ΑΛΚΟΟΛ

Είναι το αλκοόλ πραγματικά καλό για την καρδιά σας;

Αλκοόλ και καρδιά : Ίσως έχετε ακούσει στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ίσως κάποιοι και από το γιατρό σας, ότι μια “μέτρια” ποσότητα αλκοόλ είναι καλή για την καρδιά σας, κυρίως σε μεγάλες ηλικίες. Ωστόσο, πιο πρόσφατες έρευνες το έθεσαν υπό αμφισβήτηση.

Στην πραγματικότητα, αυτες οι νέες πληροφορίες με έκαναν να ξανασκεφτώ τον τρόπο που μιλάω στους ασθενείς μου για το αλκοόλ και την υγεία της καρδιάς.

Αλκοόλ και Καρδιακή Νόσος

Η έρευνα για το αλκοόλ και η επίδρασή της στην υγεία μας έχει περιορισμούς. Οι περισσότερες μελέτες εξαρτώνται από την αυτο-αναφορά για τον προσδιορισμό της ποσότητας της πρόσληψης αλκοόλ (η οποία μειώνει τις πιθανότητες ακρίβειας) και αυτές οι μελέτες συνήθως δεν λαμβάνουν υπόψη τις αλλαγές στην πρόσληψη αλκοόλ κατά τη διάρκεια μιας ζωής.

Παρά την πολυπλοκότητα της έρευνας, είναι σαφές ότι η υψηλής συχνότητας κατανάλωση αλκοολούχων ποτών (περισσότερα από 14 ποτά την εβδομάδα για άντρες και 7 ποτά για γυναίκες) μπορεί να προκαλέσει καρδιακά προβλήματα, όπως αδύναμο καρδιακό μυ ή κολπική μαρμαρυγή.

Ωστόσο, άλλη έρευνα έχει επίσης προτείνει ότι η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Έτσι, το ερώτημα είναι, ποια είναι η σωστή ποσότητα αλκοόλ για την υγεία της καρδιάς;

Ποιο είναι το σωστό όριο;
Εδώ και χρόνια πιστεύουμε ότι η κατανάλωση μίας σωστής ποσότητας είναι μέχρι 2 ποτά την ημέρα για τους άνδρες και 1 ποτό ανά ημέρα για τις γυναίκες. Ωστόσο, πιο πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι η ασφαλής ποσότητα αλκοόλ μπορεί στην πραγματικότητα να είναι το ήμισυ αυτού.

Τι μας λέει η νεώτερη έρευνα

Δύο μελέτες που παρουσιάστηκαν πρόσφατα στο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρειας αμφισβήτησαν την ιδέα ότι τα μέτρια επίπεδα αλκοόλ οδηγούν σε υγιείς καρδιές.

Η πρώτη μελέτη σε περισσότερους από 17.000 ενήλικες των ΗΠΑ έδειξε ότι 7-13 ποτά την εβδομάδα αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης κατά 53% και διπλασιάζουν τον κίνδυνο υπέρτασης του σταδίου 2 (αρτηριακή πίεση> 140/90 mm Hg).

Αυτές είναι ενδιαφέρουσες πληροφορίες επειδή, παρόλο που είναι γνωστό για μεγάλο χρονικό διάστημα ότι η βαριά χρήση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση, αυτή είναι μία από τις πρώτες μελέτες που δείχνουν ότι ακόμη και η μέτρια χρήση αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την πίεση του αίματος.

Η άλλη μελέτη εξέτασε την κολπική μαρμαρυγή (Afib) και τη χρήση οινοπνεύματος. Σε αυτή τη μελέτη, οι μέτριοι πότες (> 10 ποτά / εβδομάδα) χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες: η μία συνέχισε να πίνει μέτρια, ενώ η άλλη ομάδα έπινε αλκοόλ 2 ποτά την εβδομάδα κατά μέσο όρο) .

Μετά από 6 μήνες, όσοι κατανάλωναν λίγο η καθόλου αλκοόλ είχαν 37% λιγότερη πιθανότητα Afib( κολπικής μαρμαρυγής) και έχασαν περισσότερο βάρος σε σύγκριση με αυτούς που συνέχισαν να πίνουν με μέτρια . Μπορεί να έχετε ακούσει για τη μεγάλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Lancet με το συμπέρασμα ότι η ασφαλέστερη ποσότητα αλκοόλ είναι η μηδενική .

Μια πιο προσεκτική ματιά στα δεδομένα δείχνει ότι οι κίνδυνοι για την υγεία δεν αυξήθηκαν σημαντικά παρά μόνο μετά από ένα ποτό την ημέρα (ήταν επίσης ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι όσοι έπιναν λιγότερο από ένα ποτό την ημέρα δεν είχαν όφελος για την υγεία).

Επαναπροσδιορισμός

Με βάση αυτές τις νεότερες πληροφορίες, πως θα ενημερώσω τους ασθενείς μου για το αλκοόλ και την καρδιά τους;

Παλαιοτερα λεγόταν ότι 1-2 ποτά την ημέρα δεν θα επηρέαζαν την καρδιά τους, αλλά περισσότερο από αυτό θα μπορούσε.
Τώρα, θα εξηγήσω τι γνωρίζουμε και δεν γνωρίζουμε και τονίζουμε ότι ενώ τα διαθέσιμα στοιχεία δεν είναι οριστικά, τα πιο σίγουρα στοιχεία δείχνουν ότι περίπου το ½ αλκοολούχο ποτό ημερησίως μπορεί να ενισχύσει την υγεία (αλλά κανείς δεν πρέπει να πιει μόνο για το όφελος στην υγεία ).
Για τους ασθενείς μου με υψηλή αρτηριακή πίεση, θα τονίσω ότι ο περιορισμός του αλκοόλ σε λιγότερο από 7 ποτά την εβδομάδα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Και για τους ασθενείς μου με κολπικη μαρμαρυγή , θα τους ενημερώσω ότι καμία ποσότητα αλκοόλ δεν είναι ασφαλής επιλογή. Οι ερωτήσεις σχετικά με το αλκοόλ και την υγεία θα συνεχίσουν να είναι περίπλοκες και οι απαντήσεις θα εξαρτώνται από το άτομο. Εάν πίνετε αλκοόλ, μιλήστε στο γιατρό σας για το πόσο είναι το σωστό είναι για εσάς.

Η έρευνα αυτή έχει γίνει επίσημα από τον
R. TODD HURST, MD, FACC Ο R. Todd Hurst, MD, FACC, FASE,
ο οποίος είναι καρδιολόγος που έχει πιστοποιηθεί από το διοικητικό συμβούλιο, διευθυντής του Κέντρου Καρδιαγγειακής Υγείας στο Banner – Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Καρδιολογίας και αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα.
Έχει γράψει περισσότερες από 50 δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά και μιλά τακτικά σε εθνικό και διεθνές επίπεδο σε ιατρικές συναντήσεις, κυρίως για την πρόληψη καρδιακών παθήσεων.

Πληροφοριες Web md

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Το blog αυτό δημιουργήθηκε για να ακουστούν αυτά που σκεφτόμαστε στη καθημερινότητα της δουλειάς μας .
Μια παρέα από ανθρώπους που ασχολούνται με την επιστήμη της ιατρικής και γενικότερα με θέματα υγείας , από το δικό του πόστο έκαστος ( και όχι απαραίτητα όλοι γιατροί ) είπαμε να γράψουμε αυτά που έχουμε να πούμε.

Εγγραφη email

εγγραφειτε και μείνετε ενημερωμένοι
Loading

Copyright © 2018-19 Mediteam.gr

To Top