fbpx
Καλώς ήρθατε στο mediteam.gr .Η κάθε δημοσίευση στο mediteam.gr συνιστά επιστημονική εργασία του υπογράφοντος αυτήν και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί προτροπή για λήψη ή διακοπή φαρμάκων η διενέργεια συγκεκριμένης ιατρικής πράξης . Κάθε ασθενής θα πρέπει να συμβουλεύεται το γιατρό του και να μη λαμβάνει φάρμακα χωρίς τις οδηγίες του ιατρού του. Το blog mediteam.gr αναρτά δημοσιεύσεις με στόχο την ενημέρωση για ιατρικά θέματα και τις τελευταίες εξελίξεις στην ιατρική , χωρίς αυτό να σημαίνει κατ´αναγκη ότι οι απόψεις του κάθε συγγραφέα είναι ταυτόσημες με αυτές του διαχειριστή .
ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Kατανάλωση καφέ και υγεια

Kατανάλωση καφέ και υγεια : Μια μελέτη Πανεπιστημίου της Νότιας Αυστραλίας υποδηλώνει ότι 2 φλιτζάνια καφέ για να ξεκινήσετε την ημέρα σας πιθανότατα δε θα βλάψουν – και ίσως είναι ακόμη και καλό για την υγεια σας.

Ωστόσο, η κατανάλωση έξι ή περισσότερων φλιτζανιών καφέ ημερησίως μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων έως και 22%, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Τη συσχετιση του καρδιαγγειακού κινδύνου και της καταναλωσης καφέ εξέτασε αυτή η μελετη και οι συντάκτες της : Elina Hypponen και Ang Zhou του Australian Center of Precision Heath στην Αδελαΐδα ερεύνησαν το σημείο όπου η αυξημενη ποσότητα καφεΐνης ξεκινα να προκαλεί προκαλεί αρτηριακή υπέρταση , έναν βασικό παράγοντα κινδύνου καρδιακής νόσου.

Το σημείο καμπής : Έξι κύπελλα 8 ουγκιών – το καθένα με περιεκτικότητα 75 χιλιοστόγραμμα (mg) καφεΐνης .

Για τη μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια βρετανική βάση δεδομένων με περισσότερους από 300.000 ενήλικες, ηλικίας 37 έως 73 ετών, για να διερευνήσουν πώς το υπεύθυνο γονίδιο του μεταβολισμού της καφεΐνης (CYP1A2) επηρεαζει την ικανότητα των ανθρώπων να μεταβολίζουν την καφεΐνη , καθως και τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι φορείς μιας γονιδιακής παραλλαγής ήταν σε θέση να μεταβολίζουν την καφεΐνη τέσσερις φορές ταχύτερα από άλλες. Αλλά η Hypponen είπε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούν να πιουν με ασφάλεια περισσοτερο καφέ από τους υπόλοιπους . Ο καφές είναι το πιο δημοφιλές ποτό παγκοσμίως, με περίπου 3 δισεκατομμύρια φλιτζάνια να καταναλώνονται καθημερινά.

Όμως η Hypponen σημείωσε ότι ένα φλιτζάνι καφέ μπορεί να σημαίνει διαφορετικά πράγματα σε διαφορετικούς ανθρώπους. “Αν υποθέσουμε ότι ένα φλυτζάνι είναι … κατι σαν πρότυπη μονάδα μέτρησης , αυτό θα περιέχει περίπου 75 mg καφεΐνης”, ανέφερε. “Αν κοιτάξουμε μόνο την περιεκτικότητα σε καφεΐνη όμως , ένας διπλός εσπρέσο είναι σχεδόν ισοδύναμος με έναν κανονικό καφέ.” Ένα παγωμένο latte σε γνωστή αλυσίδα καφέ , εν τω μεταξύ, περιέχει έως και 150 mg καφεΐνης.

Η Hypponen δήλωσε ότι οι άνθρωποι που επιθυμούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου θα έκαναν καλά να λάβουν υπόψη αυτούς τους αριθμούς. Ο Δρ Gregg Fonarow, ένας καρδιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας του Λος Άντζελες, επανεξέτασε τα ευρήματα.

Εκτιμώντας τα δεδομένα , είπε ότι η πολύ υψηλη κατανάλωση καφέ συνδέεται με μια “μέτρια αύξηση” στον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. «Οι επιδράσεις της καφεΐνης στην καρδιά τείνουν να είναι μικρής διάρκειας και ήπιες , εκτός αν καταναλώνονται πολύ υψηλά επίπεδα», είπε. “Ο καφές περιέχει επίσης μια ποικιλία ενώσεων που έχουν αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα.” Οι ερευνητές επισης διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες στη μελέτη που έπιναν καφέ χωρίς καφεΐνη ή και καθόλου καφέ , είχαν υψηλότερα ποσοστά καρδιακών παθήσεων από όσους έπιναν έναν ή δύο καφέδες την ημέρα.

Για τους μέτριους πότες καφέ, μόνο τα άμεσα αποτελέσματα της καφεΐνης , όπως μια ώθηση στην ενέργεια τους , θα πρέπει να είναι παρόντα, οπως τα ευρήματα δείχνουν.

Η Hypponen είπε ότι δεν μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα από τη μελέτη για άλλα ποτά που περιέχουν καφεΐνη, όπως τα ενεργειακά ποτά και το τσάι.

Η μελέτη μας επικεντρώνεται μόνο στον καφέ”, είπε. “Ένα φλιτζάνι καφέ περιέχει πάνω από 1.000 χημικές ενώσεις, οι οποίες μπορεί επίσης να επηρεάσουν την γενική υγεια και το καρδιαγγειακής νόσου.”

Η μελέτη δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο The American Journal of Clinical Nutrition . Με πληροφορίες από το webmd.

Κωνσταντινοπουλος Παναγιώτης Ειδικός Παθολόγος

Το blog αυτό δημιουργήθηκε για να ακουστούν αυτά που σκεφτόμαστε στη καθημερινότητα της δουλειάς μας .
Μια παρέα από ανθρώπους που ασχολούνται με την επιστήμη της ιατρικής και γενικότερα με θέματα υγείας , από το δικό του πόστο έκαστος ( και όχι απαραίτητα όλοι γιατροί ) είπαμε να γράψουμε αυτά που έχουμε να πούμε.

Εγγραφη email

εγγραφειτε και μείνετε ενημερωμένοι
Loading

Copyright © 2018-19 Mediteam.gr

To Top