fbpx
Καλώς ήρθατε στο mediteam.gr .Η κάθε δημοσίευση στο mediteam.gr συνιστά επιστημονική εργασία του υπογράφοντος αυτήν και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί προτροπή για λήψη ή διακοπή φαρμάκων η διενέργεια συγκεκριμένης ιατρικής πράξης . Κάθε ασθενής θα πρέπει να συμβουλεύεται το γιατρό του και να μη λαμβάνει φάρμακα χωρίς τις οδηγίες του ιατρού του. Το blog mediteam.gr αναρτά δημοσιεύσεις με στόχο την ενημέρωση για ιατρικά θέματα και τις τελευταίες εξελίξεις στην ιατρική , χωρίς αυτό να σημαίνει κατ´αναγκη ότι οι απόψεις του κάθε συγγραφέα είναι ταυτόσημες με αυτές του διαχειριστή .
Αλμαλογλου Κωνσταντινος

Τρόπος ζωής και υπογονιμότητα

Αλλαγες του του τροπου ζωης και βελτιωση της γονιμοτητας

Υπογονιμότητα, ονομάζεται η αποτυχία ενός ζευγαριού να συλλάβει μετά από ένα χρόνο ελεύθερων επαφών.

Η υπογονιμότητα επηρεάζει το 10%-15% των ζευγαριών και ένα μικρό ποσοστό αυτών θα χαρακτηριστούν ως ανεξήγητη υπογονιμότητα.

Στα ζευγάρια με ανεξήγητη υπογονιμότητα, η γυναίκα έχει κανονική ωορρηξία και οι σάλπιγγες της είναι βατές, ενώ ο άνδρας έχει φυσιολογικές παραμέτρους στο σπέρμα.

Αν γίνει προσεκτικότερη διερεύνηση των ζευγαριών με ανεξήγητη υπογονιμότητα, θα διαπιστωθεί ότι σε αρκετά από αυτά, η υπογονιμότητα δεν είναι στην πραγματικότητα ανεξήγητη.

Στα περισσότερα από αυτά τα ζευγάρια, το κύριο αίτιο είναι η μεγάλη ηλικία. Επειδή η επίδραση της ηλικίας στη γονιμότητα είναι παράγοντας που δε μπορεί να τροποποιηθεί, ο μόνος τρόπος πρόληψης είναι η ενημέρωση των γυναικών για τη μείωση της γονιμότητας με την πρόοδο της ηλικίας και ειδικά μετά τα 35 έτη, ώστε να περιοριστούν οι περιπτώσεις υπογονιμότητας που οφείλονται σε μειωμένα ωοθηκικά αποθέματα και κακής ποιότητας ωάρια.

Ηλικία και γονιμότητα


Η ανεξήγητη υπογονιμότητα μπορεί επίσης να οφείλεται σε παχυσαρκία, ένα σημαντικό πρόβλημα υγείας στις ανεπτυγμένες χώρες. Πολύ παχύσαρκοι ασθενείς θεωρούν τους εαυτούς τους υγιείς, και στην πράξη μπορεί οι εργαστηριακές τους εξετάσεις να είναι εντός φυσιολογικών ορίων. Όμως και στην περίπτωση αυτή το αυξημένο σωματικό τους βάρους, έχει αρνητική επίπτωση στη γονιμότητα τους.

ΒΜΙΆλλοι παράγοντες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής, όπως η έλλειψη άσκησης, η κακή διατροφή, η έκθεση σε περιβαλλοντικούς τοξικούς παράγοντες, μπορούν επίσης να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στη γονιμότητα.

Τα υπογόνιμα ζευγάρια συχνά καταλήγουν να υποβάλλονται σε κάποια τεχνική υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, για να βοηθούν να αποκτήσουν παιδιά. Οι μέθοδοι υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, έχουν βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και αποτελούν μια ευρέως αποδεκτή θεραπεία. Επίσης καθώς οι τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής είναι πλέον ευρέως διαδεδομένες και ασφαλείς, οι ιατροί προσφέρουν γρήγορα την επιλογή αυτή στα ζευγάρια, συχνά πριν εξαντληθούν οι προοπτικές φυσιολογικής σύλληψης.

Θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο να βοηθηθούν αυτοί οι ασθενείς ώστε να τροποποιήσουν παράγοντες του τρόπου ζωής που επηρεάζουν τη γονιμότητα, ιδιαίτερα πριν προχωρήσουν σε μια θεραπεία για την υπογονιμότητα, η οποία ενδεχομένως να αποτύχει λόγω της ύπαρξης των παραγόντων αυτών.

Παράγοντες του τρόπου ζωής και επίδραση στη γονιμότητα:

● Η ηλικία παίζει σημαντικό ρόλο στην υπογονιμότητα. Για τις γυναίκες, η πιθανότητα σύλληψης μειώνεται σημαντικά μετά την ηλικία των 35 ετών. Και στους άνδρες παίζει ρόλο η ηλικία, αλλά η μείωση της γονιμότητας εμφανίζεται αρκετά αργότερα, μετά την ηλικία των 50 ετών.
● Οι γόνιμες ημέρες είναι ένα διάστημα 6 ημερών, που τελειώνει την ημέρα της ωορρηξίας. Η πιθανότητα σύλληψης είναι μεγαλύτερη τις 3 ημέρες πριν την ωορρηξία.
Για καλύτερα αποτελέσματα, οι επαφές πρέπει να είναι κάθε 1-2 ημέρες. Λιγότερο συχνές επαφές (2-3 την εβδομάδα) είναι αποδεκτές, αν αυτή η μεγαλύτερη συχνότητα προκαλεί άγχος στο ζευγάρι.
● Η παρακολούθηση της τραχηλικής βλέννας μπορεί να προβλέψει την ωορρηξία, εξίσου καλά με τα τεστ ωορρηξίας. Τα τεστ ωορρηξίας μπορεί να είναι χρήσιμα σε ζευγάρια, που για οποιοδήποτε λόγο δε μπορούν να έχουν συχνές επαφές.
● Δεν υπάρχει κάποια στάση του σώματος κατά τη διάρκεια ή μετά την επαφή, που να έχει ουσιώδη επίδραση στις πιθανότητες σύλληψης.
● Η παχυσαρκία (δείκτης μάζας σώματος > 35 ) ή το πολύ χαμηλό βάρος (δείκτης μάζας σώματος < 19) αυξάνει την πιθανότητα υπογονιμότητας.
● Το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ (περισσότερα από 2 ποτά την ημέρα), το κάπνισμα, η χρήση ναρκωτικών και η υπερκατανάλωση καφέ (περισσότερα από 5 φλυτζάνια την ημέρα) έχουν αρνητική επίδραση στη γονιμότητα.
● Τα συνήθη κολπικά λιπαντικά που κυκλοφορούν στο εμπόριο, δε θα πρέπει να χρησιμοποιούνται κατά τις προσπάθειες ενός ζευγαριού για σύλληψη.

Πλάτωνος 52 (1ος όροφος) , Εύοσμος, Τ.Κ. 56244

   2310 707 957,   6974 606 185  2312 201 135

  Ιστοσελίδα :  https://obstetric.gr/   Email:info@obstetric.gr

  Κοινωνική Δικτύωση
 https://www.facebook.com/almaloglouk/  
  https://twitter.com/kosalm

Η Αρθρογραφία του γιατρού στο Mediteam:
https://mediteam.gr/category/αλμάλογλου-κωνσταντίνος/

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Το blog αυτό δημιουργήθηκε για να ακουστούν αυτά που σκεφτόμαστε στη καθημερινότητα της δουλειάς μας .
Μια παρέα από ανθρώπους που ασχολούνται με την επιστήμη της ιατρικής και γενικότερα με θέματα υγείας , από το δικό του πόστο έκαστος ( και όχι απαραίτητα όλοι γιατροί ) είπαμε να γράψουμε αυτά που έχουμε να πούμε.

Εγγραφη email

εγγραφειτε και μείνετε ενημερωμένοι
Loading

Copyright © 2018-19 Mediteam.gr

To Top