fbpx
Καλώς ήρθατε στο mediteam.gr .Η κάθε δημοσίευση στο mediteam.gr συνιστά επιστημονική εργασία του υπογράφοντος αυτήν και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί προτροπή για λήψη ή διακοπή φαρμάκων η διενέργεια συγκεκριμένης ιατρικής πράξης . Κάθε ασθενής θα πρέπει να συμβουλεύεται το γιατρό του και να μη λαμβάνει φάρμακα χωρίς τις οδηγίες του ιατρού του. Το blog mediteam.gr αναρτά δημοσιεύσεις με στόχο την ενημέρωση για ιατρικά θέματα και τις τελευταίες εξελίξεις στην ιατρική , χωρίς αυτό να σημαίνει κατ´αναγκη ότι οι απόψεις του κάθε συγγραφέα είναι ταυτόσημες με αυτές του διαχειριστή .
ΑΡΒΑΝΙΤΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

Τι είναι η κολονοσκόπηση

 
 

Τι είναι η κολονοσκόπηση; 

Η κολονοσκόπηση είναι μια εξέταση κατά την οποία γίνεται ο έλεγχος του παχέος εντέρου με τη χρήση ενος εύκαμπτου σωλήνα που λέγεται κολονοσκόπιο. Το παχύ έντερο είναι το τελευταίο τμήμα του πεπτικού σωλήνα.

Πως γίνεται η εξέταση;
 
Το κολονοσκόπιο εισέρχεται από τον πρωκτό στο παχύ έντερο και προωθείται μέχρι το τέλος του παχέος εντέρου που λέγεται τυφλό. Αν υπάρχει λόγος γίνεται έλεγχος και του τελευταίου τμήματος του λεπτού εντέρου.  Ο γιατρός μέσω του κολονοσκοπίου βλέπει σε μια οθόνη το εσωτερικό του εντέρου σας.
 
Τι μπορεί να δει ο γιατρός;
 
Κατά την εξέταση αυτή μπορεί να διαπιστωθεί αν κάποιος έχει πολύποδες, εκκολπώματα, καρκίνο, φλεγμονή του εντέρου, αγγειοδυσπλασίες, κτλ.
 
Ποια είναι η προετοιμασία;
 
Πριν την εξέταση θα πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό για το ιστορικό σας. Είναι πολύ σημαντικό να ξέρει ο γιατρός σας αν υπάρχουν προβλήματα καρδιολογικά, αναπνευστικά, νευρολογικά, καθώς επίσης αν λαμβάνετε φάρμακα αντιπηκτικά, ασπιρίνη, αντιαιμοπεταλιακά, αντιφλεγμονώδη και φάρμακα για σακχαρώδη διαβήτη. Υπάρχουν φάρμακα που πρέπει να διακοπούν για κάποιες μέρες πριν την εξέταση για να μειωθεί ο κίνδυνος επιπλοκών.
 
Για να γίνει αυτή η εξέταση πρέπει να έχει γίνει προετοιμασία με καθαρτικά. Η προετοιμασία γίνεται συνήθως την προηγούμενη μέρα αν  το ραντεβού είναι πρωινή ώρα ή μπορεί να ξεκινήσει το απογευμα της προηγούμενης μέρας και το πρωί της ίδιας μέρας αν το ραντεβού είναι μεσημέρι. Είναι πολύ σημαντικό, να πιείτε πολλά διαυγή υγρά κατά την προετοιμασία (νερό, τσάι, χαμομήλι, ζωμό χωρίς λάδι, έτοιμους χυμούς όπως χυμό μήλου και ανανά), έτσι ώστε το έντερο σας να είναι όσο το δυνατό πιο καθαρό για να μη ξεφύγουν βλάβες.
Πριν την εξέταση ενημερώνεστε για τη διαδικασία και υπογράφετε συγκατάθεση. Για να γίνει η κολονοσκόπηση βγάζετε τα ρούχα σας από τη μέση και κάτω και ξαπλώνετε στην αριστερή πλάγια θέση και με τα πόδια σας μαζεμένα στοιν κοιλιά. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης ενδέχεται να χρειαστεί να αλλάξετε θέση για να μπορέσει να προωθηθεί καλύτερα το ενδοσκόπιο. Επίσης ο νοσηλευτής μπορεί να χρειαστεί να πατήσει σε κάποια σημεία την κοιλιά σας για να βοηθήσει στην εξέταση.
 
Είναι δύσκολη η εξέταση;
 
Η κολονοσκόπηση γίνεται με τη χορήγηση μέθης για να μην είναι επώδυνη και δυσάρεστη για τον εξεταζόμενο. Ο γαστρεντερολόγος ή ο αναισθησιολόγος τοποθετεί έναν φλεβοκαθετήρα στο χέρι σας, ελέγχει το οξυγόνο και τις σφύξεις, χορηγεί φάρμακα και ενδέχεται να κοιμηθείτε για λίγη ώρα. Ξυπνάτε αμέσως με το που τελειώσει η εξέταση, παραμένετε λίγη ώρα για να συνέλθετε και μετά επιστρέφετε στο σπίτι σας. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως μετά την εξέταση δεν επιτρέπεται η οδήγηση όσο καλά και να αισθάνεστε καθώς και η λήψη αλκοόλ.
 
Γιατί πρέπει να γίνει η εξέταση;
 
Ο Παγκόσμιος οργανισμός υγείας έχει καθιερώσει την κολονοσκόπηση απαραίτητη για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου στην ηλικία των 50 ετών.  Ο λόγος είναι πως στην ηλικία αυτή φαίνεται να αυξάνει ο κίνδυνος για εμφάνιση πολυπόδων. Οι πολύποδες είναι καλοήθεις βλάβες στα αρχικά στάδια, μπορεί να μικροί ή μεγάλοι, μισχωτοί ή άμισχοι. Όσο πιο μεγάλος ειναι ο πολύποδας τόσο αυξάνει η πιθανότητα να κρύβει κάποια κακοήθεια.  Ο πολύποδας δεν δίνει συμπτώματα, εκτός και μεγαλώσει πολύ και αιμορραγήσει.  Κατά τη διάρκεια της κολονοσκόπησης οι πολύποδες μπορούν να αφαιρεθούν και να σταλούν για βιοψία. Αν κάποιος έχει συμπτωματα πριν την ηλικία των 50 όπως αίμα στα κόπρανα, αναιμία, απώλεια βάρους, ιστορικό από την οικογένεια, φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου, αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου, εναλλαγές διάρροιας και δυσκοιλιότητας, πρόσφατη έναρξη δυσκοιλιότητας, ο έλεγχος γίνεται σε μικρότερη ηλικία.
 
Υπάρχουν κίνδυνοι από την κολονοσκόπηση;
 
Η κολονοσκόπηση είναι μια πολύ ασφαλής εξέταση αλλά όπως όλες οι επεμβατικές πράξεις μπορεί να έχει κινδύνους. Οι σπανιότεροι αλλά σοβαρότεροι είναι να συμβεί διάτρηση ή  αιμορραγία. Σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται νοσηλεία και πιθανόν χειρουργική αντιμετώπιση. Μετά την κολονοσκόπηση ενδέχεται να νιώσετε φούσκωμα στην κοιλιά για λίγη ώρα και πόνο που συνήθως ανακουφίζεται με την αποβολή αερίων. Αυτό συμβαίνει γιατί όταν εξετάζουμε το έντερο βάζουμε αέρα που μερικές φορές εγλωβίζεται. Άλλες πιθανές επιπλοκές είναι αλλεργία στα χορηγούμενα φάρμακα, ερεθισμός στη φλέβα απο την οποία χορηγούνται τα φάρμακα,  καρδιολογικά προβλήματα σε ασθενείς με προϋπάρχοντα προβλήματα.
Όλα αυτά αντιμετωπίζονται άμεσα.
 
Μη φοβάστε και μην αμελείτε τον προληπτικό έλεγχο λέγοντας πωςδεν νιώθετε τίποτε και είσαστε καλά.
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ίσως ο μόνος καρκίνος που μπορεί να προληφθεί πολλά χρόνια πριν εμφανιστεί.
Δεν αξίζει τον κόπο να αμελήσετε τον έλεγχο σας.
 
Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΣΩΖΕΙ ΖΩΕΣ!!!
 
Βασιλική Αρβανίτη
Γαστρεντερολόγος-Ηπατολόγος
Μετ/σα στο Λονδίνο
υπ. Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πατρών
Usui Reiki Master
 
 

Το blog αυτό δημιουργήθηκε για να ακουστούν αυτά που σκεφτόμαστε στη καθημερινότητα της δουλειάς μας .
Μια παρέα από ανθρώπους που ασχολούνται με την επιστήμη της ιατρικής και γενικότερα με θέματα υγείας , από το δικό του πόστο έκαστος ( και όχι απαραίτητα όλοι γιατροί ) είπαμε να γράψουμε αυτά που έχουμε να πούμε.

Εγγραφη email

εγγραφειτε και μείνετε ενημερωμένοι
Loading

Copyright © 2018-19 Mediteam.gr

To Top