fbpx
Καλώς ήρθατε στο mediteam.gr .Η κάθε δημοσίευση στο mediteam.gr συνιστά επιστημονική εργασία του υπογράφοντος αυτήν και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί προτροπή για λήψη ή διακοπή φαρμάκων η διενέργεια συγκεκριμένης ιατρικής πράξης . Κάθε ασθενής θα πρέπει να συμβουλεύεται το γιατρό του και να μη λαμβάνει φάρμακα χωρίς τις οδηγίες του ιατρού του. Το blog mediteam.gr αναρτά δημοσιεύσεις με στόχο την ενημέρωση για ιατρικά θέματα και τις τελευταίες εξελίξεις στην ιατρική , χωρίς αυτό να σημαίνει κατ´αναγκη ότι οι απόψεις του κάθε συγγραφέα είναι ταυτόσημες με αυτές του διαχειριστή .
ΔΙΑΤΡΟΦΗ

ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΑΣΙ ΚΑΙ ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ

ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΑΣΙ ΚΑΙ ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ

Ασθενης : Έχω πονοκεφάλους αφού πίνω κόκκινο κρασί. Γιατί;
Είμαι 56 ετών και με άριστη υγεία.

Γιατρός. Η εμφάνιση πονοκεφάλου μετά την κατανάλωση κόκκινου κρασιού φαίνεται να είναι συνηθισμένη, αλλά δεν βρέθηκε καμία εξήγηση. Πολλές θεωρίες έχουν προταθεί, αλλά κανένας δεν έχει πολλά στοιχεία ώστε να αποδείξει κάτι χειροπιαστό.

Μια θεωρία υποστηρίζει ότι ο ένοχος είναι η ισταμίνη, μια ένωση που βρίσκεται στη φλούδα των σταφυλιών. Το κόκκινο κρασί περιέχει περισσότερη ισταμίνη από το λευκό κρασί επειδή είναι φτιαγμένο από ολόκληρο το σταφύλι (συμπεριλαμβανομένης και της φλούδας) και όχι μόνο από το χυμό. Μερικοί άνθρωποι έχουν έλλειψη ενός ενζύμου που διασπά την ισταμίνη στο λεπτό έντερο.

Το αλκοόλ
αναστέλλει επίσης το ένζυμο, οπότε ο συνδυασμός μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ισταμίνης στο αίμα, τα οποία μπορούν να διαταράξουν τα αιμοφόρα αγγεία και να προκαλέσουν πονοκέφαλο.

Οι τανίνες, ένα άλλο συστατικό της φλούδας των σταφυλιών, θα μπορούσαν να είναι ένας παράγοντας. Οι τανίνες είναι φυτικές χημικές ουσίες που προσδίδουν γεύση στους κόκκινους οίνους και περιέχουν αντιοξειδωτικά. Αλλά προκαλούν επίσης την απελευθέρωση της νευροδιαβιβαστή σεροτονίνης, η οποία σε υψηλά επίπεδα μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους σε μερικούς ανθρώπους.

Μπορεί να ενέχονται και άλλες φυτικές χημικές ουσίες (πολυφαινόλες).


Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι τα θειούχα, ένα συντηρητικό στο κρασί, παίρνει την ευθύνη για τους πονοκεφάλους. Αλλά η ευαισθησία στα θειούχα συνήθως προκαλεί προβλήματα αναπνοής και όχι πονοκεφάλους. Επιπλέον, πολλά λευκά κρασιά και τροφές περιέχουν θειούχα άρα θα έπρεπε να έχουμε και πονοκέφαλο μετά την κατανάλωσή του επίσης.

Αυτοί οι παραπάνω πιθανοί ένοχοι ποικίλλουν από κρασί σε κρασί, οπότε αν δεν θέλετε να σταματήσετε εντελώς το κόκκινο κρασί δείτε και τα παρακάτω:

  • Mπορείτε να δοκιμάσετε διαφορετικές μάρκες ή ποικιλίες σταφυλιών για να δείτε πώς σας επηρεάζουν.
  • Όταν δοκιμάζετε ένα νέο κόκκινο κρασί, ξεκινήστε με λιγότερο από μισό ποτήρι.
  • Εάν πρόκειται να σας δημιουργήσει πονοκέφαλο, θα το πράξει μέσα σε 15 λεπτά.
  • Κάθε αλκοολούχο ποτό μπορεί να διαστέλλει αιμοφόρα αγγεία στον εγκέφαλο και να προκαλεί πονοκέφαλο.
  • Αποφύγετε να πίνετε κρασί, μπύρα ή αλκοόλ με άδειο στομάχι ή όταν είστε αφυδατωμένοι.
  • Προσπαθήστε να πιείτε ένα ποτήρι νερό ανάμεσα σε ποτήρια κρασιού.
  • Περιορίστε τη λήψη κρασιού.

Ένα ποτήρι ανά ημέρα είναι πιο υγιεινό. Αλλά αν θέλετε δύο και έχετε δει ότι αποδεδειγμένα ότι σας παρουσιάζεται πονοκέφαλος μετά από κατανάλωση, θα πρέπει να τα χωρίζει μεταξύ τους μια ώρα τουλάχιστον.

Eπιλογή- επιμέλεια θεματος κωνσταντινοπουλος Παναγιώτης ειδικος παθολόγος
Πηγή Harvard medical school

 
 
 
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Το blog αυτό δημιουργήθηκε για να ακουστούν αυτά που σκεφτόμαστε στη καθημερινότητα της δουλειάς μας .
Μια παρέα από ανθρώπους που ασχολούνται με την επιστήμη της ιατρικής και γενικότερα με θέματα υγείας , από το δικό του πόστο έκαστος ( και όχι απαραίτητα όλοι γιατροί ) είπαμε να γράψουμε αυτά που έχουμε να πούμε.

Εγγραφη email

εγγραφειτε και μείνετε ενημερωμένοι
Loading

Copyright © 2018-19 Mediteam.gr

To Top