fbpx
Καλώς ήρθατε στο mediteam.gr .Η κάθε δημοσίευση στο mediteam.gr συνιστά επιστημονική εργασία του υπογράφοντος αυτήν και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί προτροπή για λήψη ή διακοπή φαρμάκων η διενέργεια συγκεκριμένης ιατρικής πράξης . Κάθε ασθενής θα πρέπει να συμβουλεύεται το γιατρό του και να μη λαμβάνει φάρμακα χωρίς τις οδηγίες του ιατρού του. Το blog mediteam.gr αναρτά δημοσιεύσεις με στόχο την ενημέρωση για ιατρικά θέματα και τις τελευταίες εξελίξεις στην ιατρική , χωρίς αυτό να σημαίνει κατ´αναγκη ότι οι απόψεις του κάθε συγγραφέα είναι ταυτόσημες με αυτές του διαχειριστή .
ΙΣΤΟΡΙΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

Tυφοειδης πυρετός και η ιστορία της Mary Mallon

Tυφοειδης πυρετός και η ιστορία της Mary Mallon – Μια μικρή εισαγωγή : Ο τυφοειδής πυρετός είναι μια ιδιαίτερα δυσάρεστη λοίμωξη που προκαλείται από βακτήρια Salmonella typhi.

Η λοίμωξη μεταξύ άλλων προκαλεί κακουχία, κοιλιακό άλγος, εξάνθημα, διάρροια ή δυσκοιλιότητα και σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει εντερική αιμορραγία και θάνατο.Παρόλο που εξακολουθούν να υπάρχουν εκατομμύρια περιπτώσεις κάθε χρόνο, η πλειονότητα αυτών συμβαίνει σε περιοχές όπου υπάρχει κακή υγιεινή . Ο τυφοειδής πυρετός είναι γνωστό ότι τώρα είναι θεραπεύσιμος με αντιβιοτικά και μπορεί να προληφθεί με εμβόλια. Μια κάπως ασυνήθιστη πτυχή του τυφοειδούς πυρετού είναι ότι δεν αναπτύσσουν συμπτώματα όλοι όσοι μολύνονται . Ορισμένοι άνθρωποι παραμένουν εντελώς ασυμπτωματικοί αλλά , αν και δεν επηρεάζονται οι ίδιοι, μπορούν ακόμα να μεταδώσουν την ασθένεια σε άλλους.

Κανένα όνομα δεν είναι πιο συνώνυμο με την ασθένεια από εκείνο της Mary Mallon, γνωστής ως «Typhoid Mary», η πρώτη αναγνωρισμένη φορέας τυφοειδούς στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το πρώτο στάδιο της ζωής και η καριέρα της Mary Mallon .

Η Mary Mallon γεννήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 1869 στο Cookstown της Ιρλανδίας.
Λίγα ξέρουμε για το αρχικό κομμάτι της ζωής της, αλλά είναι γνωστό ότι μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1883 ή το 1884. Όπως και η πλειοψηφία των Ιρλανδών μεταναστών εκείνη την εποχή βρήκε αρχικά εργασία ως οικιακή υπάλληλος.

Με την πάροδο του χρόνου κατέστη προφανές ότι είχε ταλέντο για το μαγείρεμα και γύρω στο 1900 η Mallon άρχισε να εργάζεται ως μάγειρας για εύπορες οικογένειες στην περιοχή της Νέας Υόρκης.

Μεταξύ 1900 και 1907 εργάστηκε για αρκετές οικογένειες και οπουδήποτε να εργαζόταν , κάποιοι άνθρωποι μέσα στο συγκεκριμένο νοικοκυριό θα νοσούσαν από τυφοειδή πυρετό. Αυτό ήταν ασυνήθιστο για τα σπίτια που δούλευε , γιατί στις αρχές του 1900 στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο τυφοειδής πυρετός εμφανιζόταν κυρίως τις φτωχές αστικές κοινότητες.Αυτα τα νοικοκυριά όμως ήταν πλούσια και οι γιατροί που εργάζονταν στην περιοχή αυτή , την εποχή εκείνη , είχαν εκπλαγεί από τα δημογραφικά στοιχεία αυτών των περιπτώσεων.

Το 1906 η Mallon πήρε θέση στο Oyster Bay, Long Island, οπου εργάζεται για έναν πλούσιο τραπεζίτη που ονομαζόταν Charles Warren. Στις 27 Αυγούστου 1906, μία από τις κόρες του Warren αρρώστησε με τυφοειδή πυρετό και – μέσα σε λίγες εβδομάδες – 6 από τους 11 κατοίκους της οικείας είχαν αρρωστήσει με τυφοειδή πυρετό.

Η έρευνα του George Soper

Οι Warrens είχαν μισθώσει το σπίτι στο Oyster Bay από τον George Thompson και τη σύζυγό του. Οι Thompsons ήταν συγκλονισμένοι από την έξαρση αυτή και ήταν ανήσυχοι πως έχει μολυνθεί η παροχή νερού τους. Ανησυχώντας ότι δεν θα μπορούσαν να νοικιάσουν πάλι το ακίνητο χωρίς να ανακαλύψουν πρώτα την πηγή της έκρηξης τυφοειδούς, προσέλαβαν έναν τοπικό μηχανικό υγιεινής που ονομαζόταν George Soper, ο οποίος είχε εμπειρία διερεύνησης παρόμοιων περιπτώσεων.

Ο Soper αρχικά υπολόγισε ότι η κατανάλωση μυδιών ήταν υπεύθυνη και μεθοδικά εξερεύνησε -με συνέντευξη -τα μελη του σπιτιού που αρρώστησαν, για να δει αν είχαν φάει. Σύντομα ανακάλυψε ότι αυτό δεν συνέβη εντούτοις, καθώς δεν είχαν φάει όλοι.

Η καχυποψία του μετατοπίστηκε γρήγορα στη μάγειρα του νοικοκυριού Mallon και τότε άρχισε να παρακολουθεί τις κινήσεις της για να διερευνήσει πιθανή συμμετοχή της .
Ο Soper ανακάλυψε ότι η Mallon είχε εργαστεί για οκτώ άλλες οικογένειες στην περιοχή της Νέας Υόρκης ως μάγειρας και ότι επτά από αυτές τις οκτώ οικογένειες είχαν περιστατικά τυφοειδούς.Συνολικά 22 άτομα σε αυτά τα νοικοκυριά είχαν ασθενήσει , συμπεριλαμβανομένης μιας νεαρής κοπέλας που είχε πεθάνει. Ο Soper αποφάσισε ότι αυτό ήταν κάτι περισσότερο από σύμπτωση και αποφάσισε να προσπαθήσει να πάρει δείγματα από αίμα, ούρα και κόπρανα από τη Mallon.

Την άνοιξη του 1907, η Mallon ήταν εργαζόμενη της οικογένειας Bowen και ο Soper την πλησίασε εκεί με σκοπό να πάρει τα δείγματα που χρειαζόταν για να αποδείξει την υπόθεσή του. Ο Soper περιέγραψε αργότερα αυτή τη συνάντηση ως εξής: “Είχα την πρώτη μου συζήτηση με τη Μary στην κουζίνα αυτού του σπιτιού. Ήμουν όσο το δυνατόν πιο διπλωματικός, αλλά έπρεπε να πω ότι υποψιαζόμουνα πως κάνει τους ανθρώπους να αρρωσταίνουν και ότι ήθελα δείγματα από τα ούρα, τα κόπρανα και το αίμα της .

Δεν χρειάστηκε πολύ για να αντιδράσει η Μary σε αυτή την πρόταση.Έβγαλε ένα πιρούνι και προχώρησε στην κατεύθυνση μου.Πέρασα γρήγορα κάτω από τη μακρά στενή αίθουσα και από την ψηλή σιδερένια πόρτα και βγήκα έτσι στο πεζοδρόμιο. Ένιωσα μάλλον τυχερός που δραπετεύσα. “

Ο Soper προσπάθησε σε μια ακόμα φορά να πείσει την Mallon να συνεργαστεί και να παράσχει δείγματα, αλλά για άλλη μια φορά αντιμετωπισε μια βίαιη έκρηξη.

Στη συνέχεια, αποφάσισε να παραδώσει τις έρευνες και τις σημειώσεις του στο υγειονομικό τμήμα της Νέας Υόρκης και η γιατρός που διορίστηκε στην υπόθεση, Δρ Σάρα Τζόζεφιν Μπέικερ, τελικά κατάφερε να πάρει με τη βία την Mallon στο νοσοκομείο Willard Parker στη Νέα Υόρκη για να εξεταστεί.Η Μπέικερ περιέγραψε αργότερα ότι όταν πήγαν να τη βρουν , η Mary κοίταζε έξω, με ένα μακρύ πιρούνι κουζίνας στο χέρι της σα ξίφος και τρομάζοντας με αυτό τη Μπέικερ και τον αστυνομικό , κατάφερε να εξαφανιστεί.

Μετά την έρευνα στο σπίτι η Δρ Baker και η Αστυνομία γρήγορα συνειδητοποίησαν ότι η Mallon είχε καταφύγει στο σπίτι ενός γείτονα και την εντόπισαν σε μια ντουλάπα εκεί όπου κρυβόταν: “Βγηκε έξω μαχητικά και ορκιζόταν , κάτι που και τα δυο τα έκανε με τρομακτική ικανότητα και σθένος. Έκανα άλλη μια προσπάθεια να της μιλήσω λογικά και της ζήτησα πάλι να με αφήσει να έχω τα δείγματα, αλλά δεν ήταν αποτελεσματική . Μέχρι εκείνη την εποχή ήταν πεπεισμένη ότι ο νόμος την κυνηγούσε άδικα , ότι δεν έκανε τίποτα λάθος.Ήξερε ότι δεν είχε ποτέ τυφοειδή πυρετό. ήταν μανιακή για την ακεραιότητά της. Δεν μπορούσα να κάνω τίποτα παρά να την πάρω μαζί μας. Οι αστυνομικοί την ανέβασαν στο ασθενοφόρο και εγώ κυριολεκτικά κάθισα μαζί της καθ ‘όλη τη διαδρομή προς το νοσοκομείο .Ηταν σα να είσαι σε ένα κλουβί με ένα θυμωμένο λιοντάρι. “

Τα δείγματα ελήφθησαν αργότερα στο νοσοκομείο του Willard Parker και βρέθηκε ότι το Salmonella typhi είναι παρόν στο κόπρανα της. Ο πρώτος ασυμπτωματικός φορέας τυφοειδούς είχε ανακαλυφθεί.

Το 1907 πάνω από 3.000 άνθρωποι στην περιοχή της Νέας Υόρκης είχαν νοσησει με διάγνωση : τυφοειδής πυρετός και πιστεύεται ότι η Mallon ήταν ο κύριος λόγος για την εκδήλωση. Η καραντίνα και η μετέπειτα ζωή της Mary Malon Μετά από αυτή την ανακάλυψη, ο Mallon οδηγήθηκε στο νοσοκομείο Riverside στο νησί North Brother Island, όπου τέθηκε υπό καραντίνα.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου της καραντίνας, ο Mallon θα διακηρύξει επίμονα την αθωότητά της, δηλώνοντας ότι ποτέ δεν είχε υποφέρει από τυφοειδή και δεν μπορούσε συνεπώς να είναι υπεύθυνη για την εκδήλωση. Μετά από δύο χρόνια στο νοσοκομείο Riverside, αποφάσισε να μηνύσει το υγειονομικό τμήμα της Νέας Υόρκης.Ο δικαστής που διορίστηκε στην υπόθεση αποφάσισε υπέρ του υγειονομικού τμήματος και η Mallon επέστρεψε στο Riverside μέχρι το 1910, όταν ένας νέος αρμόδιος για θέματα υγείας αποφάσισε να επιτρέψει στη Mallon να μεινει ελεύθερη , υπό την προϋπόθεση ότι ποτέ δεν θα δούλευε ξανά ως μάγειρας.

Η Mallon απελευθερώθηκε από την πρώτη της περίοδο απομόνωσης στις 19 Φεβρουαρίου 1910.
Αρχικά, η Mallon εργάστηκε ως πλύστρα , αλλά δυσκολεύτηκε όλο και περισσότερο να βρει δουλειά και να υποστηρίξει την επιβίωση της.
Μετά από μερικά χρόνια, άλλαξε το όνομά της σε Mary Brown και άρχισε να δουλεύει και πάλι στις κουζίνες. Ο Soper άρχισε να παρακολουθεί πάλι τις κινήσεις της και οπουδήποτε εργάστηκε υπήρχαν περιπτώσεις τυφοειδούς, αλλά συχνά άλλαζε δουλειές και μετακόμιζε και έτσι δεν κατάφερνε να την εντοπίσει.

Τον Ιανουάριο του 1915, ένα μεγάλο ξέσπασμα τυφοειδούς εμφανίστηκε στο νοσοκομείο μητρότητας Sloane στο Μανχάταν. Η Μallon , που εξακολουθεί να παρουσιάζεται ως Mary Brown, εργαζόταν ως μάγειρας στο νοσοκομείο κατά τη διάρκεια της επιδημίας.
Είκοσι πέντε άνθρωποι πάσχουν με διάγνωση  τυφοειδής πυρετός  σε αυτό το ξέσπασμα και δύο πέθαναν. Έφυγε για άλλη μια φορά, αλλά αυτή τη φορά εντοπίστηκε γρήγορα από την Αστυνομία και συνελήφθη.
Μετά τη σύλληψή της, επέστρεψε στο Riverside και θα παραμείνει σε καραντίνα εκεί μέχρι που πέθανε από πνευμονία, σε ηλικία 69 ετών, στις 11 Νοεμβρίου 1938. Στην αυτοψία που πραγματοποιήθηκε μετά το θάνατό της ανακαλύφθηκαν στοιχεία για τα βακτήρια Salmonella typhi που ζουσαν στη χοληδόχο κύστη της.

Παρέμεινε φορέας μέχρι την ημέρα που πέθανε.

Πληροφορίες : Past Medical Historyhttps://mediteam.gr/category/κωνσταντινοπουλος/Κωνσταντινόπουλος Παναγιώτης Ειδικός Παθολόγος www.konstantinopoulos.gr

τυφοειδης πυρετος icd 10 A01

Χολέρα : η έξαρση της στο Λονδίνο το 1854 και το έργο του γιατρού John Snow

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Το blog αυτό δημιουργήθηκε για να ακουστούν αυτά που σκεφτόμαστε στη καθημερινότητα της δουλειάς μας .
Μια παρέα από ανθρώπους που ασχολούνται με την επιστήμη της ιατρικής και γενικότερα με θέματα υγείας , από το δικό του πόστο έκαστος ( και όχι απαραίτητα όλοι γιατροί ) είπαμε να γράψουμε αυτά που έχουμε να πούμε.

Εγγραφη email

εγγραφειτε και μείνετε ενημερωμένοι
Loading

Copyright © 2018-19 Mediteam.gr

To Top