fbpx
Καλώς ήρθατε στο mediteam.gr .Η κάθε δημοσίευση στο mediteam.gr συνιστά επιστημονική εργασία του υπογράφοντος αυτήν και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί προτροπή για λήψη ή διακοπή φαρμάκων η διενέργεια συγκεκριμένης ιατρικής πράξης . Κάθε ασθενής θα πρέπει να συμβουλεύεται το γιατρό του και να μη λαμβάνει φάρμακα χωρίς τις οδηγίες του ιατρού του. Το blog mediteam.gr αναρτά δημοσιεύσεις με στόχο την ενημέρωση για ιατρικά θέματα και τις τελευταίες εξελίξεις στην ιατρική , χωρίς αυτό να σημαίνει κατ´αναγκη ότι οι απόψεις του κάθε συγγραφέα είναι ταυτόσημες με αυτές του διαχειριστή .
ΔΙΑΒΗΤΗΣ

Τεχνητά γλυκαντικά , τα νεότερα δεδομένα

Γνωρίζουμε ότι η ζάχαρη, όταν  καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες, αυξάνει τον κίνδυνο μιας σειράς προβλημάτων υγείας.
Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι τα τεχνητά γλυκαντικά μπορεί να έχουν παρόμοιες συνέπειες, αλλά με τελείως διαφορετικές βιοχημικές οδούς.
Τα τελευταία χρόνια, η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης έχει συνδεθεί οριστικά με την παχυσαρκία, τον διαβήτη και τις καρδιαγγειακές παθήσεις – τα οποία πλέον είναι σταθερά σχετιζόμενα με την υπερκατανάλωση ζάχαρης.
Καθώς η κακή φήμη της ζάχαρης αυξανόταν σταθερά , τα τεχνητά γλυκαντικά εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία να την αντικαταστήσουν.
Σήμερα, δεκάδες χιλιάδες προϊόντα περιλαμβάνουν τεχνητά γλυκαντικά, τα οποία τα καθιστούν ένα από τα πλέον χρησιμοποιούμενα πρόσθετα τροφίμων στον κόσμο.Με μηδενικές θερμίδες, κάνουν τα ποτά διαίτης και τα σνακ χαμηλών θερμίδων αρκετά γλυκά για να τα απολαμβάνουν ακόμη και οι διαβητικοί.
Αλλά, όπως συχνά λέγεται, “ότι λάμπει δεν είναι χρυσός “.Όλο και περισσότερο, δημοσιεύονται μελέτες που απορρίπτουν την εικόνα των ακίνδυνων  τεχνητών γλυκαντικών. Υπάρχουν τώρα αποδείξεις ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων από αυτές τις χημικές ουσίες θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε παχυσαρκία και μεταβολικές διαταραχές. Τα ευρήματα της πιο πρόσφατης μελέτης  σε τεχνητά γλυκαντικά παρουσιάστηκαν στο συνέδριο Experimental Biology 2018 ( το άρθρο υπάρχει στην αντίστοιχη ιστοσελίδα με τίτλο The Influence of Sugar and Artificial Sweeteners on Vascular Health during the Onset and Progression of Diabetes) που πραγματοποιήθηκε χθες στο Σαν Ντιέγκο, Καλιφόρνια.
Η έρευνα διεξήχθη από τον Brian Hoffmann, Ph.D., καθηγητή στο Τμήμα Biomedical Engineering at the Marquette University and medical college of  Winsconsin in Milwaukee.
Μια νέα ματιά στα γλυκαντικά
Ο Hoffmann εξηγεί γιατί το θέμα αυτό τον ενδιαφέρει, λέγοντας: “Παρά την προσθήκη αυτών των μη θερμιδικών τεχνητών γλυκαντικών στην καθημερινή μας δίαιτα, υπήρξε ακόμα μια δραστική άνοδος της παχυσαρκίας και του διαβήτη”.Αυτή η μελέτη είναι η πιο εμπεριστατωμένη διερεύνηση – μέχρι σήμερα – των βιοχημικών αλλαγών που  προκαλούν τα τεχνητά γλυκαντικά στον οργανισμό. Ήθελαν να καταλάβουν πώς η ζάχαρη και τα γλυκαντικά επηρεάζουν  το αγγειακό ενδοθήλιο – και στις κυτταρικές καλλιέργειες και στους αρουραίους. Επομένως, επικεντρώθηκαν σε δύο σάκχαρα (γλυκόζη και φρουκτόζη) και τα γλυκαντικά μηδενικών θερμίδων aspartame και  acesulfame potassium .Για να συγκριθούν οι παρόμοια  γλυκές , αλλά θερμιδικά αντίθετες ενώσεις, τις έδωσαν ως τροφή σε αρουραίους και τα αξιολόγησαν μετά από 3 εβδομάδες. Είναι ενδιαφέρον ότι τα πειράματα αποκάλυψαν ότι η ζάχαρη και τα τεχνητά γλυκαντικά εξασθένησαν  τον τρόπο με τον οποίο τα αιμοφόρα αγγεία λειτουργούσαν. Αλλά, αυτές οι βλάβες επιτεύχθηκαν με διαφορετικούς τρόπους:«Στις μελέτες μας, τόσο η ζάχαρη όσο και τα τεχνητά γλυκαντικά φαίνεται να εμφανίζουν αρνητικές επιπτώσεις που συνδέονται με την παχυσαρκία και τον διαβήτη, αν και με πολύ διαφορετικούς μηχανισμούς ο ένας από τον άλλο».Brian Hoffmann, Ph.D.
Οι συγγραφείς καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι αγγειακές αλλαγές που
παρατηρήθηκαν “μπορεί να είναι σημαντικές κατά την έναρξη και εξέλιξη του διαβήτη και της παχυσαρκίας”. Βιοχημικές αλλαγές .Τόσο η ζάχαρη όσο και τα τεχνητά γλυκαντικά προκάλεσαν αλλαγές στα επίπεδα των λιπών, των αμινοξέων και άλλων χημικών ουσιών στο αίμα των αρουραίων.Συγκεκριμένα, τα τεχνητά γλυκαντικά φάνηκαν να αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα επεξεργάζεται το λίπος και παίρνει την ενέργειά του.
Θα απαιτηθούν περαιτέρω εργασίες για να αποκαλυφθούν οι αλλαγές που μπορεί να έχουν μακροπρόθεσμα αυτές οι αλλαγές. Σε υψηλότερες συγκεντρώσεις, η βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία ήταν πιο σοβαρή.
Ας δούμε κάποιες από τις επισημάνσεις :
“Παρατηρήσαμε ότι το σώμα  έχει τους μηχανισμούς για να χειριστεί τη ζάχαρη,αλλά όταν το σύστημα είναι υπερφορτωμένο για μεγάλο χρονικό διάστημα οι μηχανισμοί αυτοί δεν αρκούν”, εξηγεί ο Hoffmann. “Παρατηρήσαμε επίσης ότι η αντικατάσταση αυτών των σακχάρων με μη θερμιδικά τεχνητά γλυκαντικά οδηγεί σε αρνητικές αλλαγές στον μεταβολισμό λίπους και ενέργειας. “Το ερώτημα που όλοι θέλουμε να απαντήσουμε είναι “τι είναι πιο ασφαλές, η  ζάχαρη ή τα γλυκαντικά;” Αλλά, φυσικά, όταν πρόκειται για την εσωτερική μας χημεία, αυτό είναι πολύ δύσκολο να το διαπιστώσουμε .
Όπως λέει ο Hoffmann: “Δεν είναι τόσο απλό να πούμε ότι η διακοπή της χρήσης τεχνητών γλυκαντικών είναι το κλειδί για την επίλυση των συνολικών προβλημάτων  υγείας που συνδέονται με τον διαβήτη και την παχυσαρκία». Αλλά, από την άλλη προειδοποιεί: “Αν καταναλώνετε χρόνια αυτές τις ξένες ουσίες (όπως και με τη ζάχαρη) αυξάνεται ο κίνδυνος αρνητικών αποτελεσμάτων υγείας”.Για άλλη μια φορά, φαίνεται ότι το μέτρο είναι η καλύτερη πορεία δράσης.
πηγή  ΜΝΤ
Κωνσταντινόπουλος Παναγιώτης
Ειδικός Παθολόγος με εξειδίκευση στο Σακχαρώδη Διαβήτη

https://mediteam.gr/category/κωνσταντινοπουλος/

www.konstantinopoulos.gr

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Το blog αυτό δημιουργήθηκε για να ακουστούν αυτά που σκεφτόμαστε στη καθημερινότητα της δουλειάς μας .
Μια παρέα από ανθρώπους που ασχολούνται με την επιστήμη της ιατρικής και γενικότερα με θέματα υγείας , από το δικό του πόστο έκαστος ( και όχι απαραίτητα όλοι γιατροί ) είπαμε να γράψουμε αυτά που έχουμε να πούμε.

Εγγραφη email

εγγραφειτε και μείνετε ενημερωμένοι
Loading

Copyright © 2018-19 Mediteam.gr

To Top