fbpx
Καλώς ήρθατε στο mediteam.gr .Η κάθε δημοσίευση στο mediteam.gr συνιστά επιστημονική εργασία του υπογράφοντος αυτήν και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί προτροπή για λήψη ή διακοπή φαρμάκων η διενέργεια συγκεκριμένης ιατρικής πράξης . Κάθε ασθενής θα πρέπει να συμβουλεύεται το γιατρό του και να μη λαμβάνει φάρμακα χωρίς τις οδηγίες του ιατρού του. Το blog mediteam.gr αναρτά δημοσιεύσεις με στόχο την ενημέρωση για ιατρικά θέματα και τις τελευταίες εξελίξεις στην ιατρική , χωρίς αυτό να σημαίνει κατ´αναγκη ότι οι απόψεις του κάθε συγγραφέα είναι ταυτόσημες με αυτές του διαχειριστή .
ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ MULLER

Βοηθήστε τους ηλικιωμένους γονείς σας με τα φάρμακα

MATRIX :το μπλε και το κόκκινο χάπι 


Πολλές φορές τα πιο απλά είναι τα πιο δύσκολα και αν δε λύσουμε τα απλά, δε μπορούμε όντως να πάμε στα δύσκολα .

Ερώτηση στην ηλικιωμένη κυρία στο ιατρείο: Τι φάρμακα παίρνετε κυρία μου (ή τι φάρμακα παίρνεις καλή μου γιαγιά;)

Έχω το πράσινο το υπογλώσσιο, εκείνο το ροζ για τα νεύρα με την κόρη μου, ένα μεγάλο που δε μπορώ να καταπιώ (δεν έχει κανένα μικρότερο γιατρέ;) για το σάκχαρο, ένα με τη κόκκινη γραμμή για τον ύπνο, ένα στο καφέ κουτί για τη πίεση , τις κίτρινες τις βιταμίνες και κάτι σταγόνες για τη δυσκοιλιότητα.

Απάντηση : Αυτό δεν είναι τα φάρμακα, είναι το ουράνιο τόξο. Για να σοβαρευτούμε όμως: Βοηθήστε τους ηλικιωμένους γονείς σας με τα φάρμακα, γίνονται πολύ συχνά λάθη, παραλήψεις και υπερδοσολογίες .

Βήμα- βήμα λοιπόν:

Σε ένα χαρτί Α4 τυπώστε οι νεότεροι, – πάνω  πρωί, στη μέση μεσημέρι και κάτω  βράδυ – και από κάτω βάλτε με μεγάλα γράμματα τα χάπια που παίρνουν οι γονείς με τη δόση που έχει πει ο γιατρός τους.

Μπορείτε και να το γράψετε πάνω στο Α4 αν δε τα καταφέρνετε με τον υπολογιστή, απλά κάντε τα ορατά για τους ηλικιωμένους που συχνά έχουν προβλήματα όρασης. Αν όλα αυτά είναι δύσκολα, σε ένα χαρτί κολλήστε τις ετικέτες των φαρμάκων και γράψτε από κάτω πότε παίρνει τα φάρμακα  (φροντίστε να φαίνεται πόσα mg είναι το κάθε φάρμακο, για όλα τα βήματα ισχύει αυτό, βγαίνουν σε διάφορες δοσολογίες).

Αν και τώρα προβληματίζεστε, απλά πάνω στο κουτί του κάθε φαρμάκου γράψτε πότε πρέπει να το λαμβάνει και  σε  ποια δόση. Καλό είναι να τους πείτε να επαναλάβουν τις οδηγίες, για να είναι σίγουρο ότι όλα είναι κατανοητά.

Και αν ακόμη είναι βουνό όλα αυτά, κάντε το βασικό: 2 σακκούλες, στη μια τα φάρμακα που παίρνει τώρα και στην άλλη τα παλιά που τα έχει σταματήσει (μπορείτε κάλλιστα να τα δώσετε εκεί που τα έχουν ανάγκη). Για διακεκομμένη χορήγηση γράψτε επάνω συγκεκριμένες μέρες, π.χ. Δευτέρα Τετάρτη Παρασκευή, για να μη μπερδεύονται.

Αν δε μπορούν να τα καταφέρουν μόνοι τους, βάλτε τα εσείς σε έτοιμα κουτάκια που κυκλοφορούν με τη σειρά όπως γράφουν οι ετικέτες τους (κυκλοφορούν πολλά).
Μπορεί να φαίνεται αστείο αυτό, αλλά όταν η γιαγιά μας πάει στο γιατρό και του πει όλα τα χρώματα, είναι αδύνατο να κάνει οποιοσδήποτε γιατρός τη δουλειά του και είναι πολύ συχνό το φαινόμενο οι ηλικιωμένοι να μη ξέρουν τα ονόματα των φαρμάκων και να μπερδεύονται στη χορήγηση τους, καθώς είναι πολύ συχνές και οι διαταραχές μνήμης στην τρίτη ηλικία.

Αν λοιπόν τα κάνετε όλα αυτά, πιθανώς  θα έρθει ο παππούλης  μόνο με το μπλε και κόκκινο χάπι στο ιατρείο (εξ ου και ο τίτλος, στην ταινία matrix εμφανιζόταν το δίλημμα για το μπλε ή κόκκινο χάπι) και τότε θα ξέρετε και θα ξέρουμε για ποιο λόγο τουλάχιστον παίρνει το μπλε χάπι.


Προσοχή!:
Προσοχή!:Αν αναζητείτε ιατρικές συμβουλές για να λύσετε δικό σας πρόβλημα, αποταθείτε στο γιατρό ή στο φαρμακοποιό σας, οι οποίοι θα σας ενημερώσουν υπεύθυνα. Μην παίρνετε ποτέ φάρμακα (κλασικής ή εναλλακτικής ιατρικής) χωρίς να συμβουλευθείτε γιατρό ή φαρμακοποιό. Το Mediteam.gr δε στοχεύει στην παροχή κανενός είδους ιατρικής συμβουλής..
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Το blog αυτό δημιουργήθηκε για να ακουστούν αυτά που σκεφτόμαστε στη καθημερινότητα της δουλειάς μας .
Μια παρέα από ανθρώπους που ασχολούνται με την επιστήμη της ιατρικής και γενικότερα με θέματα υγείας , από το δικό του πόστο έκαστος ( και όχι απαραίτητα όλοι γιατροί ) είπαμε να γράψουμε αυτά που έχουμε να πούμε.

Εγγραφη email

εγγραφειτε και μείνετε ενημερωμένοι
Loading

Copyright © 2018-19 Mediteam.gr

To Top