fbpx
Καλώς ήρθατε στο mediteam.gr .Η κάθε δημοσίευση στο mediteam.gr συνιστά επιστημονική εργασία του υπογράφοντος αυτήν και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί προτροπή για λήψη ή διακοπή φαρμάκων η διενέργεια συγκεκριμένης ιατρικής πράξης . Κάθε ασθενής θα πρέπει να συμβουλεύεται το γιατρό του και να μη λαμβάνει φάρμακα χωρίς τις οδηγίες του ιατρού του. Το blog mediteam.gr αναρτά δημοσιεύσεις με στόχο την ενημέρωση για ιατρικά θέματα και τις τελευταίες εξελίξεις στην ιατρική , χωρίς αυτό να σημαίνει κατ´αναγκη ότι οι απόψεις του κάθε συγγραφέα είναι ταυτόσημες με αυτές του διαχειριστή .
Αλμαλογλου Κωνσταντινος

Η προληπτική χορήγηση αντιβιοτικών μετά από επεμβατικό τοκετό μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης λοιμώξεων

Η προφυλακτική χορήγηση αντιβιοτικών μέσα σε κατά μέσο όρο 3 ώρες από επεμβατικό κολπικό τοκετό μπορεί να μειώσει δραματικά τα ποσοστά φλεγμονών κατά τη διάρκεια της λοχείας. Αυτό είναι το αποτέλεσμα μελέτης  ANODE, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Lancet.

Από τα αποτελέσματα της μελέτης φαίνεται ότι περίπου 1 στις 5 γυναίκες μπορεί να παρουσιάζει μια φλεγμονή μετά από επεμβατικό κολπικό τοκετό και αυτό μπορεί να μειωθεί περίπου στο μισό, με την προφυλακτική χορήγηση μιας δόσης αντιβιοτικού.

Η μελέτη ήταν τυφλή τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο, που πραγματοποιήθηκε σε 27 νοσοκομειακές μονάδες στην Αγγλία και περιέλαβε 3.427 γυναίκες (ηλικίας 16 ετών και άνω) στο διάστημα μεταξύ Μαρτίου 2016 και Ιουνίου 2018. Τα βασικά χαρακτηριστικά των γυναικών ήταν παρόμοια. 77% των γυναικών ήταν πρωτότοκες και 49% υποβλήθηκαν σε πρόκληση τοκετού. Η πλειοψηφία των γυναικών (89%) είχε περινεοτομή.

Οι γυναίκες συμφώνησαν να λάβουν μια εφάπαξ δόση αμοξικιλλίνης και κλαβουλανικού οξέος ή εικονικό φάρμακο αμέσως μετά τον επεμβατικό κολπικό τοκετό.
Ο επεμβατικός τοκετός αφορούσε τη χρήση εμβρυουλκών η συκιουλκίας σε όλους τους τοκετούς που πραγματοποιήθηκαν σε κυήσεις μεγαλύτερες των 36 εβδομάδων.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν την ύπαρξη επιβεβαιωμένης λοίμωξης ή την ύπαρξη υποψίας λοίμωξης, μέσω της ανάγκης για χορήγησης αντιβιοτικών σε διάστημα 6 εβδομάδων από τον τοκετό, για την αντιμετώπιση καταστάσεων όπως λοίμωξη της περινεοτομής, ενδομητρίτιδα, λοιμώξεις των ουροφόρων οδών με συστηματικές χαρακτηριστικά (πυελονεφρίτιδα, σήψη) ή επιβεβαιωμένη συστηματική λοίμωξη.

Μόλις 11% των γυναικών από την ομάδα των αντιβιοτικών ανέπτυξαν φλεγμονή συγκρινόμενες με 19% της ομάδας του εικονικού φαρμάκου.

Μεταξύ όσων γυναικών παρουσίασαν κάποια λοίμωξη, παρατηρήθηκε στην ομάδα των αντιβιοτικών, μείωση κατά 56% των περιπτώσεων σήψης σε σύγκριση με την ομάδα του εικονικού φαρμάκου.

Επίσης σημαντικά λιγότερες γυναίκες της ομάδας των αντιβιοτικών, ανέφεραν πόνο στο περίνεο, ανάγκη λήψης αναλγητικών για πόνο στο περίνεο, δυσκολία στο να καθίσουν για να θηλάσουν, διάσπαση του τραύματος ή χρειάστηκε να επισκεφτούν γιατρό, για προβλήματα στην περιοχή του περινέου, σε σχέση με τις γυναίκες της ομάδας του εικονικού φαρμάκου.

Η συχνότητα εμφάνισης συστηματικής σήψης, η εκδήλωση δυσπαρεύνιας, η συνέχιση του θηλασμού, οι επανεισαγωγές στο νοσοκομείο και η επίπτωση στην ποιότητα ζωής δεν διέφεραν μεταξύ των δυο ομάδων.

Οι υπάρχουσες κατευθυντήριες οδηγίες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αλλά και οι κατευθυντήριες οδηγίες των ενώσεων Μαιευτήρων Γυναικολόγων στην Αγγλία, στις ΗΠΑ και στην Αυστραλία, δε συνιστούν την προφυλακτική χορήγηση αντιβιοτικών μετά από επεμβατικό κολπικό τοκετό.

Η μελέτη δείχνει ότι υπάρχει όφελος από τη χορήγηση αντιβιοτικών αμέσως μετά από επεμβατικό κολπικό τοκετό, με λίγες ανεπιθύμητες ενέργειες, γεγονός που υποδηλώνει την ανάγκη αλλαγής της τρέχουσας πρακτικής για την πρόληψη της μητρικής νοσηρότητας.

ΑΛΜΑΛΟΓΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
Μαιευτήρας – Χειρούργος – Γυναικολόγος

Κοινωνική Δικτύωση
https://www.facebook.com/almaloglouk/
  https://twitter.com/kosalm

Η Αρθρογραφία του γιατρού στο Mediteam:
https://mediteam.gr/category/αλμάλογλου-κωνσταντίνος/

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Το blog αυτό δημιουργήθηκε για να ακουστούν αυτά που σκεφτόμαστε στη καθημερινότητα της δουλειάς μας .
Μια παρέα από ανθρώπους που ασχολούνται με την επιστήμη της ιατρικής και γενικότερα με θέματα υγείας , από το δικό του πόστο έκαστος ( και όχι απαραίτητα όλοι γιατροί ) είπαμε να γράψουμε αυτά που έχουμε να πούμε.

Εγγραφη email

εγγραφειτε και μείνετε ενημερωμένοι
Loading

Copyright © 2018-19 Mediteam.gr

To Top