fbpx
Καλώς ήρθατε στο mediteam.gr .Η κάθε δημοσίευση στο mediteam.gr συνιστά επιστημονική εργασία του υπογράφοντος αυτήν και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί προτροπή για λήψη ή διακοπή φαρμάκων η διενέργεια συγκεκριμένης ιατρικής πράξης . Κάθε ασθενής θα πρέπει να συμβουλεύεται το γιατρό του και να μη λαμβάνει φάρμακα χωρίς τις οδηγίες του ιατρού του. Το blog mediteam.gr αναρτά δημοσιεύσεις με στόχο την ενημέρωση για ιατρικά θέματα και τις τελευταίες εξελίξεις στην ιατρική , χωρίς αυτό να σημαίνει κατ´αναγκη ότι οι απόψεις του κάθε συγγραφέα είναι ταυτόσημες με αυτές του διαχειριστή .
Αλμαλογλου Κωνσταντινος

Τεστ Παπανικολάου

Για πιο λόγο γίνετε το τεστ Παπανικολάου;

Το τεστ Παπανικολάου αποτελεί ένα πολύτιμο όπλο στη μάχη κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. 

Είναι μια απλή εξέταση που χρησιμοποιείται για την ανίχνευση προκαρκινικών αλλοιώσεων των κυττάρων του τραχήλου της μήτρας, οι οποίες αν μείνουν χωρίς θεραπεία θα οδηγήσουν μακροπρόθεσμα στην ανάπτυξη καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Το τεστ Παπανικολάου εφαρμόστηκε για πρώτη φορά και πήρε το όνομα του από τον διάσημο Έλληνα ιατρό Γεώργιο Παπανικολάου.

Γεώργιος Παπανικολάου

Πως πραγματοποιείται η εξέταση;

Η γυναίκα θα πρέπει να ξεντυθεί από τη μέση και κάτω και να ξαπλώσει σε μια γυναικολογική καρέκλα. O γυναικολόγος με τη βοήθεια ενός κολποδιαστολέα εξετάζει μακροσκοπικά τον τράχηλο της μήτρας για την παρουσία ύποπτων περιοχών.


Στη συνέχεια με μια σπάτουλα και ένα βουρτσάκι συλλέγει κύτταρα από την επιφάνεια και το εσωτερικό του τραχήλου της μήτρας. Το υλικό αυτό μονιμοποιείται και μεταφέρεται στο κυτταρολογικό εργαστήριο, όπου θα επεξεργαστεί και θα γίνει η εξέταση του στο μικροσκόπιο από τον κυτταρολόγο.

Τεστ Παπανικολάου


Η λήψη του τεστ Παπανικολάου προηγείται πάντα κάθε άλλης εξέτασης (π.χ. διακολπικό υπερηχογράφημα, λήψη καλλιεργειών κ.α.).

Απαιτείται κάποια προετοιμασία για την εξέταση;

Η λήψη του τεστ Παπανικολάου δε γίνετε κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρύσεως (τουλάχιστον 1-2 ημέρες μετά). Δεν θα πρέπει να υπάρξει ερωτική επαφή για διάστημα 2 ημερών πριν από την εξέταση. Επίσης κατά το ίδιο διάστημα δε θα πρέπει να γίνει χρήση ενδοκολπικών πλύσεων και ταμπόν. Αν έχετε χρησιμοποιήσει ενδοκολπικά φάρμακα (αλοιφές, υπόθετα), η εξέταση θα πρέπει να γίνει τουλάχιστον μια μια εβδομάδα μετά το τέλος της θεραπείας.

Πως αισθάνομαι κατά τη διάρκεια της εξέτασης;

Η εξέταση είναι συνήθως ανώδυνη, αν και ορισμένες γυναίκες μπορεί να αισθανθούν ήπια δυσφορία κατά την τοποθέτηση του κολποδιαστολέα και τη λήψη του δείγματος, ιδιαίτερα αν υπάρχει φλεγμονή στην περιοχή (κολπίτιδα, τραχηλίτιδα), Μετά από την εξέταση η γυναίκα μπορεί να δει λίγο αίμα, το οποίο προέρχεται από το σημείο λήψης του δείγματος και δεν έχει καμιά σημασία.

Κάθε πότε πρέπει να κάνω το τεστ Παπανικολάου;

Κάθε γυναίκα θα πρέπει να υποβάλλεται σε λήψη τεστ Παπανικολάου , αλλά και σε γυναικολογική εξέταση 1 φορά το χρόνο. Η τυχόν ύπαρξη παθολογικών ευρημάτων στη μορφολογία του τραχήλου ή στο τεστ Παπανικολάου, μπορεί να απαιτήσει συχνότερη διενέργεια της εξέτασης.

Μια γυναίκα θα πρέπει να υποβάλλεται για πρώτη φορά σε τεστ Παπανικολάου, ένα χρόνο μετά την έναρξη σεξουαλικών επαφών.

Μέχρι ποια ηλικία θα πρέπει να κάνω το τεστ Παπανικολάου;
Οι γυναίκες μπορούν να σταματήσουν τον προληπτικό έλεγχο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, εφόσον δεν είχαν ιστορικό μέτριας ή σοβαρής δυσπλασίας του τραχήλου της μήτρας (CIN II ή ΙΙΙ), κατά τα τελευταία 25 χρόνια και εφόσον είχαν αρνητικούς ελέγχους κατά την τελευταία 10ετία.

Ο έλεγχος της τελευταίας 10ετίας θα πρέπει να θεωρείται αρνητικός αν υπήρχαν:
• Δυο συνεχόμενα αρνητικά HPV tests ή
• Δυο συνεχόμενα αρνητικά HPV tests σε συνδυασμό με τεστ Παπανικολάου (cotestin) ή
• Τρία συνεχόμενα αρνητικά τεστ Παπανικολάου.

Τα κριτήρια αυτά δεν ισχύουν για τις γυναίκες που βρίσκονται σε παρακολούθηση λόγω κάποιου προηγούμενου παθολογικού αποτελέσματος.

Όσον αφορά γυναίκες μεγαλύτερες των 65 ετών, στις οποίες δεν υπάρχει επαρκής τεκμηρίωση του προηγούμενου ελέγχου, θα πρέπει να συνεχίζουν τον τακτικό προληπτικό τους έλεγχο μέχρι να πληρούν τα κριτήρια για τη διακοπή του ελέγχου.

Οι γυναίκες αυτές θα πρέπει να συνεχίσουν να υποβάλλονται σε ετήσια γυναικολογική εξέταση, διακολπικό υπερηχογράφημα και μαστογραφία, για την πρόληψη άλλων μορφών καρκίνου, όπως τον καρκίνο του ενδομητρίου, τον καρκίνο των ωοθηκών, τον καρκίνο του αιδοίου και τον καρκίνο του μαστού.

Έχω κάνει υστερεκτομή, θα πρέπει να συνεχίσω να κάνω τεστ Παπανικολάου;

Αν έχει γίνει υφολική υστερεκτομή (έχει αφαιρεθεί μόνο το σώμα της μήτρας και όχι ο τράχηλος) θα πρέπει να συνεχίσει να γίνετε τεστ Παπανικολάου.

Αν η υστερεκτομή έγινε για την αντιμετώπιση κακοήθειας, απαιτείται συνέχιση της παρακολούθησης με τεστ Παπανικολάου, για το ενδεχόμενο εμφάνισης αλλοιώσεων στον κόλπο. Το ίδιο ισχύει και στις περιπτώσεις που η υστερεκτομή έγινε για αντιμετώπιση δυσπλασίας (προκαρκινικών αλλοιώσεων) του τραχήλου, αλλά και στις περιπτώσεις που η υστερεκτομή έγινε για καλοήθεις παθήσεις (π.χ. ινομυώματα, πρόπτωση κ.α.), αλλά υπήρχε ιστορικό λοίμωξης από HPV ή στην ιστολογική εξέταση (βιοψία) βρέθηκαν αλλοιώσεις από HPV στον τράχηλο.

Σε γυναίκες που η υστερεκτομή έγινε για καλοήθη πάθηση και δεν υπάρχει ιστορικό HPV λοίμωξης ή εύρηματα από την ιστολογική εξέταση, δε συστήνεται η λήψη τεστ Παπανικολάου από τον κόλπο.

Ποια είναι η καλύτερη ημέρα για τη λήψη του τεστ Παπανικολάου;

Η λήψη του τεστ Παπανικολάου μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε φάση του κύκλου, εκτός από τις ημέρες της έμμηνου ρύσεως.

Ο προληπτικός έλεγχος πάντως είναι καλό να προγραμματίζεται την πρώτη εβδομάδα μετά από την έμμηνο ρύση, γιατί στο διάστημα αυτό μπορεί παράλληλα να γίνει και ψηλάφηση των μαστών από το γυναικολόγο. Για τις γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση ο προληπτικός έλεγχος μπορεί να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε ημέρα.

Μπορεί να γίνει λήψη τεστ Παπανικολάου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Η λήψη τεστ Παπανικολάου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν παρουσιάζει κινδύνους.

Σε γυναίκες που δεν έχουν υποβληθεί στην εξέταση κατά την προηγούμενη διετία ή έχουν ιστορικό με παθολογικά τεστ Παπανικολάου, θα πρέπει να γίνεται λήψη στην αρχή της εγκυμοσύνης.

Έχω κάνει το εμβόλιο για τον καρκίνο του τραχήλου, πρέπει να κάνω και τεστ Παπανικολάου;

Ναι, το εμβόλιο για τον καρκίνο του τραχήλου προφυλάσσει από ορισμένους τύπους HPV, που ευθύνονται για τον καρκίνο του τραχήλου, όμως όχι για όλους. Συνεπώς κάθε γυναίκα που έχει εμβολιαστεί, αν και έχει σημαντικά μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσει καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, θα πρέπει να συνεχίσει να ελέγχεται συστηματικά με τεστ Παπανικολάου.

Επιπλέον, στις περιπτώσεις που ο εμβολιασμός έχει γίνει μετά από την έναρξη των σεξουαλικών επαφών, υπάρχει το ενδεχόμενο έκθεσης σε κάποιους τύπους HPV, πριν από τον εμβολιασμό, με συνέπεια να μην υπάρχει επαρκής προστασία από αυτούς.

Τεστ Παπανικολάου

Πλάτωνος 52 (1ος όροφος) , Εύοσμος, Τ.Κ. 56244

   2310 707 957,   6974 606 185  2312 201 135

  Ιστοσελίδα :  https://obstetric.gr/   Email:info@obstetric.gr

  Κοινωνική Δικτύωση
 https://www.facebook.com/almaloglouk/  
  https://twitter.com/kosalm

Η Αρθρογραφία του γιατρού στο Mediteam:
https://mediteam.gr/category/αλμάλογλου-κωνσταντίνος/

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Το blog αυτό δημιουργήθηκε για να ακουστούν αυτά που σκεφτόμαστε στη καθημερινότητα της δουλειάς μας .
Μια παρέα από ανθρώπους που ασχολούνται με την επιστήμη της ιατρικής και γενικότερα με θέματα υγείας , από το δικό του πόστο έκαστος ( και όχι απαραίτητα όλοι γιατροί ) είπαμε να γράψουμε αυτά που έχουμε να πούμε.

Εγγραφη email

εγγραφειτε και μείνετε ενημερωμένοι
Loading

Copyright © 2018-19 Mediteam.gr

To Top