση για ιατρικά θέματα και τις τελευταίες εξελίξεις στην ιατρική , χωρίς αυτό να σημαίνει κατ´αναγκη ότι οι απόψεις του κάθε συγγραφέα είναι ταυτόσημες με αυτές του διαχειριστή .
ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Τσιμπήματα εντόμων. Οδηγίες περιποίησης.


Τα τσιμπήματα ή δήγματα των εντόμων έρχονται πάντα μαζί με την άνοιξη. Τα έντομα τα οποία μας τσιμπούν μπορούν να πετούν, να έρπουν ή να περπατούν. Βρίσκονται τόσο στις πόλεις όσο και στην εξοχή. Τα έντομα τσιμπούν τον άνθρωπο είτε για να αμυνθούν (πχ μέλισσες) είτε για να τραφούν (κουνούπια, τσιμπούρια). Μερικές φορές ένα ή περισσότερα δήγματα εντόμων μπορεί να οδηγήσουν κάποιον στα επείγοντα του νοσοκομείου λόγω έντονης αλλεργικής αντίδρασης. Τις περισσότερες φορές όμως προκαλούν συνήθως τοπικές αντιδράσεις. Τα τσιμπήματα συνήθως προκαλούν τοπικό πρήξιμο, κοκκινίλα, φαγούρα ή και πόνο. Μερικές φορές μπορεί να υπάρχει και κεντρί. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι συνέπειες του τσιμπήματος των εντόμων μπορούν να αντιμετωπιστούν με απλά μέτρα περιποίησης και τοπική φροντίδα. Τα τσιμπήματα μπορεί να είναι ένα ή περισσότερα. Η διάρκεια της αντίδρασης και των συμπτωμάτων συνήθως ποικίλλει από μία έως τέσσερις ημέρες. Ωστόσο σπανιότερα μπορεί να είναι μεγαλύτερη ιδίως σε περιπτώσεις επιμόλυνσης.

Βασικές οδηγίες αντιμετώπισης τσιμπημάτων:

 1. Αποφεύγουμε να ξύνουμε την περιοχή του τσιμπήματος. Όσο ξύνουμε την περιοχή του τσιμπήματος επιδεινώνουμε την φαγούρα.
 2. Ξεπλένουμε την περιοχή με καθαρό χλιαρό νερό χωρίς να τρίβουμε.
 3. Αφαιρούμε προσεκτικά το κεντρί εάν υπάρχει. Κατά την αφαίρεση αποφεύγουμε να εφαρμόσουμε μεγάλη δύναμη.
 4. Για άμεση ανακούφιση στην περιοχή του τσιμπήματος εφαρμόζουμε χλιαρές κομπρέσες ή τοπική αντισταμινική κρέμα. Αποφεύγουμε την χρήση τοπικής αντισταμινικής κρεμάς μετά τα πρώτα λεπτά καθώς μπορεί να προκαλέσει ερεθιστική δερματίτιδα. Προτιμούμε την χρήση τοπικών κρεμών μίγματος κορτικοειδούς/ αντιβιοτικού με συχνότητα 2-3 φορές/ημέρα για λίγα εικοσιτετράωρα.
 5. Εάν η φαγούρα του δήγματος επιμένει τις επόμενες ώρες ή ημέρες μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αντισταμινικό από το στόματος. Τα από του στόματος αντισταμινικά καλό είναι να λαμβάνονται τις βραδινές ώρες καθώς μπορεί να προκαλέσουν υπνηλία. Τα αντισταμινικά δεν πρέπει να λαμβάνονται σε συνδυασμό με αλκοόλ καθώς αυξάνεται η υπναγωγός δράση τους.
 6. Όταν τα τσιμπήματα εμφανίζονται σε ακάλυπτες περιοχές του σώματος συνήθως οφείλονται σε ιπτάμενα έντομα. Η εμφάνιση τσιμπημάτων σε καλυμμένες από ρούχα περιοχές σημαίνει ότι τα έντομα είναι έρποντα. Σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστεί να ληφθούν μέτρα καθαρισμού των ρούχων καθώς τα έρποντα έντομα συνήθως κρύβονται στις εσωτερικές ραφές τους. Η συνηθέστερη μέθοδος αντιμετώπισης είναι το πλύσιμο των ρούχων σε υψηλή θερμοκρασία.
 7. Πριν την παραμονή σε υπαίθριο χώρο με πολλά φυτά καλό είναι να γίνεται χρήση εντομοαπωθητική κρεμάς τόσο στους ενήλικες όσο και στα παιδιά.
 8. Αποφεύγουμε να ξαπλώνουμε στο γρασίδι ή στην άμμο χωρίς χρήση καθίσματος ή πετσέτας.
 9. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται σε άτομα με προδιάθεση για ατοπική δερματίτιδα καθώς τα τσιμπήματα μπορεί να προκαλέσουν εντονότερη αντίδραση. Επίσης σε άτομα με ατοπική δερματίτιδα τα τσιμπήματα εμφανίζουν περισσότερο συχνά τάση για μικροβιακή επιμόλυνση.
 10. Ο εντοπισμός τσιμπουριού ή η υποψία για δήγμα από τσιμπούρι απαιτεί ιδιαίτερη φροντίδα. Το τσιμπούρι εάν βρεθεί πρέπει να αφαιρεθεί προσεκτικά χωρίς να μείνουν τα πόδια του μέσα. Συνήθως στην αφαίρεση του τσιμπουριού βοηθάει η εφαρμογή αλοιφής βαζελίνης για λίγα λεπτά πριν. Το τσιμπούρι αφαιρείται προσεκτικά με στροφική κίνηση με φορά αντίθετη των δεικτών του ρολογιού. Συνήθως απαιτείται και η λήψη αντιβιοτικής αγωγής για λίγες ημέρες μετά κατόπιν ιατρική συμβουλής.
 11. Σε περίπτωση που μετά από δήγμα εντόμου ακολουθεί εμφάνιση διάχυτου αλλεργικού/κνιδωτικού  εξανθήματος σε όλο το σώμα απαιτείται η συμβουλή γιατρού.
 12. Σε περίπτωση που παρά τα πρώτα μέτρα η περιοχή του τσιμπήματος συνεχίζει να πρήζεται, να πονάει ή να  πυορροεί απαιτείται η συμβουλή γιατρού. Συνήθως σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται η λήψη αντιβιοτικού από του στόματος.
 13. Σε περίπτωση εμφάνισης γενικευμένων συμπτωμάτων μετά από δήγμα εντόμου όπως αδυναμία, εξάντληση, τάση προς εμετό, αλλαγή της χροιάς της φωνής ή αίσθημα έλλειψης αέρα απαιτείται άμεση ιατρική παρέμβαση.

Καζάκος Χαράλαμπος
Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος

http://www.kazakos-derma.gr
Τα άρθρα του γιατρού στο mediteam.gr 
https://mediteam.gr/category/καζακοσ-χ/
Διαδυκτιακό κανάλι:
YouTube

Ακολουθείστε τον ιατρό στα social:


Το blog αυτό δημιουργήθηκε για να ακουστούν αυτά που σκεφτόμαστε στη καθημερινότητα της δουλειάς μας .
Μια παρέα από ανθρώπους που ασχολούνται με την επιστήμη της ιατρικής και γενικότερα με θέματα υγείας , από το δικό του πόστο έκαστος ( και όχι απαραίτητα όλοι γιατροί ) είπαμε να γράψουμε αυτά που έχουμε να πούμε.

Εγγραφη email

εγγραφειτε και μείνετε ενημερωμένοι
Loading

Copyright © 2018-19 Mediteam.gr

To Top