fbpx
Καλώς ήρθατε στο mediteam.gr .Η κάθε δημοσίευση στο mediteam.gr συνιστά επιστημονική εργασία του υπογράφοντος αυτήν και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί προτροπή για λήψη ή διακοπή φαρμάκων η διενέργεια συγκεκριμένης ιατρικής πράξης . Κάθε ασθενής θα πρέπει να συμβουλεύεται το γιατρό του και να μη λαμβάνει φάρμακα χωρίς τις οδηγίες του ιατρού του. Το blog mediteam.gr αναρτά δημοσιεύσεις με στόχο την ενημέρωση για ιατρικά θέματα και τις τελευταίες εξελίξεις στην ιατρική , χωρίς αυτό να σημαίνει κατ´αναγκη ότι οι απόψεις του κάθε συγγραφέα είναι ταυτόσημες με αυτές του διαχειριστή .
ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΑ

Καρκινικό αντιγόνο 125 (CA-125)

Τι είναι το καρκινικό αντιγόνο 125 (CA-125);
Οι καρκινικοί δείκτες είναι ουσίες που παράγονται από κύτταρα του σώματος ως απάντηση στην παρουσία νεοπλασιών.

Το καρκινικό αντιγόνο 125 (CA-125) είναι μια γλυκοπρωτεΐνη που υπάρχει φυσιολογικά σε ιστούς προερχόμενους από κοιλωματικά επιθήλια (ωοθήκες, σάλπιγγες, περιτόναιο, υπεζωκότας, περικάρδιο, παχύ έντερο, νεφροί, στομάχι).

Φυσιολογικά, δεν ανιχνεύεται στην κυκλοφορία του αίματος. Σε περιπτώσεις που υπάρχει καταστροφή αυτών των ιστών, όπως συμβαίνει π.χ. στον καρκίνο του ενδομητρίου ή στον καρκίνο των ωοθηκών, τα επίπεδα του Ca-125 αυξάνουν και γίνεται ανιχνεύσιμο στο αίμα.

Πώς χρησιμοποιείται το CA-125;
Το CA-125 χρησιμοποιείται για:
• Την παρακολούθηση της πορείας της νόσου κατά τη διάρκεια της θεραπείας για καρκίνο των ωοθηκών. Το CA-125 επίσης, χρησιμοποιείται για την ανίχνευση υποτροπής της κακοήθειας μετά το τέλος της θεραπείας.
• Την παρακολούθηση γυναικών που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, δηλαδή γυναικών που έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου των ωοθηκών, αλλά δεν έχουν ακόμα εμφανίσει τη νόσο.
• Την αξιολόγηση γυναικών που παρουσιάζουν μια ύποπτη ωοθηκική μάζα.

Κύστη ωοθήκης

Πόσο αξιόπιστος δείκτης είναι το CA-125 για τη διάγνωση του καρκίνου των ωοθηκών;
To CA-125 είναι ο καλύτερα μελετημένος και συχνότερα χρησιμοποιούμενος βιοδείκτης για την εκτίμηση και παρακολούθηση των γυναικών με πυελική μάζα, όμως δεν αποτελεί καλό εργαλείο διαλογής ή ιδανικό δείκτη για την αρχική εκτίμηση του κινδύνου. Σε γυναίκες με καρκίνο ωοθηκών προχωρημένου σταδίου είναι αυξημένο στο 80% των περιπτώσεων. Ωστόσο, σε πρώιμα στάδια του καρκίνου των ωοθηκών, το CA-125 θα είναι αυξημένο σε λιγότερες από τις μισές περιπτώσεις.
Η ευαισθησία της χρήσης του CA-125 για την πρόβλεψη του καρκίνου των ωοθηκών κυμαίνεται από 43%-81%. Η εξειδίκευση του περιορίζεται από το γεγονός ότι οι συγκεντρώσεις του μπορεί να αυξηθούν και σε καλοήθεις γυναικολογικές καταστάσεις, όπως είναι η ενδομητρίωση, η πυελική φλεγμονώδης νόσος και τα καλοήθη νεοπλάσματα των ωοθηκών, αλλά και σε μη γυναικολογικές καταστάσεις όπως η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, η κίρρωση του ήπατος και ορισμένες φλεγμονώδεις διαταραχές. Επίσης μπορεί να είναι αυξημένο κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως και σε μικρότερο βαθμό κατά την ωορρηξία. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το CA-125 σταθερά εκφράζεται σε ορώδες και ενδομητριοειδές καρκίνο των ωοθηκών, ενώ οι όγκοι που ανιχνεύονται σε πρώιμο στάδιο είναι μη ορώδη καρκινώματα. 

Πρόσφατες μελέτες κι έρευνες από τη μεμονωμένη χρήση της Ανθρώπινης πρωτεΐνης της επιδιδυμίδας 4 (HE4) έχουν αποδείξει ότι διαθέτει την υψηλότερη ευαισθησία για την ανίχνευση του καρκίνου των ωοθηκών, κυρίως στο στάδιο I της νόσου, το οποίο χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα από την απουσία συμπτωμάτων.

Με σκοπό την περαιτέρω βελτίωση της αξιολόγησης των ασθενών που παρουσιάζουν εξαρτηματική μάζα, έχει αναπτυχθεί ένας Αλγόριθμος εκτίμησης κινδύνου για καρκίνο των ωοθηκών [ROMA Score (Ovarian Malignancy Risk Algorithm)] με χρήση της εξέτασης HE4 σε συνδυασμό με την εξέταση CA 125.

Πως γίνετε η εξέταση;
Τα επίπεδα του CA-125 μετρώνται στο αίμα που λαμβάνετε με μια απλή αιμοληψία. Δεν απαιτείται κάποια προετοιμασία κατά την εξέταση. Σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας θα πρέπει η αιμοληψία να μη γίνετε κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως. 

Αιμοληψία

Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές του CA-125;
Τα φυσιολογικά επίπεδα του CA-125 είναι μικρότερα από 35 IU/ml.

Αναδημοσίευση από
https://obstetric.gr/

Πλάτωνος 52 (1ος όροφος) , Εύοσμος, Τ.Κ. 56244

   2310 707 957,   6974 606 185  2312 201 135

  Ιστοσελίδα :  https://obstetric.gr/   Email:info@obstetric.gr

  Κοινωνική Δικτύωση
 https://www.facebook.com/almaloglouk/  
  https://twitter.com/kosalm

Η Αρθρογραφία του γιατρού στο Mediteam:
https://mediteam.gr/category/αλμάλογλου-κωνσταντίνος/

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Το blog αυτό δημιουργήθηκε για να ακουστούν αυτά που σκεφτόμαστε στη καθημερινότητα της δουλειάς μας .
Μια παρέα από ανθρώπους που ασχολούνται με την επιστήμη της ιατρικής και γενικότερα με θέματα υγείας , από το δικό του πόστο έκαστος ( και όχι απαραίτητα όλοι γιατροί ) είπαμε να γράψουμε αυτά που έχουμε να πούμε.

Εγγραφη email

εγγραφειτε και μείνετε ενημερωμένοι
Loading

Copyright © 2018-19 Mediteam.gr

To Top