fbpx
Καλώς ήρθατε στο mediteam.gr .Η κάθε δημοσίευση στο mediteam.gr συνιστά επιστημονική εργασία του υπογράφοντος αυτήν και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί προτροπή για λήψη ή διακοπή φαρμάκων η διενέργεια συγκεκριμένης ιατρικής πράξης . Κάθε ασθενής θα πρέπει να συμβουλεύεται το γιατρό του και να μη λαμβάνει φάρμακα χωρίς τις οδηγίες του ιατρού του. Το blog mediteam.gr αναρτά δημοσιεύσεις με στόχο την ενημέρωση για ιατρικά θέματα και τις τελευταίες εξελίξεις στην ιατρική , χωρίς αυτό να σημαίνει κατ´αναγκη ότι οι απόψεις του κάθε συγγραφέα είναι ταυτόσημες με αυτές του διαχειριστή .
Αλμαλογλου Κωνσταντινος

Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας

Τι είναι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας;

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι νόσος που χαρακτηρίζεται από την ανάπτυξη κακοηθούς όγκου στον τράχηλο της μήτρας.

Ο τράχηλος της μήτρας καλύπτεται από ένα λεπτό στρώμα ιστού (επιθήλιο) το οποίο είναι φτιαγμένο από κύτταρα. Τα υγιή κύτταρα, μεγαλώνουν διαιρούνται και αντικαθίστανται όποτε απαιτείται. Τα καρκινικά κύτταρα διαιρούνται πιο γρήγορα. Μπορούν να αναπτυχθούν σε βαθύτερες στιβάδες ή να δώσουν μεταστάσεις σε άλλα όργανα. Τα καρκινικά κύτταρα συνήθως σχηματίζουν μια μάζα ιστού, που ονομάζεται όγκος.

Πόσο καιρό χρειάζεται ο καρκίνος του τραχήλου για να αναπτυχθεί;

Συνήθως απαιτούνται αρκετά χρόνια για να αναπτυχθεί καρκίνος. Στο διάστημα αυτό τα κύτταρα του τραχήλου γίνονται ανώμαλα. Οι αλλαγές αυτές που εμφανίζονται στα κύτταρα πριν την ανάπτυξη καρκίνου ονομάζονται δυσπλασία ή ενδοεπιθηλιακή τραχηλική νεοπλασία.

Ποιο είναι το κύριο αίτιο του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας;

Το κύριο αίτιο είναι η λοίμωξη από τους ιούς HPV (human papillomavirus). Υπάρχουν πολλοί τύποι HPV. Ορισμένοι τύποι HPV, που ονομάζονται υψηλού κινδύνου, μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο στον τράχηλο της μήτρας, στο αιδοίο, στο ορθό, στον πρωκτό, στο στοματοφάρυγγα, στον κόλπο και στο πέος.

Άλλοι τύποι HPV σχετίζονται με τα οξυτενή κονδυλώματα.

Υπάρχουν δυο εμβόλια διαθέσιμα που μπορούν να προστατέψουν έναντι ορισμένων τύπων HPV.

Ποιες γυναίκες παρουσιάζουν μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας;

Ο πιο σημαντικός παράγοντας κινδύνου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, είναι οι λοίμωξη από υψηλού κίνδυνου τύπους HPV. Οι ακόλουθοι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο προσβολής από HPV:
• Πολλαπλοί σεξουαλικοί σύντροφοι.
• Σεξουαλικός σύντροφος με πολλαπλούς σεξουαλικούς συντρόφους.
• Έναρξη σεξουαλικών επαφών σε μικρή ηλικία (κάτω των 18 ετών).

Άλλοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν:

• Ατομικό ιστορικό δυσπλασίας του τραχήλου της μήτρας, του κόλπου ή του αιδοίου.
• Κάπνισμα.
• Ιστορικό σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων (όπως χλαμύδια).
• Διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος.

Υπάρχει εξέταση για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας;

Το τεστ Παπανικολάου γίνεται για τον έλεγχο της παρουσίας μη φυσιολογικών (δυσπλαστικών) κυττάρων στον τράχηλο της μήτρας. Αυτό επιτρέπει την πρώιμη διάγνωση αλλοιώσεων και τη θεραπεία τους ώστε τα παθολογικά κύτταρα να μην εξελιχθούν σε καρκινικά.

Επίσης το HPV test χρησιμοποιείται μαζί με το τεστ Παπανικολάου για την πρόληψη του καρκίνου της μήτρας, και για την παρακολούθηση γυναικών με παθολογικό τεστ Παπανικολάου.

Υπάρχει τρόπος να προληφθεί η ανάπτυξη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας;

Η πρόληψη μπορεί να γίνει με τον εμβολιασμό έναντι των HPV.


Ποια είναι τα συμπτώματα του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας;

Τα πρώτα συμπτώματα μπορεί να είναι ανώμαλη αιμορραγία, διάμεση σταγονοειδής αιμόρροια ή υδαρείς εκκρίσεις από τον κόλπο. Η έμμηνος ρύση μπορεί να έχει μεγαλύτερη ποσότητα από πριν και μπορεί να εμφανιστεί αίμα μετά από τις σεξουαλικές επαφές.

Σημεία προχωρημένου καρκίνου περιλαμβάνουν πυελικό πόνο, διαταραχές της ούρησης και πρήξιμο στα πόδια. Αν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί σε γειτονικά όργανα ή λεμφαδένες, μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα, λόγω της δυσλειτουργίας αυτών. Για παράδειγμα ένας όγκος μπορεί να πιέζει την ουροδόχο κύστη ή να αποφράσσει τη ροή σε κάποιο αγγείο.

Πως γίνεται η διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας;

Αν υπάρχει υποψία παρουσίας καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, θα ληφθεί βιοψία. Αν υπάρχει παθολογικό τεστ Παπανικολάου, που απαιτεί θεραπεία, θα αφαιρεθεί κομμάτι του τραχήλου και θα σταλεί σε παθολογονατομικό εργαστήριο. Αν διαπιστωθεί παρουσία καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, θα γίνει εκτίμηση του μεγέθους του όγκου και της ύπαρξης ή όχι διασποράς εκτός του τραχήλου της μήτρας.

Τι είναι η σταδιοποίηση;

Σταδιοποίηση είναι η εκτίμηση, του πόσο εξαπλωμένος είναι ο καρκίνος. Οι περισσότεροι τύποι καρκίνου έχουν στάδια από ένα έως τέσσερα (I-IV). Όσο μικρότερο είναι το στάδιο τόσο μικρότερη είναι η εξάπλωση του καρκίνου. Μερικοί τύποι καρκίνου έχουν και στάδιο 0. Σταδίου 0 αποκαλείται ο μη διηθητικός καρκίνος ή καρκίνωμα in situ. Στο στάδιο 0 τα καρκινικά κύτταρα βρίσκονται μόνο στην επιφάνεια του τραχήλου. Δεν έχουν περάσει σε βαθύτερα στρώματα ή σε άλλα όργανα. Στα υπόλοιπα στάδια ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας ονομάζεται διηθητικός, δηλαδή έχει περάσει σε βαθύτερα στρώματα από την επιφάνεια του τραχήλου ή και σε άλλα όργανα.

Τι είδη θεραπείας υπάρχουν;

Ο διηθητικός καρκίνος του τραχήλου της μήτρας αντιμετωπίζεται με χειρουργείο (υστερεκτομή), ακτινοβολίες ή χημειοθεραπεία. Μπορεί να απαιτηθεί συνδυασμός των ανωτέρω θεραπειών. Σε αυστηρά επιλεγμένες περιπτώσεις γυναικών που δεν έχουν τεκνοποιήσει μπορεί να πραγματοποιηθεί τραχηλεκτομή, με διατήρηση του σώματος της μήτρας.

Χρειάζεται ειδική παρακολούθηση μετά τη θεραπεία;

Θα συστηθεί συχνότερος έλεγχος για εμφάνιση καρκίνου του τραχήλου της μήτρας για μερικά χρόνια μετά τη θεραπεία, για να επιβεβαιωθεί ότι τα καρκινικά κύτταρα έχουν απομακρυνθεί πλήρως. Ακόμη και αν ο τράχηλος έχει αφαιρεθεί, στα πλαίσια της θεραπείας, θα πρέπει να συνεχιστεί η εφαρμογή προληπτικών εξετάσεων για ανάπτυξη καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Οι λήψεις γίνονται από το ανώτερο τμήμα του κόλπου, αντί του τραχήλου.

  Πλάτωνος 52 (1ος όροφος) , Εύοσμος, Τ.Κ. 56244

   2310 707 957,   6974 606 185  2312 201 135

  Ιστοσελίδα :  https://obstetric.gr/   Email:info@obstetric.gr

  Κοινωνική Δικτύωση
 https://www.facebook.com/almaloglouk/  
  https://twitter.com/kosalm

Η Αρθρογραφία του γιατρού στο Mediteam:
https://mediteam.gr/category/αλμάλογλου-κωνσταντίνος/

Το blog αυτό δημιουργήθηκε για να ακουστούν αυτά που σκεφτόμαστε στη καθημερινότητα της δουλειάς μας .
Μια παρέα από ανθρώπους που ασχολούνται με την επιστήμη της ιατρικής και γενικότερα με θέματα υγείας , από το δικό του πόστο έκαστος ( και όχι απαραίτητα όλοι γιατροί ) είπαμε να γράψουμε αυτά που έχουμε να πούμε.

Εγγραφη email

εγγραφειτε και μείνετε ενημερωμένοι
Loading

Copyright © 2018-19 Mediteam.gr

To Top