fbpx
Καλώς ήρθατε στο mediteam.gr .Η κάθε δημοσίευση στο mediteam.gr συνιστά επιστημονική εργασία του υπογράφοντος αυτήν και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί προτροπή για λήψη ή διακοπή φαρμάκων η διενέργεια συγκεκριμένης ιατρικής πράξης . Κάθε ασθενής θα πρέπει να συμβουλεύεται το γιατρό του και να μη λαμβάνει φάρμακα χωρίς τις οδηγίες του ιατρού του. Το blog mediteam.gr αναρτά δημοσιεύσεις με στόχο την ενημέρωση για ιατρικά θέματα και τις τελευταίες εξελίξεις στην ιατρική , χωρίς αυτό να σημαίνει κατ´αναγκη ότι οι απόψεις του κάθε συγγραφέα είναι ταυτόσημες με αυτές του διαχειριστή .
Editorial

Quiz #1 : Πως θεράπευαν στην αρχαιότητα τη νυκταλωπία ( κακή νυχτερινή όραση ) ? Πως εξηγείτε αυτό με τις σημερινές γνώσεις ?

Τη νύχτα δεν μπορούμε να δούμε τόσο καλά όσο την ημέρα , όμως μπορούμε να διατηρήσουμε την όραση μας σε ικανοποιητικά επίπεδα , καθώς υπάρχει επαρκής δυνατότητα προσαρμογής των οφθαλμών μας το βράδυ . Όταν δε συμβαίνει αυτό πάσχουμε απο νυκταλωπία και τότε υπάρχει η αδυναμία να διατηρήσουμε καλά επίπεδα όρασης στο ημίφως ή τη νύχτα . Πολλοί λαοί στην αρχαιότητα είχαν βρει τροπο να την αντιμετωπίσουν .
Πιο συγκεκριμένα , οι αρχαίοι Αιγύπτιοι, οι Βαβυλώνιοι, οι Έλληνες και οι Άραβες χρησιμοποιούσαν συκώτι ζώων για θεραπεία και αντιμετώπισαν με επιτυχία την ασθένεια.
Οι Αιγύπτιοι σύστηναν τοπική εφραμογη συκωτιού μετά απο συγκεκριμένη επεξεργασία , ενώ οι Αρχαίοι Ελληνες μιλούσαν για κατανάλωση : «ωμό μοσχαρίσιο συκώτι, εμποτισμένο με μέλι, που πρέπει να λαμβάνεται μία ή δύο φορές (ημερησίως) από το στόμα». Ο Γαληνός (130 μ.Χ.-210 μ.Χ.), συνιστά: «Συνεχής κατανάλωση… συκωτιού κατσικιών».

Πως εξηγείτε όμως η αυτή η θεραπεία ? Πως δικαιολογείτε με τα σημερινά δεδομένα ?

Στην εποχή μας γνωρίζουμε ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Α , είναι μια απο της βασικότερες αιτίες νυκταλωπίας . Η βιταμίνη Α είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη και ο οργανισμός μας μπορεί να την αποθηκεύσει .

Και ποια είναι η κύρια θέση αποθήκευσης της βιταμίνης Α ? Όπως ήδη ίσως μαντέψατε είναι το ήπαρ ( το συκώτι ) .
Στην αρχαιότητα λοιπον , πάνω από 3000 χρόνια πριν και γνώριζαν τη νυκταλωπία αλλά και ήξεραν και πώς να τη θεραπεύσουν. Δεν γνώριζαν βέβαια για βιταμίνες και δεν ήξεραν αυτό που ξέρουμε τώρα, ότι δηλαδή η ανεπάρκεια βιταμίνης Α είναι η αιτία . Για να μπορέσουν να τη θεραπεύσουν όμως , πρέπει να γνώριζαν ότι υπήρχε έλλειψη διατροφικού παράγοντα που προκαλούσε την ασθένεια και για αυτό στις θεραπείες τους , χρησιμοποιούσαν το πλούσιο σε λιποδιαλυτή βιταμίνη Α , ήπαρ.

Κωνσταντινόπουλος Παναγιώτης

Ειδικός Παθολόγος με εξειδίκευση στο Σακχαρώδη Διαβήτη

Δειτε τα video του ιατρου για τις βιταμινες και τα συμπληρωματα

Δειτε το καναλι του ιατρου στο youtube

https://youtube.com/channel/UCJbOUPodctjCkfjxrD54u8Q

Για περισσότερο διάβασμα – βιβλιογραφία

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4348990/

https://academic.oup.com/jn/article/131/6/1647/4686803

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27830502/

Δείτε την όλη την αρθρογραφία του γιατρού στο mediteam.gr
https://mediteam.gr/category/κωνσταντινοπουλος/


Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Το blog αυτό δημιουργήθηκε για να ακουστούν αυτά που σκεφτόμαστε στη καθημερινότητα της δουλειάς μας .
Μια παρέα από ανθρώπους που ασχολούνται με την επιστήμη της ιατρικής και γενικότερα με θέματα υγείας , από το δικό του πόστο έκαστος ( και όχι απαραίτητα όλοι γιατροί ) είπαμε να γράψουμε αυτά που έχουμε να πούμε.

Εγγραφη email

εγγραφειτε και μείνετε ενημερωμένοι
Loading

Copyright © 2018-19 Mediteam.gr

To Top