fbpx
Καλώς ήρθατε στο mediteam.gr .Η κάθε δημοσίευση στο mediteam.gr συνιστά επιστημονική εργασία του υπογράφοντος αυτήν και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί προτροπή για λήψη ή διακοπή φαρμάκων η διενέργεια συγκεκριμένης ιατρικής πράξης . Κάθε ασθενής θα πρέπει να συμβουλεύεται το γιατρό του και να μη λαμβάνει φάρμακα χωρίς τις οδηγίες του ιατρού του. Το blog mediteam.gr αναρτά δημοσιεύσεις με στόχο την ενημέρωση για ιατρικά θέματα και τις τελευταίες εξελίξεις στην ιατρική , χωρίς αυτό να σημαίνει κατ´αναγκη ότι οι απόψεις του κάθε συγγραφέα είναι ταυτόσημες με αυτές του διαχειριστή .
Αλμαλογλου Κωνσταντινος

Μυκητιασική κολπίτιδα

Τι είναι η μυκητιασική κολπίτιδα; 

Η μυκητιασική κολπίτιδα είναι η φλεγμονή του κόλπου που προκαλείται από μύκητες.

Συνήθως προκαλείται από ένα είδος μύκητα, που ονομάζεται Candida Albicans, γιαυτό συχνά καλείται και καντιντίαση ή καντιντιασική κολπίτιδα. Μύκητες βρίσκονται υπό φυσιολογικές συνθήκες σε μικρή ποσότητα στον κόλπο της γυναίκας. Σε περιπτώσεις όμως που διαταράσσεται η ισορροπία μεταξύ μυκήτων και γαλακτοβακίλλων στον κόλπο (π.χ. μετά από λήψη αντιβιοτικών), οι μύκητες μπορεί να υπεραναπτυχθούν και να προκαλέσουν κολπίτιδα. 

Πόσο συχνή είναι η μυκητιασική κολπίτιδα;

Η μυκητιασική κολπίτιδα είναι η δεύτερη συχνότερη μορφή κολπίτιδας μετά την κολπίτιδα που προκαλείται από βακτήρια (βακτηριακή κολπίτιδα).

Πως  προκαλείται μυκητιασική κολπίτιδα;

Μύκητες υπάρχουν σε διάφορες περιοχές του ανθρώπινου σώματος, όπως το δέρμα, το στόμα και ο κόλπος. Στον κόλπο, οι γαλακτοβάκιλλοι διατηρούν τον πληθυσμό των μυκήτων σε ορισμένα επίπεδα.
Αν υπάρξει διαταραχή της ισορροπίας μεταξύ των πληθυσμών των γαλακτοβακίλλων και των μυκήτων, μπορεί να προκληθεί μια μυκητιασική κολπίτιδα.

Μερικά συνήθη αίτια που προκαλούν διαταραχή της ισορροπίας της χλωρίδας του κόλπου περιλαμβάνουν:
• Λήψη αντιβιοτικών
• Αρρύθμιστο σακχαρώδη διαβήτη
• Ορμονικές διαταραχές
• Ανοσοκαταστολή, όπως HIV
• Εγκυμοσύνη
• Υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης
• Στρες

Ποια είναι τα συμπτώματα της μυκητιασικής κολπίτιδας;

Η μυκητιασική κολπίτιδα μπορεί να έχει τη μορφή της ασυμπτωματικής αποίκησης, αλλά μπορεί να παρουσιάζει και σοβαρά συμπτώματα.  Οι συμπτωματικές γυναίκες παρουσιάζουν κνησμό, καύσο, ερυθρότητα, δυσπαρευνία, τσούξιμο στην ούρηση και λευκόχροες παχύρρευστες εκκρίσεις, οι οποίες συχνά μοιάζουν με κομμένο γάλα. 

Συμπτώματα μυκητιασικής κολίτιδας

Πως γίνεται η διάγνωση της μυκητιασικής κολπίτιδας;

Η συμπτωματολογία της γυναίκας και τα ευρήματα από την κλινική εξέταση μπορούν να θέσουν την υπόνοια μυκητιασικής κολπίτιδας. Για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση απαιτείται είτε η ανεύρεση βλαστοσπορίων ή ψευδοϋφών σε μικροσκόπηση άμεσου παρασκευάσματος, είτε η θετική καλλιέργεια σε συμπτωματική γυναίκα.

Ποια είναι η θεραπεία της μυκητιασικής κολπίτιδας;

Η μυκητιασική κολπίτιδα μπορεί να αντιμετωπισθεί με τη χορήγηση αντιμυκητισιακών φαρμάκων τοπικά (ενδοκολπικά υπόθετα ή κρέμα) ή από το στόμα.


Μπορώ να πάρω μόνη μου κάποια θεραπεία για τη μυκητιασική κολπίτιδα;

Σε αρκετές περιπτώσεις οι γυναίκες μπορεί να νομίζουν ότι έχουν μυκητιασική κολπίτιδα, ενώ κάποιο άλλο αίτιο προκαλεί τα συμπτώματα. Στις περιπτώσεις αυτές, η λήψη αντιμυκητισιακών σκευασμάτων δε βοηθά, αλλά και καθυστερεί τη διάγνωση και αντιμετώπιση του προβλήματος.

Είναι η μυκητιασική κολπίτιδα σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα;

Η μυκητιασική κολπίτιδα δεν αποτελεί σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα.

Η σεξουαλική πράξη μπορεί να ευνοήσει την ανάπτυξη των μυκήτων, λόγω αύξησης της θερμοκρασίας και της υγρασίας του κόλπου. 

Διαβάστε περισσότερα για το ρόλο των σεξουαλικών επαφών στην εμφάνιση της μυκητιασικής κολπίτιδας.

ΑΛΜΑΛΟΓΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
Μαιευτήρας – Χειρούργος – Γυναικολόγος

Κοινωνική Δικτύωση
https://www.facebook.com/almaloglouk/
  https://twitter.com/kosalm

Η Αρθρογραφία του γιατρού στο Mediteam:
https://mediteam.gr/category/αλμάλογλου-κωνσταντίνος/

Το blog αυτό δημιουργήθηκε για να ακουστούν αυτά που σκεφτόμαστε στη καθημερινότητα της δουλειάς μας .
Μια παρέα από ανθρώπους που ασχολούνται με την επιστήμη της ιατρικής και γενικότερα με θέματα υγείας , από το δικό του πόστο έκαστος ( και όχι απαραίτητα όλοι γιατροί ) είπαμε να γράψουμε αυτά που έχουμε να πούμε.

Εγγραφη email

εγγραφειτε και μείνετε ενημερωμένοι
Loading

Copyright © 2018-19 Mediteam.gr

To Top