fbpx
Καλώς ήρθατε στο mediteam.gr .Η κάθε δημοσίευση στο mediteam.gr συνιστά επιστημονική εργασία του υπογράφοντος αυτήν και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί προτροπή για λήψη ή διακοπή φαρμάκων η διενέργεια συγκεκριμένης ιατρικής πράξης . Κάθε ασθενής θα πρέπει να συμβουλεύεται το γιατρό του και να μη λαμβάνει φάρμακα χωρίς τις οδηγίες του ιατρού του. Το blog mediteam.gr αναρτά δημοσιεύσεις με στόχο την ενημέρωση για ιατρικά θέματα και τις τελευταίες εξελίξεις στην ιατρική , χωρίς αυτό να σημαίνει κατ´αναγκη ότι οι απόψεις του κάθε συγγραφέα είναι ταυτόσημες με αυτές του διαχειριστή .
ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Η απώλεια μαλλιών στις νέες μητέρες είναι συχνή


Η περίοδος αμέσως μετά τη γέννηση είναι μια περίοδος προκλήσεων κι αναστατώσεων για τις νέες μητέρες. Ανάμεσα στις επιβαρυμένες υποχρεώσεις πολλές νέες μαμάδες έρχονται αντιμέτωπες με ένα δυσάρεστο φαινόμενο. Βλέπουν μεγάλη απώλεια μαλλιών λίγες εβδομάδες η λίγους μήνες μετά τη γέννηση του παιδιού τους. Η πυκνή κώμη που είχαν αποκτήσει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αρχίζει να αδυνατίζει και να χάνεται, συχνά με γρήγορους ρυθμούς.

Αυτή η απώλεια μαλλιών είναι γνωστή ως τελογενής τριχόρρηξη. Η απώλεια μαλλιών της μητέρας τους πρώτους μήνες μετά τη γέννηση είναι κάτι αναμενόμενο. Η αιτία της είναι η πτώση των επιπέδων των οιστρογόνων αμέσως μετά τον τοκετό. Πρόκειται για ένα παροδικό κι όχι μόνιμο φαινόμενο. Αμέσως μετά την περίοδο της μεγάλης απώλειας μαλλιών η πυκνότητα του μαλλιού αποκαθίσταται σιγά-σιγά.

Ωστόσο η μεγάλη και απότομη απώλεια μαλλιών μπορεί να προβληματίσει ή να θορυβήσει. Πολλές φορές οι νέες μαμάδες καταφεύγουν στο δερματολόγο για συμβουλή πάνω σ’ αυτό το θέμα. Ο γιατρός πρέπει πρώτα να αποκλείσει άλλες πιθανές αιτίες απώλειας μαλλιών. Το πρόβλημα μπορεί να επηρεάζεται κι από άλλους παράγοντες όπως π.χ. θηλασμός, διατροφή, διαταραχές θυρεοειδούς, σιδηροπενία, απώλεια σωματικού βάρους μετά την εγκυμοσύνη.

Εάν υπάρχουν συνοδά προβλήματα που μπορεί να επιδεινώνουν την απώλεια των μαλλιών πρέπει να αναγνωριστούν και να αντιμετωπιστούν. Ο δερματολόγος στη συνέχεια μπορεί να καθορίσει ένα πλάνο θεραπείας με τη χρήση τοπικών σκευασμάτων ή ειδικών συμπληρωμάτων. Υπάρχουν φάρμακα τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν μαζί με το θηλασμό ενώ αλλά απαγορεύονται.

Οδηγίες για την περιποίηση των μαλλιών μετά την εγκυμοσύνη

Υπάρχουν ορισμένα tips και οδηγίες για την φροντίδα των μαλλιών αμέσως μετά την εγκυμοσύνη. Πιο συγκεκριμένα συνιστάται:

  1. Αποφυγή βαριών κοντίσιονερ μαλλιών.
  2. Χρησιμοποίηση προϊόντων για λεπτά και ευαίσθητα μαλλιά
  3. Χρήση σαμπουάν όγκου
  4. Αποφυγή ιδιαίτερα ερεθιστικών βάφων μαλλιών
  5. Αποφυγή ταλαιπωρίας με επίμονο χτένισμα
  6. Αποφυγή σφικτών pony-tails
  7. Αποφυγή θεραπείας «κερατίνης»
  8. Αλλαγή στυλ κουρέματος. Μπορεί να προτιμηθεί ένα στυλ με πιο κοντά μαλλιά και άρα λιγότερο βάρος τρίχας.

Οπωσδήποτε οι νέες μητέρες πρέπει να γνωρίζουν ότι η απώλεια μαλλιών μετά την γέννηση του παιδιού τους είναι ένα παροδικό φαινόμενο. Δεν πρέπει να αποτελεί πηγή άγχους και στρες.

http://www.kazakos-derma.gr
Τα άρθρα του γιατρού στο mediteam.gr 
https://mediteam.gr/category/καζακοσ-χ/
Διαδυκτιακό κανάλι:
YouTube

Ακολουθείστε τον ιατρό στα social:


Το blog αυτό δημιουργήθηκε για να ακουστούν αυτά που σκεφτόμαστε στη καθημερινότητα της δουλειάς μας .
Μια παρέα από ανθρώπους που ασχολούνται με την επιστήμη της ιατρικής και γενικότερα με θέματα υγείας , από το δικό του πόστο έκαστος ( και όχι απαραίτητα όλοι γιατροί ) είπαμε να γράψουμε αυτά που έχουμε να πούμε.

Εγγραφη email

εγγραφειτε και μείνετε ενημερωμένοι

Copyright © 2018-19 Mediteam.gr

To Top