fbpx
Καλώς ήρθατε στο mediteam.gr .Η κάθε δημοσίευση στο mediteam.gr συνιστά επιστημονική εργασία του υπογράφοντος αυτήν και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί προτροπή για λήψη ή διακοπή φαρμάκων η διενέργεια συγκεκριμένης ιατρικής πράξης . Κάθε ασθενής θα πρέπει να συμβουλεύεται το γιατρό του και να μη λαμβάνει φάρμακα χωρίς τις οδηγίες του ιατρού του. Το blog mediteam.gr αναρτά δημοσιεύσεις με στόχο την ενημέρωση για ιατρικά θέματα και τις τελευταίες εξελίξεις στην ιατρική , χωρίς αυτό να σημαίνει κατ´αναγκη ότι οι απόψεις του κάθε συγγραφέα είναι ταυτόσημες με αυτές του διαχειριστή .
Αλμαλογλου Κωνσταντινος

Ο FDA συνιστά αποφυγή λήψης ΜΣΑΦ μετά τις 20 εβδομάδες της κύησης

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) προειδοποιεί ότι η χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ) από τις 20 εβδομάδες ή αργότερα κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να προκαλέσει σπάνια αλλά σοβαρά προβλήματα στους νεφρούς του εμβρύου.

Έτσι συνιστά την αποφυγή λήψης ΜΣΑΦ από τις 20 εβδομάδες και μετά και όχι από τις 30 εβδομάδες και μετά, όπως αναγράφεται επί του παρόντος στις οδηγίες των ΜΣΑΦ, καθώς όπως είναι ήδη γνωστό, η λήψη μετά από τις 30 εβδομάδες της κύησης μπορεί να προκαλέσει καρδιακά προβλήματα στο έμβρυο.

Τα ΜΣΑΦ είναι φάρμακα που χρησιμοποιούνται συνήθως για την αντιμετώπιση του πόνου και του πυρετού. Στην ομάδα αυτή περιλαμβάνονται φάρμακα όπως ασπιρίνη, ιβουπροφαίνη, ναπροξένη, δικλοφενάκη και σελεκοξίμπη.
Μετά από περίπου 20 εβδομάδες εγκυμοσύνης, το μεγαλύτερο μέρος του αμνιακού υγρού παράγεται από τους νεφρούς του εμβρύου, έτσι τα προβλήματα από τους νεφρούς μπορούν να οδηγήσουν σε μείωση της ποσότητας του, μέσω της μειωμένης παραγωγής του, μια κατάσταση που είναι γνωστή ως ολιγάμνιο.
Το αμνιακό υγρό παρέχει προστασία στο έμβρυο και βοηθά τους πνεύμονες, το πεπτικό σύστημα και τους μύες του, να αναπτυχθούν.
Το ολιγάμνιο μπορεί να αναπτυχθεί είτε γρήγορα (μέσα σε 2 ημέρες) ή και εβδομάδες μετά την έναρξη των ΜΣΑΦ. Συνήθως, αλλά όχι πάντοτε το πρόβλημα επιλύεται μόλις η έγκυος σταματήσει να λαμβάνει ΜΣΑΦ.

Οι κατασκευαστές τόσο των μη συνταγογραφημένων όσο και των συνταγογραφούμενων ΜΣΑΦ – συμπεριλαμβανομένων των ιβουπροφαίνης, ναπροξένης, δικλοφενάκης και σελεκοξίμπης – θα πρέπει να ενημερώσουν τις συσκευασίες τους με τη νέα προειδοποίηση.

Αν είναι απαραίτητη η χορήγηση ενός ΜΣΑΦ μεταξύ των 20 και 30 εβδομάδων, η χρήση θα πρέπει να περιορίζεται στην ελάχιστη αποτελεσματική δόση και για το συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα. Αν η διάρκεια λήψη τους ξεπερνά τις 48 ώρες, θα πρέπει να γίνεται υπερηχογραφική παρακολούθηση της ποσότητας του αμνιακού υγρού και εφόσον διαπιστωθεί η παρουσία ολιγάμνιου, θα πρέπει να γίνετε διακοπή της θεραπείας και στενή παρακολούθηση του εμβρύου.

Αμνιακό υγρό

Επειδή πολλά μη συνταγογραφούμενα φάρμακα μπορεί να περιέχουν ΜΣΑΦ, είναι σημαντικό πριν τη λήψη κάποιου σκευάσματος, η έγκυος θα πρέπει να ελέγχει αν περιέχουν ΜΣΑΦ. Αν δεν είναι βέβαιη για αυτό να ζητήσει τη συμβουλή του ιατρού της.

Η χαμηλή δόση (81 mg) ασπιρίνης εξαιρείται από αυτήν την προειδοποίηση.
Η ασπιρίνη χαμηλής δόσης μπορεί να είναι μια σημαντική θεραπευτική επιλογή για ορισμένες γυναίκες που εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης προεκλαμψίας ή και καθυστέρησης της ενδομήτριας ανάπτυξης και πρέπει να λαμβάνεται υπό την καθοδήγηση ενός επαγγελματία υγείας.

Είναι σημαντικό οι γυναίκες να κατανοήσουν τα οφέλη και τους κινδύνους των φαρμάκων που μπορούν να πάρουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.
Όλα τα φάρμακα έχουν ανεπιθύμητες ενέργειες ακόμη και όταν χρησιμοποιούνται σωστά και σύμφωνα με τις οδηγίες. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι ο καθένας ανταποκρίνεται διαφορετικά σε όλα τα φάρμακα ανάλογα με την κατάσταση της υγεία του, τις συνυπάρχουσες παθήσεις, τους γενετικούς παράγοντες, άλλα φάρμακα που παίρνουν και ποικίλους άλλους παράγοντες. Ως αποτέλεσμα, δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε πόσο πιθανό είναι οι έγκυες γυναίκες να παρουσιάσουν αυτές τις παρενέργειες κατά τη λήψη ΜΣΑΦ.

Πλάτωνος 52 (1ος όροφος) , Εύοσμος, Τ.Κ. 56244

   2310 707 957,   6974 606 185  2312 201 135

  Ιστοσελίδα :  https://obstetric.gr/   Email:info@obstetric.gr

  Κοινωνική Δικτύωση
 https://www.facebook.com/almaloglouk/  
  https://twitter.com/kosalm

Η Αρθρογραφία του γιατρού στο Mediteam:
https://mediteam.gr/category/αλμάλογλου-κωνσταντίνος/

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Το blog αυτό δημιουργήθηκε για να ακουστούν αυτά που σκεφτόμαστε στη καθημερινότητα της δουλειάς μας .
Μια παρέα από ανθρώπους που ασχολούνται με την επιστήμη της ιατρικής και γενικότερα με θέματα υγείας , από το δικό του πόστο έκαστος ( και όχι απαραίτητα όλοι γιατροί ) είπαμε να γράψουμε αυτά που έχουμε να πούμε.

Εγγραφη email

εγγραφειτε και μείνετε ενημερωμένοι
Loading

Copyright © 2018-19 Mediteam.gr

To Top