fbpx
Καλώς ήρθατε στο mediteam.gr .Η κάθε δημοσίευση στο mediteam.gr συνιστά επιστημονική εργασία του υπογράφοντος αυτήν και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί προτροπή για λήψη ή διακοπή φαρμάκων η διενέργεια συγκεκριμένης ιατρικής πράξης . Κάθε ασθενής θα πρέπει να συμβουλεύεται το γιατρό του και να μη λαμβάνει φάρμακα χωρίς τις οδηγίες του ιατρού του. Το blog mediteam.gr αναρτά δημοσιεύσεις με στόχο την ενημέρωση για ιατρικά θέματα και τις τελευταίες εξελίξεις στην ιατρική , χωρίς αυτό να σημαίνει κατ´αναγκη ότι οι απόψεις του κάθε συγγραφέα είναι ταυτόσημες με αυτές του διαχειριστή .
ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΑ

Η απώλεια βάρους μετά τα 50 μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού

Οι γυναίκες με μόνιμη απώλεια βάρους μετά την ηλικία των 50 ετών παρουσιάζουν μικρότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού, σε σύγκριση με γυναίκες που το βάρος τους διατηρήθηκε σταθερό, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of the National Cancer Institute.

Ο αυξημένος δείκτης μάζας σώματος (BMI) αποτελεί ένα γνωστό παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση μετεμηνοπαυσιακού καρκίνου του μαστού. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το λίπος αυξάνει τα επίπεδα των ορμονών του φύλου όπως τα οιστρογόνα, ιδιαίτερα σε μετεμηνοπαυσιακές γυναίκες. Ωστόσο δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να καθοριστεί αν ο κίνδυνος αυτός είναι αναστρέψιμος με την απώλεια βάρους.

Η έρευνα βασίστηκε σε στοιχεία που συλλέχθηκαν μέσω του Pooling Project of Prospective Studies of Diet and Cancer, μιας διεθνούς σειράς προοπτικών μελετών που αποσκοπούν στην αποσαφήνιση της σχέσης μεταξύ δίαιτας και καρκίνου σε γυναίκες χωρίς ιστορικό νόσου.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από περίπου 180.000 γυναίκες που ζούσαν στις Η.Π.Α., την Αυστραλία και την Ασία, όλες τους ηλικίας 50 ετών και άνω, χωρίς διάγνωση καρκίνου κατά την έναρξη της μελέτης. Κάθε γυναίκα παρείχε επίσης στους ερευνητές στοιχεία για το βάρος και το δείκτη μάζας σώματος, καθώς και για τον τρόπο ζωής και τα δημογραφικά χαρακτηριστικά τους.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τις αλλαγές βάρους των συμμετεχόντων για 10 χρόνια από την ένταξή τους στη μελέτη, εξετάζοντας τα στοιχεία που συλλεγόταν κάθε λίγα χρόνια για να διαπιστωθεί αν το βάρος τους είχε αυξηθεί, μειώθηκε ή παρέμεινε σταθερό.
Μετά από αυτή τη δεκαετία, παρακολούθησαν τις γυναίκες για ακόμα οκτώ περίπου χρόνια για να διαπιστωθεί η συχνότητα ανάπτυξης καρκίνου του μαστού.

Μετά την προσαρμογή για άλλους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, όπως οι συνήθειες άσκησης και η χρήση της θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσο μεγαλύτερο βάρος απώλεσε μια γυναίκα, τόσο μικρότερος ήταν ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Απώλεια βάρους & καρκίνος μαστού

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι γυναίκες που έχασαν και διατήρησαν την απώλεια βάρους είχαν μικρότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού από τις γυναίκες των οποίων το βάρος παρέμεινε σταθερό και όσο μεγαλύτερη ήταν η απώλεια βάρους, τόσο μικρότερος ήταν ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού. Οι γυναίκες που έχασαν 2 έως 4,5 κιλά είχαν χαμηλότερο κίνδυνο κατά 13% από τις γυναίκες με σταθερό βάρος. Οι γυναίκες που έχασαν 4,5 έως 9 κιλά είχαν 16% χαμηλότερο κίνδυνο. Οι γυναίκες που έχασαν 9 κιλά ή περισσότερο είχαν 26% χαμηλότερο κίνδυνο.

Επιπρόσθετα, οι γυναίκες που έχασαν 9 κιλά ή περισσότερο και κέρδισαν μερικά (αλλά όχι όλα) βάρος πίσω είχαν επίσης μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού σε σύγκριση με εκείνα των οποίων το βάρος παρέμεινε σταθερό.
Μεταξύ των γυναικών που δεν χρησιμοποιούν ορμονική θεραπεία υποκατάστασης, η μόνιμη απώλεια περίπου 4,5 κιλών φαίνεται να αρκεί για να μειώσει τον κίνδυνο κατά περίπου 18%, σε σύγκριση με γυναίκες με παρόμοιο αρχικό βάρος, που δεν είχαν χάσει βάρος. Η μόνιμη απώλεια βάρους 20 κιλών και άνω αντιστοιχούσε σε περίπου 32% χαμηλότερο κίνδυνο.

Δεδομένης της σχέσης μεταξύ υπερβολικού σωματικού βάρους και κινδύνου για ανάπτυξη καρκίνου, οι επιπτώσεις της απώλειας βάρους φαίνεται να είναι πολύ ισχυρότερες μεταξύ των γυναικών που ήταν υπέρβαρες όταν ξεκίνησαν τη μελέτη.

Πλάτωνος 52 (1ος όροφος) , Εύοσμος, Τ.Κ. 56244

   2310 707 957,   6974 606 185  2312 201 135

  Ιστοσελίδα :  https://obstetric.gr/   Email:info@obstetric.gr

  Κοινωνική Δικτύωση
 https://www.facebook.com/almaloglouk/  
  https://twitter.com/kosalm

Η Αρθρογραφία του γιατρού στο Mediteam:
https://mediteam.gr/category/αλμάλογλου-κωνσταντίνος/

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Το blog αυτό δημιουργήθηκε για να ακουστούν αυτά που σκεφτόμαστε στη καθημερινότητα της δουλειάς μας .
Μια παρέα από ανθρώπους που ασχολούνται με την επιστήμη της ιατρικής και γενικότερα με θέματα υγείας , από το δικό του πόστο έκαστος ( και όχι απαραίτητα όλοι γιατροί ) είπαμε να γράψουμε αυτά που έχουμε να πούμε.

Εγγραφη email

εγγραφειτε και μείνετε ενημερωμένοι
Loading

Copyright © 2018-19 Mediteam.gr

To Top