fbpx
Καλώς ήρθατε στο mediteam.gr .Η κάθε δημοσίευση στο mediteam.gr συνιστά επιστημονική εργασία του υπογράφοντος αυτήν και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί προτροπή για λήψη ή διακοπή φαρμάκων η διενέργεια συγκεκριμένης ιατρικής πράξης . Κάθε ασθενής θα πρέπει να συμβουλεύεται το γιατρό του και να μη λαμβάνει φάρμακα χωρίς τις οδηγίες του ιατρού του. Το blog mediteam.gr αναρτά δημοσιεύσεις με στόχο την ενημέρωση για ιατρικά θέματα και τις τελευταίες εξελίξεις στην ιατρική , χωρίς αυτό να σημαίνει κατ´αναγκη ότι οι απόψεις του κάθε συγγραφέα είναι ταυτόσημες με αυτές του διαχειριστή .
ΔΙΑΒΗΤΗΣ

Καλοήθης υπερπλασία προστάτη, φαρμακευτική αγωγη και κίνδυνος για διαβήτη

Είναι γεγονός ότι υπάρχουν κατηγορίες φαρμάκων , όπως κάποια αντιυπερτασικά, κάποιες στατίνες και αντιψυχωσικά, αντιρετροϊκά, ανοσοκατασταλτικά και κορτικοστεροειδή , που αυξάνουν τον κίνδυνο για σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Προσφατα ευρήματα σε άνδρες με καλοήθη υπερπλασία του προστάτη (BPH – benign prostatic hyperplasia ) δείχνουν ότι η θεραπεία με αναστολείς της 5α-ρεδουκτασης συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με μια μελέτη παρατήρησης στο The BMJ.

Οι αναστολείς της 5α-ρεδουκτασης είναι φαρμακα που συνταγογραφούνται για τη θεραπεία της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη (Κ.Υ.Π – BPH ), μια νόσος που επηρεάζει περίπου το 50% των ηλικιωμένων ανδρών. Αλλα φάρμακα ( με διαφορετικό τρόπο δράσης ) που συνταγογραφούνται είναι οι α-αναστολείς , τα οποία είναι και τα συχνότερα συνταγογραφούμενα φαρμακα σε μονοθεραπεια για την καλοήθη υπερπλασία προστάτη . Οι δυο αναστολείς 5α-ρεδουκτασης που μελετήθηκαν είναι η finasteride – φιναστεριδη και η ντουταστερίδη – dutasteride .

Χρησιμοποιώντας μια βάση δεδομένων για την πρωτοβάθμια περίθαλψη στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι ερευνητές αναγνώρισαν πάνω από 39.000 ασθενείς συνταγογραφούμενους αναστολείς της 5α-ρεδουκτασης (dutasteride ή finasteride) και 16.000 tamsulosin ( ταμσουλοσινη ).

Κατά τη διάρκεια των 5 χρόνων παρακολούθησης, ο ρυθμός της νέας διάγνωσης διαβήτη ήταν περίπου 76 ανά 10.000 ανθρωπο-έτη με dutasteride ή finasteride, έναντι 60 ανά 10.000 με tamsulosin.

Μετά από πολυπαραγοντική ανάλυση , κάθε αναστολέας 5α-ρεδουκτασης συσχετίστηκε με περίπου 30% αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη σε σχέση με την ταμσουλοσινη . Τα ευρήματα ήταν παρόμοια σε μια δεύτερη ομάδα ανδρών , στην Ταϊβάν.

Συμπερασματικά , ο κίνδυνος εμφάνισης νέου διαβήτη τύπου 2 εμφανίζεται υψηλότερος στους άνδρες με καλοήθη υπερπλασία του προστάτη που λαμβάνουν αναστολείς της 5α-ρεδουκτασης σε σχέση με τους άνδρες που λαμβάνουν tamsulosin , αλλά τα ποσοστά δε διαφέρουν μεταξύ των ατόμων που λαμβάνουν dutasteride και εκείνων που λαμβάνουν finasteride. Μπορεί να απαιτηθεί πρόσθετη παρακολούθηση για τους άνδρες που ξεκινούν αυτά τα φάρμακα, ιδιαίτερα σε εκείνους με άλλους παράγοντες κινδύνου για διαβήτη τύπου 2.

Βλάχος Ανδρέας Χειρουργός Ουρολόγος

ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ – ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ 
2Ο ΧΛΜ. ΦΗΡΩΝ – ΠΥΡΓΟΥ, 847 00 ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ 

Τα άρθρα του γιατρού στο mediteam https://mediteam.gr/category/%CE%B2%CE%BB%CE%B1%CF%87%CE%BF%CF%83/

Κωνσταντινοπουλος Παναγιώτης 

Ειδικός Παθολόγος

Δειτε τα video του ιατρου με θεμα το ΣΔ

Τα άρθρα του γιατρου στο Mediteam:
https://mediteam.gr/category/κωνσταντινοπουλος/

 www.konstantinopoulos.gr

Το blog αυτό δημιουργήθηκε για να ακουστούν αυτά που σκεφτόμαστε στη καθημερινότητα της δουλειάς μας .
Μια παρέα από ανθρώπους που ασχολούνται με την επιστήμη της ιατρικής και γενικότερα με θέματα υγείας , από το δικό του πόστο έκαστος ( και όχι απαραίτητα όλοι γιατροί ) είπαμε να γράψουμε αυτά που έχουμε να πούμε.

Εγγραφη email

εγγραφειτε και μείνετε ενημερωμένοι
Loading

Copyright © 2018-19 Mediteam.gr

To Top