fbpx
Καλώς ήρθατε στο mediteam.gr .Η κάθε δημοσίευση στο mediteam.gr συνιστά επιστημονική εργασία του υπογράφοντος αυτήν και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί προτροπή για λήψη ή διακοπή φαρμάκων η διενέργεια συγκεκριμένης ιατρικής πράξης . Κάθε ασθενής θα πρέπει να συμβουλεύεται το γιατρό του και να μη λαμβάνει φάρμακα χωρίς τις οδηγίες του ιατρού του. Το blog mediteam.gr αναρτά δημοσιεύσεις με στόχο την ενημέρωση για ιατρικά θέματα και τις τελευταίες εξελίξεις στην ιατρική , χωρίς αυτό να σημαίνει κατ´αναγκη ότι οι απόψεις του κάθε συγγραφέα είναι ταυτόσημες με αυτές του διαχειριστή .
ΑΡΒΑΝΙΤΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

Τι είναι η γαστροσκόπηση;

 
 
Τι είναι η γαστροσκόπηση; 
 
Η γαστροσκόπηση είναι μια εξέταση κατά την οποία γίνεται ο έλεγχος του οισοφάγου, του στομάχου και του δωδεκαδακτύλου με τη χρήση ενος εύκαμπτου σωλήνα που λέγεται γαστροσκόπιο. Αυτά τα όργανα αποτελούν το πρώτο τμήμα του πεπτικού σωλήνα.
 
Πως γίνεται η εξέταση;
 
Το γαστροσκόπιο εισέρχεται από το στόμα στον οισοφάγο, μετά στο στόμαχο και φτάνει μέχρι το δωδεκαδάκτυλο. Ο γιατρός μέσω του γαστροσκοπίου βλέπει σε μια οθόνη το εσωτερικό του πεπτικού σας. Κατά την εξέταση αυτή μπορεί να διαπιστωθεί αν κάποιος έχει γαστρίτιδα, έλκος, πολύποδες, καρκίνο,αγγειοδυσπλασίες, κτλ. Επίσης μέσα από το γαστροσκόπιο μπορούν να ληφθούν βιοψίες για ιστολογική εξέταση.
 
Ποια είναι η προετοιμασία;
 
Πριν την εξέταση θα πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό για το ιστορικό σας. Είναι πολύ σημαντικό να ξέρει ο γιατρός σας αν υπάρχουν προβλήματα καρδιολογικά, αναπνευστικά, νευρολογικά, καθώς επίσης αν λαμβάνετε φάρμακα αντιπηκτικά, ασπιρίνη, αντιαιμοπεταλιακά, αντιφλεγμονώδη και φάρμακα για σακχαρώδη διαβήτη. Υπάρχουν φάρμακα που πρέπει να διακοπούν για κάποιες μέρες πριν την εξέταση για να μειωθεί ο κίνδυνος επιπλοκών.
Για να γίνει αυτή η εξέταση πρέπει να είσαστε νηστικός οχτώ ώρες, να μην έχετε πιεί νερό τις τελευταίες δύο ώρες, να μην έχετε καπνίσει και να μην έχετε φάει τσίχλα.
Πριν την εξέταση ενημερώνεστε για τη διαδικασία και υπογράφετε συγκατάθεση. Για να γίνει η γαστροσκόπηση δεν χρειάζετε να βγάλετε τα ρούχα σας. Αν έχετε τεχνητή οδοντοστοιχία θα πρέπει να τη βγάλετε. Ξαπλώνετε στην αριστερή πλάγια θέση.
 
Είναι δύσκολη η εξέταση;
 
Η γαστροσκόπηση είναι μια ανώδυνη και εύκολη εξέταση. Πολλοί κάνουν την εξέταση χωρίς να χορηγηθεί κάποιο φάρμακο παρά μόνο με τοπικό αναισθητικό σπρέι. Όμως επειδή πολύς κόσμος έχει δυσκολία λόγω των έντονων αντανακλαστικών στο λαιμό και έχουν την τάση να κάνουν εμετό, μπορεί να  γίνει με τη χορήγηση μέθης. Ο γαστρεντερολόγος ή ο αναισθησιολόγος τοποθετεί έναν φλεβοκαθετήρα στο χέρι σας, ελέγχει το οξυγόνο και τις σφύξεις, χορηγεί φάρμακα και ενδέχεται να κοιμηθείτε για λίγη ώρα. Ξυπνάτε αμέσως με το που τελειώσει η εξέταση, παραμένετε λίγη ώρα για να συνέλθετε και μετά επιστρέφετε στο σπίτι σας. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως μετά την εξέταση δεν επιτρέπεται η οδήγηση όσο καλά και να αισθάνεστε καθώς και η λήψη αλκοόλ.
 
Υπάρχουν κίνδυνοι από τη γαστροσκόπηση;
 
Η γαστροσκόπηση είναι μια πολύ ασφαλής εξέταση αλλά όπως όλες οι επεμβατικές πράξεις μπορεί να έχει κινδύνους. Οι εξαιρετικά σπάνιοι αλλά σοβαρότεροι είναι να συμβεί διάτρηση ή αιμορραγία. Σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται νοσηλεία. Αν κάποιος έχει υγρά στο στομάχι μπορεί κατά την εξέταση να συμβεί εισρόφηση δηλαδή να μετακινηθούν να υγρά στον πνεύμονα. Μετά την γαστροσκόπηση ενδέχεται να υπάρχει μικρός ερεθισμός στο λαιμό που υποχωρεί σε λίγες ώρες. Άλλες πιθανές επιπλοκές είναι αλλεργία στα χορηγούμενα φάρμακα, ερεθισμός στη φλέβα από την οποία χορηγούνται τα φάρμακα,  καρδιολογικά προβλήματα σε ασθενείς με προϋπάρχοντα προβλήματα.
Όλα αυτά αντιμετωπίζονται άμεσα.
 
 

 

Βασιλική Αρβανίτη
Γαστρεντερολόγος-Ηπατολόγος
Μετ/σα στο Λονδίνο
υπ. Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πατρών
Usui Reiki Master
 

Το blog αυτό δημιουργήθηκε για να ακουστούν αυτά που σκεφτόμαστε στη καθημερινότητα της δουλειάς μας .
Μια παρέα από ανθρώπους που ασχολούνται με την επιστήμη της ιατρικής και γενικότερα με θέματα υγείας , από το δικό του πόστο έκαστος ( και όχι απαραίτητα όλοι γιατροί ) είπαμε να γράψουμε αυτά που έχουμε να πούμε.

Εγγραφη email

εγγραφειτε και μείνετε ενημερωμένοι
Loading

Copyright © 2018-19 Mediteam.gr

To Top