fbpx
Καλώς ήρθατε στο mediteam.gr .Η κάθε δημοσίευση στο mediteam.gr συνιστά επιστημονική εργασία του υπογράφοντος αυτήν και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί προτροπή για λήψη ή διακοπή φαρμάκων η διενέργεια συγκεκριμένης ιατρικής πράξης . Κάθε ασθενής θα πρέπει να συμβουλεύεται το γιατρό του και να μη λαμβάνει φάρμακα χωρίς τις οδηγίες του ιατρού του. Το blog mediteam.gr αναρτά δημοσιεύσεις με στόχο την ενημέρωση για ιατρικά θέματα και τις τελευταίες εξελίξεις στην ιατρική , χωρίς αυτό να σημαίνει κατ´αναγκη ότι οι απόψεις του κάθε συγγραφέα είναι ταυτόσημες με αυτές του διαχειριστή .
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

10 αιτίες νυχτερινής εφίδρωσης

Νυχτερινοί ιδρώτες : Υπάρχουν πολλές διαφορετικές αιτίες νυχτερινής εφίδρωσης και οι  γιατροί ακούν συχνά τους ασθενείς τους παραπονιούνται για νυχτερινές εφιδρώσεις.  Αλλά , πριν πάμε στα παθολογικά αίτια, αν η κρεβατοκάμαρά σας είναι ασυνήθιστα ζεστή ή φοράτε πάρα πολλά κλινοσκεπάσματα, μπορείτε να ιδρώσετε κατά τη διάρκεια του ύπνου και αυτό είναι φυσιολογικό. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η έξαψη (αίσθημα ζέστης  και ερυθρότητα του προσώπου ή του σώματος) μπορεί να είναι δύσκολο να διακριθεί από τους πραγματικούς νυχτερινούς ιδρώτες. Ας δούμε 10 από αυτές τις γνωστές καταστασεις που μπορούν να προκαλέσουν νυχτερινές εφιδρώσεις :

1/Εμμηνόπαυση. Οι εξάψεις  που συνοδεύουν την εμμηνόπαυση μπορούν να εμφανιστούν τη νύχτα και να προκαλέσουν εφίδρωση. Αυτή είναι μια πολύ κοινή αιτία νυχτερινής εφίδρωσης στις γυναίκες.


2/Ιδιοπαθής υπεριδρωσία. Η ιδιοπαθής υπεριδρωσία είναι μια κατάσταση η οποία το σώμα προκαλεί χρόνια υπερβολική εφίδρωση χωρίς κάποια αναγνωρίσιμη ιατρική αιτία.

3/Λοιμώξεις.Νυχτερινός ιδρώτας μπορεί να προκύψει  και από διάφορες λοιμώξεις .Η φυματίωση είναι η λοίμωξη που συνηθέστερα συνδέεται με νυχτερινές εφιδρώσεις. Άλλες αιτίες , όπως η ενδοκαρδίτιδα (φλεγμονή των καρδιακών βαλβίδων), η οστεομυελίτιδα (φλεγμονή στα οστά) , η βρουκέλλωση και τα αποστήματα μπορούν να προκαλέσουν νυχτερινές εφιδρώσεις. Οι νυχτερινές εφιδρώσεις είναι επίσης σύμπτωμα της μόλυνσης από  ιούς , όπως από τον ιό HIV ή τη χρόνια ηπατίτιδα C.

4/Καρκίνοι. Οι νυχτερινοί ιδρώτες μπορεί να είναι πρόωρο σύμπτωμα κάποιων καρκίνων. Ο πιο συνηθισμένος τύπος καρκίνου ( υπάρχουν και άλλοι όμως)  που σχετίζεται με νυχτερινές εφιδρώσεις είναι το λέμφωμα ( είτε Hodgkin , είτε non-Hodgkin). Ωστόσο, οι άνθρωποι που έχουν μη διαγνωσμένο καρκίνο έχουν συχνά και άλλα συμπτώματα, όπως ανεξήγητη απώλεια βάρους και πυρετό.

5/Φάρμακα. Η λήψη ορισμένων φαρμάκων μπορεί να οδηγήσει σε νυχτερινές εφιδρώσεις. Τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα είναι ένας κοινός τύπος φαρμάκου που μπορεί να οδηγήσει σε νυχτερινές εφιδρώσεις. Από το 8% έως το 22% των ατόμων που λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά φάρμακα έχουν νυκτερινές εφιδρώσεις και πολλά ψυχιατρικά φάρμακα  Πιο συγκεκριμένα οι SSRIs , SNRIs και τα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά μπορούν γενικά να προκαλέσουν ιδρώτες.Τα φάρμακα που λαμβάνονται για τον περιορισμό του πυρετού, όπως η ασπιρίνη και η ακεταμινοφαίνη, αλλά και τα αντιφλεγμονώδη μπορεί μερικές φορές να προκαλέσουν εφίδρωση. Και μια πλειάδα όμως άλλων φαρμακευτικών σκευασμάτων είναι πιθανόν να προκαλέσουν ιδρώτες. Σε κάθε περίπτωση μιλήστε με το γιατρό σας που είναι υπεύθυνος για τη φαρμακευτική σας αγωγή.

6/Υπογλυκαιμία. Τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Μπορεί τα άτομα που παίρνουν ινσουλίνη ή από του στόματος φάρμακα για διαβήτη μπορεί να εμφανίσουν υπογλυκαιμία τη νύχτα που συνοδεύεται από εφίδρωση. Μια συχνή ερώτηση στους ασθενής αυτούς για τη διερεύνηση νυχτερινών υπογλυκαιμιών , είναι αν παρουσιάζουν νυχτερινούς ιδρώτες.


7/Διαταραχές ορμονών. Η εφίδρωση ή η έξαψη μπορεί να παρατηρηθεί με αρκετές ορμονικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένου του φαιοχρωμοκυτώματος, του καρκινοειδούς συνδρόμου και του υπερθυρεοειδισμού.

8/Νευρολογικά νοσήματα. Όχι συχνά, οι νευρολογικές καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένης της μετατραυματικής συριγγομυελίας, του εγκεφαλικού επεισοδίου και της αυτόνομης νευροπάθειας, μπορεί να προκαλέσουν αυξημένη εφίδρωση και να οδηγήσουν σε νυχτερινές εφιδρώσεις.

9/Η απόσυρση από ουσίες όπως αλκοόλ , οπιοειδή μπορεί και αυτή με τη σειρά της να ανήκει στις αιτίες υπεριδρωσίας.

10/Διάφορα αίτια. Στα διάφορα αίτια , στα πιο συχνά ,θα συμπεριλάβουμε την άπνοια ύπνου, την κροταφική αρτηρίτιδα , τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση , το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης και τη διαταραχή πανικού .

Αν πάσχετε από νυχτερινούς ιδρώτες , επισκεφθείτε το γιατρό σας για τη διερεύνηση , τη διάγνωση της αιτίας και την αντιμετώπιση της υποκείμενης πάθησης.

Κωνσταντινόπουλος Παναγιώτης
Ειδικός Παθολόγος με εξειδίκευση στο Σακχαρώδη Διαβήτη

Δειτε το κανάλι του ιατρού στο YouTube 

https://youtube.com/channel/UCJbOUPodctjCkfjxrD54u8Q

Η αρθρογραφία στο mediteam

https://mediteam.gr/category/κωνσταντινοπουλος/

www.konstantinopoulos.gr

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Το blog αυτό δημιουργήθηκε για να ακουστούν αυτά που σκεφτόμαστε στη καθημερινότητα της δουλειάς μας .
Μια παρέα από ανθρώπους που ασχολούνται με την επιστήμη της ιατρικής και γενικότερα με θέματα υγείας , από το δικό του πόστο έκαστος ( και όχι απαραίτητα όλοι γιατροί ) είπαμε να γράψουμε αυτά που έχουμε να πούμε.

Εγγραφη email

εγγραφειτε και μείνετε ενημερωμένοι
Loading

Copyright © 2018-19 Mediteam.gr

To Top