ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑ

Αξονική vs Μαγνητική τομογραφία : Βασικες Διαφορες

Σύντομη σύγκριση μεταξύ των δύο μεθόδων απεικόνισης
Η αξονική τομογραφία χρησιμοποιεί ακτίνες Χ για να παραχθούν οι ιατρικές εικόνες ενώ η μαγνητική τομογραφία χρησιμοποιεί ισχυρά μαγνητικά πεδία και ραδιοσυχνότητες για να αναδειχθούν τα απεικονιζόμενα όργανα.
Η μαγνητική τομογραφία μας δίνει αναλυτικές πληροφορίες για τα μαλακά μόρια όπως τον εγκέφαλο το μυοσκελετικό σύστημα το ουροποιογεννητικό σύστημα και άλλα συστήματα των οποίων η πληροφορία που μας δίνει η αξονική τομογραφία δεν είναι τόσο αναλυτική
Η αξονική τομογραφία είναι μία μη επεμβατική μέθοδος, γρήγορη και χωρίς πόνο.
Η μαγνητική τομογραφία είναι και αυτή μία μη επεμβατική μέθοδος απεικόνισης , πλην όμως είναι αρκετά θορυβώδης .Χρειάζεται περισσότερη ώρα για να παραχθεί η εικόνα ενώ είναι δύσκολη και η πραγματοποίηση της σε ανθρώπους με κλειστοφοβία.

Τι είναι ο αξονικός τομογράφος και τι ο μαγνητικός τομογράφος?
Η βασική λειτουργία του αξονικού τομογράφου περιλαμβάνει την ακτινοβόληση του ασθενούς από πολλαπλές διαφορετικές διευθύνσεις με ακτίνες Χ και την καταγραφή της εξερχόμενης δέσμης από σύστημα ανιχνευτών σε διάφορα επίπεδα
Αντίθετα με την απεικόνιση με τις ακτίνες Χ , η απεικόνιση με το μαγνητικό συντονισμό δεν εμπεριέχει κίνδυνο έκθεσης σε ακτινοβολία καθώς χρησιμοποιεί ένα εύρος πολύ χαμηλών ραδιοσυχνοτήτων.

Ποια από τις δύο τεχνικές είναι πιο ασφαλής?
Η μαγνητική τομογραφία θεωρείται γενικά μία ασφαλής μέθοδος απεικόνισης Αντίθετα με την αξονική τομογραφία για παράδειγμα δε χρησιμοποιεί ιοντίζουσα ακτινοβολία όπως αναφέρθηκε . Αν χρησιμοποιείται σωστά τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία που εφαρμόζονται σήμερα στην ιατρική απεικόνιση δεν αλληλεπιδρούν με τους ιστούς του σώματος με τρόπο που να προκαλέσουν μόνιμες βλάβες. Άρα δεν υφίσταται κίνδυνος τραυματισμού. Παρόλα αυτά ο Μαγνητικός συντονισμός δεν είναι εντελώς ελεύθερος από κινδύνους ατυχημάτων. Χρησιμοποιούνται ηλεκτρομαγνητικά πεδία τα οποία δεν είναι επικίνδυνα αλλά η αμέλεια και η έλλειψη προσοχής κατά την εξέταση μπορεί να εκθέσει τον ασθενή , καθώς και το προσωπικό , σε σοβαρά προβλήματα υγείας. Ο κάθε επαγγελματίας υγείας πρέπει να προσέχει ώστε ο ασθενής που θα εξεταστεί σε ένα μαγνητικό τομογράφο να μην έχει μεταλλικά αντικείμενα μαζί του – όπως για παράδειγμα κινητά τηλέφωνα – ή να μην έχει ιστορικό με βηματοδότες ,ανευρύσματα οι άλλες χειρουργικές τεχνικές στις οποίες έχουν χρησιμοποιηθεί μεταλλικά αντικείμενα.
Η αξονική τομογραφία δεν έχει τα ανωτέρω προβλήματα της μαγνητικής τομογραφίας πλην όμως δεν μπορούν να εξεταστούν έγκυες γυναίκες.

Η αξονική και η μαγνητική τομογραφία είναι επίπονες εξετάσεις?
η αξονική τομογραφία είναι μία γρήγορη χωρίς πόνο εξέταση και παρέχει πολλές λεπτομέρειες οι οποίες θα είναι χρήσιμες για το γιατρό. Η μαγνητική τομογραφία δεν είναι επίπονη και όπως αναφέρθηκε παρέχει πιο λεπτομερείς εικόνες των μαλακών μορίων.

Ποιες νόσοι διαγιγνώσκονται με την αξονική και τη μαγνητική τομογραφία?

με την αξονική τομογραφία μπορούμε να διαφοροδιαγνώσουμε εύκολα και γρήγορα ένα ισχαιμικό από ένα αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο
Να αξιολογήσουμε ασθενείς με τραύμα ειδικά στο κεντρικό νευρικό σύστημα, στα οστά (Κατάγματα) ,τον θώρακα και την κοιλιά.
Να καθορίσει τη διάγνωση του κοιλιακού πόνου οπως και τον πόνο που προέρχεται από την πύελο ( λεπτό έντερο παχύ έντερο και άλλα όργανα της κοιλιάς)
Η μαγνητική τομογραφία χρησιμοποιείται για πιο λεπτομερείς πληροφορίες στον εγκέφαλο, στο κεντρικό νευρικό σύστημα, στα έσω γεννητικά όργανα και αλλού πιο ειδικά.

Ποια μέθοδος κοστίζει πιο πολύ?
η μαγνητική τομογραφία στις συνήθεις εξετάσεις είναι πιο ακριβή μέθοδος από την αξονική τομογραφία.

Γιατί θα πρέπει να υποβληθώ σε μαγνητική τομογραφία αφού έχω κάνει αξονική τομογραφία?
Η αξονική τομογραφία έχει μία περιορισμένη ιατρική πληροφορία όσον αφορά ορισμένα συστήματα , όπως για παράδειγμα το μυοσκελετικό , που για τον καλύτερο έλεγχο των συνδέσμων του γόνατος χρησιμοποιείται η μαγνητική τομογραφία ή ακόμα στον εγκέφαλο που ναι μεν η αξονική τομογραφία θα μας δώσει άμεσα την απάντηση για μία εγκεφαλική βλάβη , πλην όμως πολλές λεπτομέρειες θα αναδειχθούν με τη μαγνητική τομογραφία.

Ποιοι ασθενείς δεν πρέπει να υποβάλλονται σε εξέταση μαγνητικής τομογραφίας?
μερικοί τύποι μεταλλικών εμφυτευμάτων ορθοπεδικών υλικών ίδια παλαιού τύπου δεν είναι συμβατά με τους μαγνητικούς τομογράφους και αν κάποιος ασθενής φέρει τέτοια θα πρέπει να υποβληθεί σε αξονική τομογραφία. Ακολουθεί λίστα.
Τεχνητές μεταλλικές βαλβίδες.
Τεχνικά υλικά σε αρθροπλαστικές
clip που έχουν χρησιμοποιηθεί για ανευρύσματα εγκεφάλου
κοχλιακά εμφυτεύματα
Οφθαλμικά εμφυτεύματα
Αντλίες φαρμάκων
οτιδήποτε μεταλλική πρόσθεση η άλλη χειρουργική τεχνική στην οποία έχει εφαρμοστεί μεταλλική πρόσθεση

Ποιοι ασθενείς δεν πρέπει να υποβάλλονται σε εξέταση αξονικής τομογραφίας?
Οι έγκυες γυναίκες λόγω της ιοντίζουσας ακτινοβολίας που χρησιμοποιείται.

Σε γενικές γραμμές ποια απεικονιστική εξέταση είναι η καλύτερη?
Δεν υπάρχει η τέλεια απεικονιστική εξέταση. Η κάθε μία εξέταση είναι ειδική ή λιγότερο ειδική ανάλογα την πάθηση και το τι χρειαζόμαστε να διαγνώσουμε.
Η καλύτερη απεικονιστική εξέταση είναι αυτή η οποία σας έχει συστήσει ο θεράπων ιατρός σας που ξέρει το ιατρικό ιστορικό σας.
Πηγή medicinenet
Ο ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΟΣ

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ CT ΚΑΙ MRI ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗΣ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΣΚΟΛΙΩΣΗ

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Το blog αυτό δημιουργήθηκε για να ακουστούν αυτά που σκεφτόμαστε στη καθημερινότητα της δουλειάς μας .
Μια παρέα από ανθρώπους που ασχολούνται με την επιστήμη της ιατρικής και γενικότερα με θέματα υγείας , από το δικό του πόστο έκαστος ( και όχι απαραίτητα όλοι γιατροί ) είπαμε να γράψουμε αυτά που έχουμε να πούμε.

Εγγραφη email

εγγραφειτε και μείνετε ενημερωμένοι
Loading

Copyright © 2018-19 Mediteam.gr

To Top