fbpx
Καλώς ήρθατε στο mediteam.gr .Η κάθε δημοσίευση στο mediteam.gr συνιστά επιστημονική εργασία του υπογράφοντος αυτήν και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί προτροπή για λήψη ή διακοπή φαρμάκων η διενέργεια συγκεκριμένης ιατρικής πράξης . Κάθε ασθενής θα πρέπει να συμβουλεύεται το γιατρό του και να μη λαμβάνει φάρμακα χωρίς τις οδηγίες του ιατρού του. Το blog mediteam.gr αναρτά δημοσιεύσεις με στόχο την ενημέρωση για ιατρικά θέματα και τις τελευταίες εξελίξεις στην ιατρική , χωρίς αυτό να σημαίνει κατ´αναγκη ότι οι απόψεις του κάθε συγγραφέα είναι ταυτόσημες με αυτές του διαχειριστή .
ΓΙΑΛΒΑΛΗΣ

Που οφείλεται η αύξηση νέων περιστατικών καρκίνου θυρεοειδούς! Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Α

Γράφει ο Δημήτριος Γιάλβαλης, εξειδικευμένος Χειρουργός Ενδοκρινών Αδένων

Ο καρκίνος του θυρεοειδούς είναι ο συχνότερος ενδοκρινικός καρκίνος, που όμως θεραπεύεται σε μεγάλο ποσοστό (5ετής επιβίωση >85% ασθενών), καθιστώντας πολύ σημαντική την πρώιμη διάγνωση.

Από τη δεκαετία του 1970, η αυξανόμενη συχνότητα εμφάνισής του (σχεδόν 3πλάσια) έχει αναφερθεί σε ποικίλες επιστημονικές μελέτες, με γεωγραφική κατανομή που αφορά τις ΗΠΑ, Καναδά, Ευρώπη, Αυστραλία, Ασία και τμήματα της Νότιας Αμερικής. Οι παγκόσμιες τάσεις στην εμφάνιση καρκίνου του θυρεοειδούς, τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση του θηλώδους τύπου, σε αντίθεση με άλλους πιο επιθετικούς ιστολογικούς τύπους.

Υπάρχει μεγάλη συζήτηση και σύγκρουση απόψεων για τα αίτια του φαινομένου. Μερικοί ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτή η αύξηση οφείλεται εξ’ ολοκλήρου

στην υπερδιάγνωση της νόσου με τα σύγχρονα μέσα που διαθέτουμε (υπέρηχο, αξονική, βιοψία με λεπτή βελόνη), ενώ άλλοι έχουν προτείνει ότι η εξήγηση είναι πιθανότατα

πολυπαραγοντική, με τους περιβαλλοντικούς παράγοντες να συμβάλλουν επίσης

στις τάσεις της επίπτωσης του καρκίνου του θυρεοειδούς.

Το κόστος της περίθαλψης του καρκίνου του θυρεοειδούς στις ΗΠΑ, εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 18-21 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019, βάσει της ιστορικής αύξησης της επίπτωσης. Το κόστος – όφελος της παρακολούθησης ή άμεσης χειρουργικής αντιμετώπισης για τον καλά διαφοροποιημένο καρκίνο του θυρεοειδούς χαμηλού κινδύνου (πιο κοινό τύπο), εξετάστηκε σε τρεις πρόσφατες μελέτες. Οι 2 πρώτες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η παρακολούθηση ήταν καλύτερη από τη χειρουργική επέμβαση, ενώ η τρίτη υποστήριξε ότι η σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας εξαρτάται από την ποικίλη οπτική του ασθενούς με καρκίνο, δηλαδή για το πώς αξιολογεί την ποιότητα ζωής.

Εκτός από την ηλικία, το γυναικείο φύλο, τους κληρονομικούς παράγοντες, οι γνωστοί εξωτερικοί παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του θυρεοειδούς περιλαμβάνουν έκθεση στην ακτινοβολία πριν από την ηλικία 20 (π.χ. μέσω ιατρικής απεικόνισης, θεραπευτικής ακτινοβολίας, φυσικής ακτινοβολίας ή πυρηνικής ενέργειας ατυχήματα) και ενδεχομένως μια δίαιτα με έλλειψη ιωδίου, με αμφότερους αυτούς τους παράγοντες να έχουν μακροχρόνιες επιπτώσεις, ειδικά εάν το άτομο εκτίθεται σε πολύ μικρή ηλικία. Επιπλέον, μελέτες από το ατύχημα του Τσερνομπίλ δείχνουν ότι η έλλειψη ιωδίου σε παιδιά που έχουν εκτεθεί σε ακτινοβολία, πρόσθεσε επιπλέον 2 έως 3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του θυρεοειδούς σε σύγκριση με τα παιδιά που ήταν ιώδιο-επαρκή κατά τη στιγμή της έκθεσής τους.

Οι πρόσφατες οδηγίες του American Thyroid Association και European Thyroid Asoociation έχουν ήδη κάνει ένα βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση, επιβάλλοντας πιο λεπτομερή αξιολόγηση των θυρεοειδικών όζων και πιο ορθολογική αντιμετώπιση, του καρκίνου του θυρεοειδούς για να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι και να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη

σε ασθενείς.

Σε κάθε περίπτωση όμως, είναι απολύτως σαφές από διεθνείς αναδρομικές μελέτες ότι, για την επίτευξη ορθής διαχείρισης της χειρουργικής θεραπείας του θυρεοειδικού καρκίνου, επιβάλλεται η εξατομικευμένη αντιμετώπιση, από έμπειρους εξειδικευμένους χειρουργούς ενδοκρινών αδένων, γεγονός που εξασφαλίζει το βέλτιστο αποτέλεσμα, με τις λιγότερες οδυνηρές επιπλοκές.

Τα επόμενα χρόνια, θα χρειαστούν μεγάλες πολυκεντρικές επιδημιολογικές μελέτες, για να ανιχνεύσουμε την επίδραση των κατευθυντήριων θεραπευτικών οδηγιών στην θνησιμότητα, αλλά και για τον εντοπισμό των παραγόντων κινδύνου, με στόχο την έγκαιρη πρόληψη του καρκίνου του θυρεοειδούς.

Δημήτριος Μιχ. Γιάλβαλης MD MScΓενικός Χειρουργός-Χειρουργός Ενδοκρινών Αδένων

Επιστημονικός Υπεύθυνος Τμήματος Ενδοκρινικής Χειρουργικής

Κλινική Γενικής, Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής & Χειρουργικής Πεπτικού
 
Επιστημονικός Συνεργάτης Ενδοκρινικής Χειρουργικής​
Metropolitan General

Ιατρείο Καλαμάτας: Ιατροπούλου 12α

Τηλ.ραντεβού: 210 68357412721302860, Κιν: 6944138900

www.gialvalis.gr
Θέλετε να δείτε όλα τα άρθρα του γιατρού στο mediteam.gr; ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ


Το blog αυτό δημιουργήθηκε για να ακουστούν αυτά που σκεφτόμαστε στη καθημερινότητα της δουλειάς μας .
Μια παρέα από ανθρώπους που ασχολούνται με την επιστήμη της ιατρικής και γενικότερα με θέματα υγείας , από το δικό του πόστο έκαστος ( και όχι απαραίτητα όλοι γιατροί ) είπαμε να γράψουμε αυτά που έχουμε να πούμε.

Εγγραφη email

εγγραφειτε και μείνετε ενημερωμένοι
Loading

Copyright © 2018-19 Mediteam.gr

To Top