fbpx
Καλώς ήρθατε στο mediteam.gr .Η κάθε δημοσίευση στο mediteam.gr συνιστά επιστημονική εργασία του υπογράφοντος αυτήν και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί προτροπή για λήψη ή διακοπή φαρμάκων η διενέργεια συγκεκριμένης ιατρικής πράξης . Κάθε ασθενής θα πρέπει να συμβουλεύεται το γιατρό του και να μη λαμβάνει φάρμακα χωρίς τις οδηγίες του ιατρού του. Το blog mediteam.gr αναρτά δημοσιεύσεις με στόχο την ενημέρωση για ιατρικά θέματα και τις τελευταίες εξελίξεις στην ιατρική , χωρίς αυτό να σημαίνει κατ´αναγκη ότι οι απόψεις του κάθε συγγραφέα είναι ταυτόσημες με αυτές του διαχειριστή .
ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ

Συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοούμε

    Συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοούμε : Οι καρδιολογικές νόσοι ευθύνονται για περίπου το 40% των θανάτων παγκοσμίως.Και μόνο αυτό το γεγονός είναι αρκετό για να δώσουμε την πρέπουσα σημασία σε συμπτώματα που θα μπορούσαν να οφείλονται σε καρδιολογικό πρόβλημα.

   Δυστυχώς η ένταση αλλά ακόμα και το ίδιο το σύμπτωμα διαφέρει από ασθενή σε ασθενή.Το βασικότερο όλων βέβαια είναι να μην τα αγνοούμε , όπως επίσης να μην προσπαθούμε να να βάζουμε μόνοι μας την διάγνωση-‘’μυϊκός είναι ο πόνος’’ , ‘’το στομάχι μου φταίει για την καούρα’’-και όπως είναι της μόδας πλέον να κάνουμε ταχύρρυθμα μαθήματα  ιατρικής στο ‘’Google’’…! Τα παραπάνω είναι ακόμη πιο σημαντικά αν αναλογιστούμε ότι το ποσοστό των καρδιαγγειακών θανάτων που θα μπορούσε να αποφευχθεί είναι πολύ υψηλό, περίπου στο 70%.

   Ας δούμε κάποια από τα πιο συνηθησμένα συμπτωματα:

  • Πόνος στο στήθος.Το πιο κλασικό και το πιο γνωστό σύμπτωμα.Να σημειώσουμε όμως ότι η ένταση και ο ακριβής εντοπισμός μπορεί να διαφέρει σε κάθε ασθενή.Κάποιες φορές έχει τον χαρακτήρα πλακώματος , καψίματος ή ακόμα και απλής δυσφορίας.
  • Ζάλη.Πολλές φορές μπορεί να εμφανιστεί και ως λιποθυμικό επεισόδιο.Τόσο το έμφραγμα μυοκαρδίου όσο και και κάποιες αρρυθμιολογικές νόσοι μπορούν να εμφανιστούν ως ζάλη.
  • Επεισόδιο εμέτου και ναυτία.Είναι για την ακρίβεια πολύ συνηθισμένο ένας ασθενής με έμφραγμα σε εξέλιξη να παρουσιάσει επεισόδιο εμέτου.
  • Αίσθημα παλμών.Η αίσθηση της ταχυκαρδίας η αλλιώς του ‘’φτερουγίσματος’’ , ειδικά όταν συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα όπως ζάλη , δυσφορία , δύσπνοια ή πόνο μπορεί να υποδηλώνει σοβαρό καρδιολογικό πρόβλημα.
  • Δύσπνοια.Αίσθημα δύσπνοιας σε ηρεμία ή σε μικρή προσπάθεια οφείλει να διερευνηθεί άμεσα καθώς θα μπορούσε να οφείλεται σε οξεια καρδιολογική πάθηση.
  • Αδυναμία.Είναι σχετικά συχνό σύμπτωμα λίγο πριν το έμφραγμα μυοκαρδίου ο ασθενής να βιώνει ανεξήγητη αδυναμία και καταβολή.
  • Έντονη εφίδρωση.Ένα ακόμα σύμπτωμα που παρατηρείται λίγο πριν ή και κατά την διάρκεια του εμφράγματος.
  • Άτυπές εντοπίσεις του πόνου.Εκτός από την κλασική εντόπιση του πόνου στο στέρνο δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που ο πόνος εντοπίζεται στην πλάτη , στο επιγάστριο , στον ώμο , στα χέρια , στον λαιμό ή ακόμα και στην κάτω γνάθο.
  • Οίδημα.Πολύ συχνό σύμπτωμα καρδιακής ανεπάρκειας.
  • Επίμονος βήχας.Αρκετά συχνή η εμφάνιση του ως πρώτο σύμπτωμα καρδιακής ανεπάρκειας.

Εν κατακλείδει να σημειώσω την σημασία του προληπτικού ελέγχου στην πρόληψη και αντιμετώπιση των καρδιολογικών νόσων , καθώς όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω το ποσοστο των θανάτων που θα μπορούσε να προληφθεί είναι τρομακτικά μεγάλο…

Αχιλλέας Ι. Τριανταφυλλίδης

     Ειδικός Καρδιολόγος

Επίσημο Site:
http://triantafillidis-cardio.gr

Τα άρθρα του γιατρού στο Mediteam.gr
Πατήστε Εδώ

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Το blog αυτό δημιουργήθηκε για να ακουστούν αυτά που σκεφτόμαστε στη καθημερινότητα της δουλειάς μας .
Μια παρέα από ανθρώπους που ασχολούνται με την επιστήμη της ιατρικής και γενικότερα με θέματα υγείας , από το δικό του πόστο έκαστος ( και όχι απαραίτητα όλοι γιατροί ) είπαμε να γράψουμε αυτά που έχουμε να πούμε.

Εγγραφη email

εγγραφειτε και μείνετε ενημερωμένοι
Loading

Copyright © 2018-19 Mediteam.gr

To Top