Αλμαλογλου Κωνσταντινος

Προσπερματικά υγρά και εγκυμοσύνη

Τι είναι τα προσπερματικά υγρά;
Πριν από την εκσπερμάτιση απελευθερώνεται ακούσια μικρή ποσότητα υγρού, που χρησιμεύει κυρίως για τη λίπανση της ουρήθρας ώστε να διευκολύνει τη δίοδο των σπερματοζωαρίων, αλλά και για προστασία τους από το όξινο περιβάλλον της ουρήθρας.

Μπορεί να υπάρξει εγκυμοσύνη από προσπερματικά υγρά;
Είναι δυνατό να υπάρξει εγκυμοσύνη από τα προσπερματικά υγρά. Οι πιθανότητες βέβαια είναι σαφώς μικρότερες από την περίπτωση που θα υπάρξει εκπερμάτιση εντός του κόλπου.

Αν και τα προσπερματικά υγρά είναι λιπαντικό και φυσιολογικά δεν περιέχουν σπερματοζωάρια, δεν αποκλείεται να μεταφέρουν σπερματοζωάρια, που έχουν διαφύγει από το γεννητικό σύστημα ή βρίσκονται στην ουρήθρα από προηγούμενη εκσπερμάτιση. 
Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι σε ένα ποσοστό ανδρών εντοπίζονται στα προσπερματικά τους υγρά, κινητά σπερματοζωάρια, δηλαδή σπερματοζωάρια ικανά να γονιμοποιήσουν (12).


Η έξοδος των προσπερματικών υγρών είναι ακούσια. Αυτό σημαίνει ότι ο άνδρας δε μπορεί να ελέγξει ή να σταματήσει την απελευθέρωση τους, σε αντίθεση με την εκσπερμάτωση, όπου πολλοί έχουν την ικανότητα να ελέγξουν πότε εκσπερματώνουν.

Όταν υπάρχει σεξουαλική επαφή κατά την οποία  δε χρησιμοποιείται προφύλαξη, μπορεί να απελευθερωθούν στον κόλπο προσπερματικά υγρά που ενδεχομένως να μεταφέρουν σπερματοζωάρια, χωρίς αυτό να γίνει αντιληπτό από κανέναν από τους δυο συντρόφους.

Είναι η μέθοδος της απόσυρσης αποτελεσματικός τρόπος αντισύλληψης; 
Σύμφωνα με το Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχο Νοσημάτων (CDC) των Η.Π.Α. η μέθοδος της απόσυρσης έχει πιθανότητα αποτυχίας που φτάνει στο 22%, δηλαδή περίπου 1 στα 5 ζευγάρια που τη χρησιμοποιεί ως μόνη μέθοδο αντισύλληψης θα έχει μια εγκυομοσύνη μέσα σε διάστημα 12 μηνών.

ΑΛΜΑΛΟΓΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
Μαιευτήρας – Χειρούργος – Γυναικολόγος

Κοινωνική Δικτύωση
https://www.facebook.com/almaloglouk/
https://twitter.com/kosalm

Η Αρθρογραφία του γιατρού στο Mediteam:
https://mediteam.gr/category/αλμάλογλου-κωνσταντίνος


Το blog αυτό δημιουργήθηκε για να ακουστούν αυτά που σκεφτόμαστε στη καθημερινότητα της δουλειάς μας .
Μια παρέα από ανθρώπους που ασχολούνται με την επιστήμη της ιατρικής και γενικότερα με θέματα υγείας , από το δικό του πόστο έκαστος ( και όχι απαραίτητα όλοι γιατροί ) είπαμε να γράψουμε αυτά που έχουμε να πούμε.

Εγγραφη email

εγγραφειτε και μείνετε ενημερωμένοι
Loading

Copyright © 2018-19 Mediteam.gr

To Top