fbpx
Καλώς ήρθατε στο mediteam.gr .Η κάθε δημοσίευση στο mediteam.gr συνιστά επιστημονική εργασία του υπογράφοντος αυτήν και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί προτροπή για λήψη ή διακοπή φαρμάκων η διενέργεια συγκεκριμένης ιατρικής πράξης . Κάθε ασθενής θα πρέπει να συμβουλεύεται το γιατρό του και να μη λαμβάνει φάρμακα χωρίς τις οδηγίες του ιατρού του. Το blog mediteam.gr αναρτά δημοσιεύσεις με στόχο την ενημέρωση για ιατρικά θέματα και τις τελευταίες εξελίξεις στην ιατρική , χωρίς αυτό να σημαίνει κατ´αναγκη ότι οι απόψεις του κάθε συγγραφέα είναι ταυτόσημες με αυτές του διαχειριστή .
ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

HIV και οφθαλμός

HIV και οφθαλμός
Διανύουμε μια εποχή σημαντικών επιστημονικών επιτευγμάτων, με την υγεία συχνά να αποτελεί το επίκεντρο ανακαλύψεων και αξιοσημείωτων εξελίξεων.
Επαναστατικές θεραπείες, επιστημονικές καινοτομίες και πρωτοποριακές διαγνωστικές εξετάσεις αλλάζουν καθημερινά το τοπίο της ιατρικής επιστήμης και αναβαθμίζουν ποιοτικά τις θεραπευτικές προσεγγίσεις.
Ωστόσο παρά τις σημαντικές προόδους που έχουν σημειωθεί, σχεδόν τέσσερις δεκαετίες μετά την εμφάνισή του, ο ιός HIV που προκαλεί το AIDS, συνεχίζει να αποτελεί μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις για την υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο.
Περίπου 37 εκατομμύρια άνθρωποι είναι σήμερα οροθετικοί σε όλο τον κόσμο με 2,6 εκατομμύρια από αυτούς να είναι παιδιά.  Όταν κάποιος μολύνεται με τον ιό HIV, γίνεται “HIV οροθετικός” και παραμένει HIV οροθετικός δια βίου.
Με την πάροδο του χρόνου, η HIV νόσος μολύνει και εξοντώνει τα λευκά αιμοσφαίρια που λέγονται CD4+ λεμφοκύτταρα, αποδυναμώνοντας την άμυνα του οργανισμού, αφήνοντας το σώμα ανίκανο να καταπολεμήσει αποτελεσματικά μολύνσεις και καρκινογενέσεις.
Με δεδομένο ότι ο ΗΙV καταστέλλει το ανοσολογικό σύστημα του ανθρώπου, όλα τα όργανα μπορεί να μολυνθούν και να υποστούν αλλοιώσεις.
Το μάτι είναι ένα από αυτά και ενώ η προσβολή του είναι ασυνήθης σε οροθετικούς ασθενείς με καλή γενική υγεία, όταν οι τελευταίοι εκδηλώσουν την ασθένεια του AIDS, εμφανίζουν σοβαρές οφθαλμικές παθήσεις σε ποσοστό που ξεπερνά το 70%.
Οι πιο σημαντικές αφορούν τον αμφιβληστροειδή, τον φωτοευαίσθητο χιτώνα στο πίσω μέρος του ματιού, που είναι υπεύθυνος για την όραση. Η HIV αμφιβληστροειδοπάθεια καθώς και λοιμώξεις του αμφιβληστροειδή κυρίως από τον μεγαλοκυτταροϊό, αποτελούν τις συχνότερες παθήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ο οφθαλμίατρος.
Επίσης εμφάνιση καρκινικών αλλοιώσεων όπως το σάρκωμα Καπόζι καθώς και καρκινώματα του επιπεφυκότα χρήζουν χειρουργικής αντιμετώπισης όταν εμφανιστούν. Τέλος συχνές ενδοφθάλμιες φλεγμονές σε έδαφος μιας σειράς μολύνσεων από βακτήρια και ιούς που περιλαμβάνουν την σύφιλη, την τοξοπλάσμωση, τον έρπητα, τα χλαμύδια καθώς και διάφορους μύκητες είναι ιδιαίτερα συχνές σε ασθενείς με AIDS.
Οι παραπάνω παθήσεις αν και δυνητικά επικίνδυνες για την όραση των ασθενών με AIDS, μπορούν να θεραπευτούν με επιτυχία, εφόσον διαγνωστούν έγκαιρα. Αυξημένη υποψία και εγρήγορση, σε συνδυασμό με την απαραίτητη διακριτικότητα και ευαισθητοποίηση που απαιτεί η ιδιαίτερη αυτή ομάδα ασθενών, είναι η προϋπόθεση για αποτελεσματική διαχείριση των προβλημάτων τους.
Η 1η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS έχει θεσπιστεί για να ενωθεί ο κόσμος στον αγώνα εναντίον του HIV, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 1984, να δείξει αλληλεγγύη στους οροθετικούς αλλά και να αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα του AIDS.Πάρης Τρανός PhD,FICO,FRCS  Χειρουργός Οφθαλμίατρος   OPHTHALMICA Eye Institute

Το blog αυτό δημιουργήθηκε για να ακουστούν αυτά που σκεφτόμαστε στη καθημερινότητα της δουλειάς μας .
Μια παρέα από ανθρώπους που ασχολούνται με την επιστήμη της ιατρικής και γενικότερα με θέματα υγείας , από το δικό του πόστο έκαστος ( και όχι απαραίτητα όλοι γιατροί ) είπαμε να γράψουμε αυτά που έχουμε να πούμε.

Εγγραφη email

εγγραφειτε και μείνετε ενημερωμένοι
Loading

Copyright © 2018-19 Mediteam.gr

To Top