ΓΙΑΛΒΑΛΗΣ

Πως θα απαλλαγείτε από τον εφιάλτη των Αιμορροΐδων;

Πως θα απαλλαγείτε από τον εφιάλτη των Αιμορροΐδων; Σύγχρονη ανώδυνη θεραπεία δίνει την λύση!Γράφει ο Δημήτριος Γιάλβαλης Γενικός Χειρουργός

 

Άλλο ένα συχνό πρόβλημα που ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους είναι η αιμορροιδική νόσος. Στην ηλικία των 50 ο μισός πληθυσμός, παρουσιάζει ένα ή περισσότερα συμπτώματα από τις αιμορροΐδες του, γεγονός που δημιουργεί καθημερινό άγχος και επηρεάζει την ποιότητα ζωής.

 

C:Usersgrammateia2DesktopΕικόνες Ιατρικέςhemorrhoid 2.jpg
Αιμορροΐδες έχουν όλοι οι άνθρωποι αφού αυτές βρίσκονται φυσιολογικά στα τελευταία 4 εκατοστά του παχέος εντέρου (ορθού). Είναι ουσιαστικά αιμοφόρα αγγεία (μικρές φλέβες και αρτηρίες) που χρησιμεύουν σαν μαξιλαράκια που συγκρατούν και βοηθούν στην καλύτερη έξοδο των κοπράνων. Το πρόβλημα ξεκινάει όταν φράξουν οι φλέβες τους (από θρόμβο), οπότε αυτές φουσκώνουν και τότε μιλάμε για πάθηση που οι γιατροί την λένε αιμορροιδοπάθεια.
Για να ξεχωρίζουμε τα πράγματα όμως, να πούμε εδώ ότι έχουμε 2 τύπους αιμορροΐδων: τις εξωτερικές που εμφανίζονται έξω στο δέρμα του πρωκτού και είναι πολύ επώδυνες (συχνότερες σε εγκύους) και τις εσωτερικές  που παρόλο ότι δεν πονάνε στην αρχή, τυπικά αιμορραγούν (1ου βαθμού) και ο ασθενής βλέπει ζωηρό κόκκινο αίμα στο χαρτί ή στην τουαλέτα. Επίσης άλλες προκαλούν φαγούρα όταν κρέμονται έξω από τον πρωκτό (2ου ή 3ου βαθμού) και δυσκολία στην αφόδευση. Όταν αυτές που κρέμονται έξω θυμώσουν κάθονται μόνιμα έξω (4ου βαθμού), πονάνε πολύ και χρειάζονται αμέσως χειρουργείο.
 
 
 
Και τι φταίει και φθάνουμε σε αυτό το σημείο;
Πολλά είναι τα αίτια για την εμφάνιση της νόσου. Παραδοσιακά η χρόνια δυσκοιλιότητα, η εκούσια έντονη πίεση την ώρα της αφόδευσης, η πολύωρη καθιστική θέση στην τουαλέτα, η παχυσαρκία και η εγκυμοσύνη  όλα προκαλούν έντονη πίεση στην περιοχή και έτσι το αίμα λιμνάζει στις αιμορροιδικές φλέβες οι οποίες πρήζονται. Σύγχρονες μελέτες δείχνουν ότι οι ασθενείς που παρουσιάζουν αιμορροΐδες έχουν αυξημένη πίεση μέσα στο έντερό τους ακόμη και σε ηρεμία. Τέλος ο συνδετικός ιστός που κρατά «τα μαξιλαράκια» στην θέση τους, μπορεί με την πάροδο της ηλικίας να χαλαρώσει, με αποτέλεσμα αυτοί να φουσκώσουν και να προβάλλουν εκτός του πρωκτού.
Τι μπορείτε να κάνετε για να προλάβετε την εμφάνιση της νόσου;
Ο καλύτερος τρόπος είναι να προσπαθήσετε να έχετε μαλακά κόπρανα ώστε να περνούν εύκολα. Μερικές απλές συμβουλές είναι:
    • Τροφές  υψηλές σε φυτικές ίνες. Φάτε περισσότερα φρούτα, λαχανικά και προϊόντα από σιτάρι. Αυτές οι τροφές μαλακώνουν και αυξάνουν τον όγκο των κοπράνων.
    • Αυξημένη πρόσληψη υγρών. Έξι έως οκτώ ποτήρια νερού και άλλων υγρών (όχι οινόπνευμα) κάθε ημέρα.
    • Μην αυξάνετε την πίεση στην κοιλιά κατά την αφόδευση.
  • Πηγαίνετε τουαλέτα αμέσως μόλις νιώσετε τάση για αφόδευση.
Εάν περάσει το αίσθημα της αφόδευσης, τότε τα κόπρανα γίνονται σκληρά.
    • Συχνή άσκηση.
  • Αποφύγετε να κάθεστε πολύ ώρα στην τουαλέτα.
Πότε πρέπει να επισκεφθείτε τον γιατρό;
Συνήθως οι περισσότεροι πηγαίνουν όταν δουν αίμα στα κόπρανα ή στην τουαλέτα, που είναι όπως είπαμε το πιο συχνό σύμπτωμα. Πρέπει όμως να ξέρουμε ότι η αιμορραγία από τον πρωκτό μπορεί να εμφανιστεί και σε άλλες παθήσεις, όπως φλεγμονές ή  καρκίνος του εντέρου. Άλλοι έχουν πόνο ή φαγούρα ή πιάνουν μια επώδυνη μάζα στον πρωκτό. Επειδή η αιμορροιδική νόσος αποτελεί χρόνιο πρόβλημα, με περιόδους εξάρσεων και υφέσεων, ο τυπικός ασθενής που απευθύνεται τελικά σε χειρουργό, έχει αιμορραγία και πόνο, συνήθως έχει ήδη δοκιμάσει διάφορες μεθόδους για να απαλλαγεί (υπακτικά, αλοιφές με κορτιζόνη, φάρμακα), έχει προφανώς υποτροπιάσει και είναι απελπισμένος, αλλά φοβάται το χειρουργείο.
13006611_901882013291142_2356135539143818665_n13012664_901881899957820_3770069749118398446_n
Ο μύθος λοιπόν γύρω από την επέμβαση για αιμορροΐδες έρχεται σήμερα να καταρριφθεί με την νέα αναίμακτη και ανώδυνη επεμβατική τεχνική, που ονομάζεται αιμορροιδοπηξία με χρήση υπερήχων. Μέσω ειδικού πρωκτοσκοπίου με ενσωματωμένο υπέρηχο (Doppler), βρίσκουμε τους κλάδους της αιμορροιδικής αρτηρίας περιμετρικά και με ράμματα σταματούμε την ροη αίματος προς τους όζους και αυτοί ζαρώνουν και πέφτουν. Η επέμβαση διαρκεί μόνο 20 λεπτά, ενώ οι ασθενείς είναι σε θέση να πάρουν εξιτήριο μέσα σε λίγες ώρες και να γυρίσουν στις καθημερινές δραστηριότητες την επόμενη κιόλας μέρα. Η μέθοδος εφαρμόζεται με απόλυτη επιτυχία παγκοσμίως από το 2001, αντιμετωπίζει ολοκληρωτικά σχεδόν όλους τους βαθμούς αιμορροΐδων και πρόπτωσης του ορθού και έχει αποδειχτεί από μελέτες ότι έχει ελάχιστες ή καθόλου υποτροπές.
Τα πλεονεκτήματα  της μεθόδου είναι πολλαπλά:
    • Ανώδυνη και αναίμακτη
    • Ταχεία ανάρρωση και επιστροφή στην εργασία
    • Αποτελεσματική αφού προσφέρει οριστική λύση με σπάνιες υποτροπές
    • Ασφαλής αφού δεν έχει επιπλοκές
    • Εφαρμόζεται ξανά εάν χρειαστεί
  • Εφαρμόζεται στην περιοχή ακόμα και εάν έχουν προηγηθεί άλλες τεχνικές στο παρελθόν

Νεα μικρή φωτό
Δημήτριος Μιχ. Γιάλβαλης MD MSc
Γενικός Χειρουργός – Χειρουργός Ενδοκρινών Αδένων
Επιστημονικός Συνεργάτης Ενδοκρινικής Χειρουργικής​ Metropolitan General
Περισσότερα στο www.gialvalis.gr
Δημήτριος Μιχ. Γιάλβαλης MD MSc
Γενικός Χειρουργός
Γιάλβαλης Mediteam category

Το blog αυτό δημιουργήθηκε για να ακουστούν αυτά που σκεφτόμαστε στη καθημερινότητα της δουλειάς μας .
Μια παρέα από ανθρώπους που ασχολούνται με την επιστήμη της ιατρικής και γενικότερα με θέματα υγείας , από το δικό του πόστο έκαστος ( και όχι απαραίτητα όλοι γιατροί ) είπαμε να γράψουμε αυτά που έχουμε να πούμε.

Εγγραφη email

εγγραφειτε και μείνετε ενημερωμένοι
Loading

Copyright © 2018-19 Mediteam.gr

To Top