fbpx
Καλώς ήρθατε στο mediteam.gr .Η κάθε δημοσίευση στο mediteam.gr συνιστά επιστημονική εργασία του υπογράφοντος αυτήν και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί προτροπή για λήψη ή διακοπή φαρμάκων η διενέργεια συγκεκριμένης ιατρικής πράξης . Κάθε ασθενής θα πρέπει να συμβουλεύεται το γιατρό του και να μη λαμβάνει φάρμακα χωρίς τις οδηγίες του ιατρού του. Το blog mediteam.gr αναρτά δημοσιεύσεις με στόχο την ενημέρωση για ιατρικά θέματα και τις τελευταίες εξελίξεις στην ιατρική , χωρίς αυτό να σημαίνει κατ´αναγκη ότι οι απόψεις του κάθε συγγραφέα είναι ταυτόσημες με αυτές του διαχειριστή .
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΡΠΗΣ ΖΩΣΤΗΡΑΣ : σύντομες απαντήσεις σε απλές ερωτήσεις

 
ΕΡΠΗΣ ΖΩΣΤΗΡΑΣ : σύντομες απαντήσεις σε απλές ερωτήσεις (πληροφορίες για το μη ειδικό). Γράφει ο Κωνσταντινόπουλος Παναγιώτης , ειδικός παθολόγος
 
 Πως εμφανίζεται?
 
Ο έρπης ζωστήρας εμφανίζεται  ως ένα επώδυνο εξάνθημα που εντοπίζεται συνήθως στο κορμό (μπορεί όμως να έχει και άλλες εντοπίσεις),  με μορφή ζωστήρα (ζώνης)   , στη μια πλευρά του σώματος σας
 
Σε ποιες ηλικίες συνήθως εμφανίζεται ?
 
Ηλικιακά – συνήθως – αλλά όχι πάντα, το συναντάμε μετά την ηλικία των 50 ετών.
 
Τι προκαλεί τη νόσο?
 
Υπεύθυνος είναι ένας ερπητοιός, ο varicella zoster virus (VZV). Την πρώτη φορά που εκτίθεται κάποιος στον ιό νοσεί από ανεμευλογιά Ο ιός συνεχίζει να υπάρχει στο σώμα μη ενεργός στα νευρικά μας κύτταρα και κάποια στιγμή μπορεί να επανεργοποιηθεί -χρόνια μετά- Τότε το άτομο αυτό θα νοσήσει από έρπη ζωστήρα.
 
Είναι μεταδοτικός ο έρπης ζωστήρας ?
 
Όχι , δε γίνεται να κολλήσετε από κάποιον με έρπη ζωστήρα και εσείς έρπη ζωστήρα. Τι μπορεί όμως να συμβεί : μπορεί , αν έρθετε σε επαφή με τον ιό να αρρωστήσετε από ανεμευλογιά , αν δεν την έχετε περάσει ή δεν έχετε εμβολιαστεί , για αυτό αν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία , δε πρέπει να έρχεστε σε επαφή με το δερματικό εξάνθημα εκείνων που πάσχουν από έρπητα ζωστήρα . Ή , αν εσείς έχετε έρπη ζωστήρα , θα πρέπει να αποφεύγεται επαφές με μωρά και με έγκυες γυναίκες που δεν έχουν περάσει ή δεν έχουν εμβολιαστεί για την ανεμευλογιά , καθώς και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό.
 
Πορεία της νόσου : αρχικά υπάρχει παράξενη αίσθηση στη πάσχουσα περιοχή ( αίσθημα μυρμηγκιάσματος , καψίματος , πόνου , κνησμού ). Κάποιοι μπορεί να εμφανίσουν πυρετό , κεφαλαλγία ή να αισθάνονται άρρωστοι. Σε μια με δυο μέρες μετά , εμφανίζεται το εξάνθημα που εκτείνεται ζωστηροειδώς στον κορμό , αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε όλα τα μέρη του σώματος. Το φυσαλιδώδες εξάνθημα μπορεί να προκαλεί πόνο , ήπιο ή και έντονο . 3-4 μέρες μετά, μπορεί να παρατηρήσουμε στη περιοχή του εξανθήματος έλκη ή ανοιχτές πληγές και είναι επικίνδυνη η επιμόλυνση τους. Στις 7-10 μέρες το εξάνθημα αρχίζει υποχωρεί .
 
Ποιοι παράγοντες που αυξάνουν το κίνδυνο νόσησης ?
 
*αγωγή με αντικαρκινικά φάρμακα
*λήψη στεροειδών
*μακροχρόνιο stress ή τραύμα
*αδύναμο ανοσοποιητικό ή νόσηση με καρκίνο ή HIV.
 
Πότε χρειάζεται συχνότερη ιατρική παρακολούθηση ο ερπης ζωστηρας ?
 
Σπάνια γίνεται αυτό , αλλά υπάρχουν οι παρακάτω περιπτώσεις :
*1 στους 10 εμφανίζουν μεθερπητική νευραλγία , δηλαδή παρατείνεται η περίοδος που έχουν έντονους πόνους και αυτό μπορεί να κρατήσει μήνες ή και χρόνια. Μπορεί , σπάνια, να είναι τόσο σοβαρό που να προκαλέσει προβλήματα στο ύπνο , απώλεια βάρους και κατάθλιψη.
*Όταν έχουμε επιμόλυνση στις δερματικές βλάβες .
*Όταν η λοίμωξη εντοπίζεται στο αυτί ή στο μάτι
*Όταν συνυπάρχουν άλλα προβλήματα υγείας .
 
Ποια είναι η θεραπεία?
 
*Ο ιατρός σας είναι ο αποκλειστικά υπεύθυνος να σας χορηγήσει τα κατάλληλα αντιικά φάρμακα , τα οποία έχουν ιδιαίτερη αποτελεσματικότητα όταν χορηγηθούν τις 3 πρώτες μέρες. Αυτά επιταχύνουν το χρόνο ανάρρωσης και μειώνουν αρκετά τις επιπλοκές , όπως για παράδειγμα τη μεθερπητική νευραλγία.
 
*Για το πόνο , πάλι ο γιατρός σας θα σας συστήσει φάρμακα για την αντιμετώπιση του ή και θα συνταγογραφήσει την αντίστοιχη αγωγή σε πιο βαριές περιπτώσεις.
 
*Πως φροντίζουμε το εξάνθημα : την πάσχουσα περιοχή καλό είναι να την κρατάτε καθαρή και στεγνή. Μη χρησιμοποιείτε αλοιφές η κρέμες εκτός αν συστηθεί από το γιατρό σας. Σε περίπτωση μικροβιακής επιμόλυνσης , ο γιατρός σας θα σας προτείνει την κατάλληλη αγωγή.
 
Πρόληψη : κυκλοφορεί εμβόλιο για τον έρπη ζωστήρα. Σύμφωνα με το Εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών ενηλίκων του υπουργείου υγείας , συστήνεται από την ηλικία των 60 .
 
Σε ποιες περιπτώσεις ΔΕΝ το συστήνουμε το εμβόλιο
*κύηση
*hiv/ aids πάσχοντες ή ασθενείς με αδύναμο ανοσοποιητικό
*αν κάνετε χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία
*αν λαμβάνετε ανοσοκατασταλτικά φάρμακα
*αν έχετε ιστορικό λευχαιμίας ή λεμφώματος
*αν είστε αλλεργικός στη ζελατίνη, στο αντιβιοτικό νεομυκίνη ή σε άλλο συστατικό του εμβολίου.
 
Επίσης ο εμβολιασμός δεν πρέπει να γίνεται σε φάση οξείας εμπύρετης νόσου ή λοίμωξης. Ρωτήστε το γιατρό και το φαρμακοποιό σας σε κάθε περίπτωση για τυχόν ενδείξεις-αντενδείξεις , ενημερώστε για τις αλλεργίες σας και ο γιατρός σας θα σας υποδείξει αν πρέπει ή όχι να κάνετε το εμβόλιο.
 
Το κείμενο αυτό έχει καθαρά χαρακτήρα ενημερωτικό και σε κάθε περίπτωση ο ασθενής (και το περιβάλλον του) θα πρέπει να απευθύνονται στο προσωπικό τους ιατρό για τη διάγνωση , την παρακολούθηση , τη φαρμακευτική αγωγή και την επίλυση όλων των αποριών τους.
Δειτε το κανάλι του ιατρού στο youtube 
 
https://mediteam.gr/category/κωνσταντινοπουλος/Κωνσταντινόπουλος Παναγιώτης Ειδικός Παθολόγος – Ερπης ζωστηρας
 
 
 
ερπης ζωστηρας icd 10 B02
 

Το blog αυτό δημιουργήθηκε για να ακουστούν αυτά που σκεφτόμαστε στη καθημερινότητα της δουλειάς μας .
Μια παρέα από ανθρώπους που ασχολούνται με την επιστήμη της ιατρικής και γενικότερα με θέματα υγείας , από το δικό του πόστο έκαστος ( και όχι απαραίτητα όλοι γιατροί ) είπαμε να γράψουμε αυτά που έχουμε να πούμε.

Εγγραφη email

εγγραφειτε και μείνετε ενημερωμένοι
Loading

Copyright © 2018-19 Mediteam.gr

To Top