Τι είναι το jet lag ;
Όταν ταξιδεύετε με το αεροπλάνο , περνώντας από διαφορετικές ωρολογιακές ζώνες , κινείστε γρηγορότερα από τη δυνατότητα προσαρμογής του βιολογικού ρολογιού του οργανισμού σας στη νέα ώρα ( την ώρα του νέου τόπου διαμονής σας) .Αυτό είναι μια κατάσταση η οποία προκαλεί κούραση , διαταραχές ύπνου και διάφορα άλλα συμπτώματα . Συμβαίνει ιδίως όταν ταξιδεύετε προς τα ανατολικά . Όσο περισσότερες διαφορετικές ωρολογιακές ζώνες περνάτε ( όσο μεγαλύτερη διαφορά ώρας υπάρχει ) , τόσο πιο πολύ μπορείτε να το πάθετε . Το jet lag βελτιώνεται από μόνο του , όσο το άτομο προσαρμόζεται στην καινούργια ωρολογιακή ζώνη . Αυτό όμως μπορεί να διαρκέσει αρκετές μέρες και όσο πιο μακριά βρίσκεται κανείς , τόσο πιο πολύ κρατάει .
Ποια είναι τα συμπτώματα του :
1/ διαταραχές του ύπνου : δυσκολότερα κοιμάται κάποιος και αφυπνιζεται πιο εύκολα
2/ αίσθημα κούρασης και υπνηλίας ιδίως την ημέρα
3/ προβλήματα συγκέντρωσης και πραγματοποίησης των απλών δραστηριοτήτων
4/στομαχικες διαταραχες , δυσκοιλιότητα
5/ Επίσης μπορεί να αισθάνεστε ότι είστε άρρωστος ή ότι έχετε λιγότερη ενέργεια από ότι συνήθως .
Πόσο συνήθως κρατάει το jet lag ?
Όταν ταξιδεύετε προς την Ανατολή , οι ημέρες προσαρμογής είναι τα 2/3 των ωρολογιακών ζωνών που περάσατε. Πχ αν η διαφορά ώρας με τη χώρα προορισμού είναι 6 ώρες , τότε μιλάμε για 4 μέρες. Αν το ταξίδι είναι προς τη Δύση , τότε υπολογίστε το 1/2 των ωρών που ταξιδέψετε σε μέρες προσαρμογής . Στο προηγούμενο παράδειγμα , με διαφορά 6 ωρών, αντιστοιχεί σε 3 μέρες.
Πως μπορώ να μετριάσω το jet lag ?
Α/Μείνετε ξύπνιος και κοιμηθείτε σε συγκεκριμένες ώρες. πριν ταξιδέψετε , προσπαθήστε να προσαρμόσετε τον ύπνο σας στις ώρες ύπνου του προορισμού , όσο αυτό είναι δυνατόν. Κοιμηθείτε μόνο αφού έχει νυχτώσει αν έχετε ταξιδέψει δυτικά και οργανώστε τις εκδρομές σας πρωινές ώρες καλύτερα. . Αν έχετε ταξιδέψει ανατολικά , προτιμήστε να βγείτε έξω το απόγευμα , μέχρι να προσαρμοστείτε .
Β/δειπνήστε στις ώρες δείπνου της καινούργιας χώρας που πήγατε . Πιείτε αρκετά υγρά , η ενυδάτωση βοηθά στην προσαρμογή . Αποφύγετε πολλούς καφέδες , κάπνισμα και αλκοόλ.
Γ/ κάντε κάποια άσκηση αλλά όχι πριν την ώρα που είναι να πάτε για ύπνο
Δ/ Στο ταξίδι αποφύγετε να κοιμηθείτε αρκετά .Αν χρειαστεί να κοιμηθείτε μετά το ταξίδι , καλύτερα να είναι το πολύ μέχρι 2 ώρες.
Μπορούν τα συμπληρώματα να σας βοηθήσουν με το jet lag?
Η μελατονίνη , μια ορμόνη που παράγεται στην επίφυση του εγκεφάλου , σχετίζεται άμεσα με τη ρύθμιση του βιολογικού μας ρολογιού και του συγχρονισμού αφύπνισης και ύπνου με την εναλλαγή της ημέρας (φως) και της νύχτας (σκοτάδι) , αντίστοιχα . Η βιβλιογραφία αναφέρει- δε συμφωνούν όλες οι μελέτες σε αυτό – ότι τα συμπληρώματα της ίσως μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του Jet lag , αλλά θα πρέπει πρώτα να ρωτήσετε το γιατρό ή/και το φαρμακοποιό σας για το ενδείξεις και αντενδείξεις (εμείς να θυμίσουμε ότι για παράδειγμα μπορεί να μην είναι ασφαλής αν λαμβάνετε κουμαρινικά αντιπηκτικά η αντιεπηλιπτικά φάρμακα , όπως επίσης ότι θα πρέπει να αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ)
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΕΙΔΙΚΟΣ ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ
Δείτε το κανάλι του ιατρού στο YouTube
https://youtube.com/channel/UCJbOUPodctjCkfjxrD54u8Q
καθώς και τα video του ιατρού για το μεταβολισμό , το διαβήτη και τα συμπληρωματα διατροφής
https://mediteam.gr/category/κωνσταντινοπουλος/Κωνσταντινόπουλος Παναγιώτης Ειδικός Παθολόγος www.konstantinopoulos.gr
