Αλμαλογλου Κωνσταντινος

Ταξίδια και εγκυμοσύνη

Είναι ασφαλές να ταξιδεύω στη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

 Για τις περισσότερες γυναίκες, οι μετακινήσεις στη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ασφαλείς. Εφόσον δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα είτε από την έγκυο είτε από το έμβρυο, τα ταξίδια στην εγκυμοσύνη μέχρι και τις 36 εβδομάδες της κύησης είναι ασφαλή.

 Ποιο είναι το καλύτερο διάστημα για να ταξιδέψω στη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

 Το καλύτερο διάστημα για ταξίδια είναι το μέσο της κύησης μεταξύ 14 και 28 εβδομάδων. Ποιο συχνά τα προβλήματα στην εγκυμοσύνη εμφανίζονται κατά το πρώτο και το τρίτο τρίμηνο. Στο μέσο της εγκυμοσύνης δεν υπάρχει το αίσθημα εύκολης κόπωσης, η πρωινή ναυτία έχει συνήθως υποχωρήσει και η έγκυος είναι εύκολο να μετακινηθεί.

 Πότε αντενδείκνυται να ταξιδέψω στη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

 Τα ταξίδια δε συνίστανται αν υπάρχουν επιπλοκές τις εγκυμοσύνης, όπως πρόωρες συσπάσεις, κολπική αιμόρροια, υπέρταση κ.α.

Τα ταξίδια επίσης δε συνίστανται σε πολύδυμες κυήσεις.

 Υπάρχουν περιοχές που θα πρέπει να αποφύγω να ταξιδέψω ενώ είμαι έγκυος;

 Δε συνίσταται να ταξιδέψετε σε περιοχές όπου υπάρχει επιδημία του ιού Zika. Πρόκειται για ασθένεια που μεταδίδεται με τα κουνούπια και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ανωμαλίες στο έμβρυο. Επίσης δε συνίσταται να ταξιδέψετε σε περιοχές όπου υπάρχει ελονοσία, μια ακόμη ασθένεια που μεταδίδεται με τα κουνούπια και είναι επικίνδυνη για τις εγκύους.

 Τι θα πρέπει να κάνω πριν ξεκινήσω ένα ταξίδι;

 Πραγματοποιήστε έναν έλεγχο με το γυναικολόγο σας πριν το ταξίδι.

 Θα πρέπει να γνωρίζεται το ιστορικό της κύησης και την πιθανή ημερομηνία τοκετού σας. Οι πληροφορίες αυτές θα είναι χρήσιμες σε όποιον κληθεί να σας φροντίσει αν παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα στη διάρκεια του ταξιδιού σας.

 Πάρτε μαζί σας σε επαρκή ποσότητα φάρμακα που πιθανόν να χρειαστείτε, όπως παυσίπονα. αλοιφή για αιμορροΐδες, κουτί πρώτων βοηθειών και τα συμπληρώματα της εγκυμοσύνης ή άλλα φάρμακα που σας έχουν συνταγογραφηθεί.

 Ελέγξτε αν είστε καλυμμένοι με τους εμβολιασμούς σας.

 Διαλέξτε τη γρηγορότερη διαδρομή για να φτάσετε στον προορισμό σας.

 Σχεδιάστε το ταξίδι σας κατά τέτοιο τρόπο ώστε να είναι εύκολο να γίνουν αλλαγές.

 Τι είναι η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση και γιατί αποτελεί κίνδυνο για εγκύους που ταξιδεύουν;

 Εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση είναι η κατάσταση κατά την οποία σχηματίζονται θρόμβοι αίματος στις φλέβες των ποδιών ή άλλων σημείων του σώματος. Μπορεί να οδηγήσει σε μια επικίνδυνη για τη ζωή κατάσταση, όπου θρόμβοι μεταφέρονται στους πνεύμονες (πνευμονική εμβολή). Αν κάθεστε ή δε μετακινήστε για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως σε μεγάλης διάρκειας ταξίδια, μπορεί να αυξηθεί ο κίνδυνος για εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση. Η κύηση αποτελεί έναν επιπλέον παράγοντα για αύξηση του κινδύνου για εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση. Αν πρόκειται να κάνετε ένα πολύωρο ταξίδι, θα πρέπει να ακολουθήσετε τα εξής βήματα για να μειώσετε τον κίνδυνο για εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση:

• Καταναλώστε άφθονα υγρά
• Φορέστε άνετα και όχι σφιχτά ρούχα.
• Να περπατάτε και να κινείται τα πόδια σε τακτά χρονικά διαστήματα. Για παράδειγμα, αν μετακινείστε με αυτοκίνητο, κάντε συχνές στάσεις για να βγείτε έξω και να περπατήσετε για μερικά λεπτά.

Τι θα πρέπει να προσέχω όταν ταξιδεύω με το αυτοκίνητο;

Επιλέξτε τη συντομότερη διαδρομή.

Κάθε φορά που μπαίνετε στο αυτοκίνητο θα πρέπει να φοράτε τη ζώνη ασφαλείας. Τραβήξτε τη ζώνη χαμηλά στη λεκάνη κάτω από την κοιλιά σας. Τοποθετήστε τη ζώνη του ώμου στο πλάι της κοιλιάς σας και στη μέση του στήθους. Κάντε συχνές στάσεις ώστε να βγείτε να περπατήσετε.

Τι θα πρέπει να προσέχω όταν ταξιδεύω με το αεροπλάνο;

Μην προγραμματίζεται να ταξιδέψετε μετά τις 36 εβδομάδες.

Όταν κανονίσετε το ταξίδι θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας την πιθανή ημερομηνία τοκετού και την πολιτική που ακολουθούν οι αεροπορικές εταιρείες που σχεδιάζεται να χρησιμοποιήσετε. Πολλές αεροπορικές εταιρείες απαιτούν ιατρικό πιστοποιητικό για να ταξιδέψετε κατά το τρίτο τρίμηνο. Επίσης το όριο της ηλικίας κύησης που σαν επιτρέπουν να ταξιδέψετε μπορεί να είναι πολύ μικρότερο και για διεθνείς πτήσεις να φτάνει και τις 28 εβδομάδες.

Κλείστε θέση σε κάθισμα διαδρόμου, ώστε να μπορείτε να σηκωθείτε και να περπατήσετε. Αυτό θα πρέπει να το κάνετε τουλάχιστον κάθε δυο ώρες. Αποφύγετε να καταναλώσετε πριν από την πτήση τρόφιμα που προκαλούν αέρια και ανθρακούχα ποτά. Να φοράτε τη ζώνη ασφαλείας όσο κάθεστε.

Πότε θα πρέπει να αναζητήσω ιατρική βοήθεια όταν ταξιδεύω;

Πηγαίνετε στο νοσοκομείο ή καλέστε ιατρικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης αν εμφανίσετε οτιδήποτε από τα παρακάτω:

• Κολπική αιμορραγία

• Πυελικό ή κοιλιακό πόνο ή συσπάσεις

• Ρήξη εμβρυικών μεμβρανών (σπάσιμο νερών)

• Σημεία και συμπτώματα προεκλαμψίας (πονοκέφαλος που δεν υποχωρεί, διαταραχές όρασης, οίδημα στα χέρια ή το πρόσωπο).

• Σοβαρούς εμετούς ή διάρροιες

• Συμπτώματα εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης (πόνος ή αιφνίδιο πρήξιμο σε ένα πόδι, ερυθρότητα του δέρματος, πόνος που επιμένει ενώ περπατάτε ή είστε όρθια

Πως μπορώ να βρω ιατρική βοήθεια ενώ ταξιδεύω;

Ακόμη και αν η εγκυμοσύνη σας είναι τέλεια πριν το ταξίδι, ποτέ δεν ξέρουμε αν θα εμφανιστεί κάποια έκτακτη ανάγκη. Πριν το ταξίδι σας εντοπίστε τα πλησιέστερα νοσοκομεία ή κλινικές της περιοχής όπου ταξιδεύετε, καθώς και τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης αν θα ταξιδέψετε στο εξωτερικό. Αποφύγετε προορισμούς όπου δεν υπάρχει εύκολη πρόσβαση σε ιατρική βοήθεια.

ΑΛΜΑΛΟΓΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
Μαιευτήρας – Χειρούργος – Γυναικολόγος

Κοινωνική Δικτύωση
https://www.facebook.com/almaloglouk/
  https://twitter.com/kosalm

Η Αρθρογραφία του γιατρού στο Mediteam:
https://mediteam.gr/category/αλμάλογλου-κωνσταντίνος/


Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Το blog αυτό δημιουργήθηκε για να ακουστούν αυτά που σκεφτόμαστε στη καθημερινότητα της δουλειάς μας .
Μια παρέα από ανθρώπους που ασχολούνται με την επιστήμη της ιατρικής και γενικότερα με θέματα υγείας , από το δικό του πόστο έκαστος ( και όχι απαραίτητα όλοι γιατροί ) είπαμε να γράψουμε αυτά που έχουμε να πούμε.

Εγγραφη email

εγγραφειτε και μείνετε ενημερωμένοι
Loading

Copyright © 2018-19 Mediteam.gr

To Top