fbpx
Καλώς ήρθατε στο mediteam.gr .Η κάθε δημοσίευση στο mediteam.gr συνιστά επιστημονική εργασία του υπογράφοντος αυτήν και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί προτροπή για λήψη ή διακοπή φαρμάκων η διενέργεια συγκεκριμένης ιατρικής πράξης . Κάθε ασθενής θα πρέπει να συμβουλεύεται το γιατρό του και να μη λαμβάνει φάρμακα χωρίς τις οδηγίες του ιατρού του. Το blog mediteam.gr αναρτά δημοσιεύσεις με στόχο την ενημέρωση για ιατρικά θέματα και τις τελευταίες εξελίξεις στην ιατρική , χωρίς αυτό να σημαίνει κατ´αναγκη ότι οι απόψεις του κάθε συγγραφέα είναι ταυτόσημες με αυτές του διαχειριστή .
ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα νιτρικά στο κρέας συνδέονται με μανία

ΤΕΤΑΡΤΗ, 18 Ιουλίου 2018 (HealthDay News) – Χημικά που χρησιμοποιούνται σε κρέατα όπως σαλάμι και χοτ-ντογκ μπορούν να συνδεθούν με μια διαταραχή διάθεσης που ονομάζεται μανία, αναφέρουν ερευνητές.Αυτές οι χημικές ουσίες, γνωστές ως νιτρικά, προστίθενται συχνά στα επεξεργασμένα κρέατα για την πρόληψη της ανάπτυξης βακτηριδίων.

“Υπάρχουν όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι τα μικρόβια στα έντερα μπορούν να επηρεάσουν τον εγκέφαλο”, δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Dr. Robert Yolken. “Αυτή η εργασία για τα νιτρικά άλατα ανοίγει την πόρτα για μελλοντικές μελέτες για το πώς μπορεί να συμβεί αυτό.”Ο Yolken είναι καθηγητής νευροβιολογίας στην παιδιατρική στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins της Βαλτιμόρης.

Ο ίδιος και οι συνάδελφοί του ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερα από 1.000 άτομα με και χωρίς ψυχιατρικά προβλήματα.Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτοί που νοσηλεύονταν για ένα επεισόδιο μανίας (υπερκινητικότητα, ευφορία και αϋπνία) ήταν 3,5 φορές πιο πιθανό να έχουν φάει ποτέ κρέατα που έχουν υποστει επεξεργασια με νιτρικά σκευάσματα.

Άλλες έρευνες έδειξαν επίσης ότι οι αρουραίοι εμφάνισαν μανιακή συμπεριφορά αφού έτρωγαν τρόφιμα με πρόσθετα νιτρικά για λίγες μόνο εβδομάδες. Επιπλέον, αυτοί οι αρουραίοι είχαν διαφορετικά πρότυπα βακτηρίων εντέρου από αρουραίους που δεν έτρωγαν νιτρικά.

Η μανία συνήθως εμφανίζεται σε άτομα με διπολική διαταραχή, αλλά μπορεί επίσης να εμφανιστεί με σχιζοσυναισθηματική διαταραχή. Η μανία μπορεί να περιλαμβάνει παραληρητική σκέψη και να οδηγήσει σε επικίνδυνη συμπεριφορά ανάληψης κινδύνων.

Η μελέτη δε μπορεί να αποδείξει ότι τα νιτρικά άλατα στα τρόφιμα προκαλούν μανία, καθώς παρατηρήθηκε μόνο μια σχέση. Και οι συγγραφείς τόνισαν ότι η κατανάλωση κρέατος που επεξεργάζεται πιθανότατα δεν θα προκαλέσει μανιακό επεισόδιο στους περισσότερους ανθρώπους.
Ωστόσο, τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι περισσότερες εργασίες σχετικά με αυτόν τον πιθανό σύνδεσμο είναι δικαιολογημένες, σύμφωνα με τους ερευνητές.”Οι μελλοντικές εργασίες για αυτή τη συσχετιση θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε διαιτητικές παρεμβάσεις και  να μειώσουν τον κίνδυνο μανιακών επεισοδίων σε εκείνους που έχουν διπολική διαταραχή ή που είναι περισσοτερο ευάλωτοι στη μανία”, ανέφερε ο Yolken σε πανεπιστημιακό δελτίο τύπου.

Ο Seva Khambadkone, ένας ερευνητής στο Johns Hopkins, δήλωσε ότι η μανία είναι μια περίπλοκη ψυχική κατάσταση.”Τόσο η γενετική ευπάθεια όσο και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες είναι πιθανό να εμπλέκονται στην εμφάνιση και τη σοβαρότητα της διπολικής διαταραχής και των συναφών μανιακών επεισοδίων”, δήλωσε ο Khambadkone, M.D./Ph.D. φοιτητής που εργάστηκε στη μελέτη αρουραίων.Τα αποτελέσματά μας υποδεικνύουν ότι το επεξεργασμενο με νιτρώδη  κρέας θα μπορούσε να είναι ένας περιβαλλοντικός παράγοντας που σχετίζεται με τη μανία.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στις 18 Ιουλίου στο περιοδικό Molecular Psychiatry. Χρηματοδοτήθηκε εν μέρει από το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας των ΗΠΑ.Τα  νιτρικά έχουν συνδεθεί προηγουμένως με κάποιους καρκίνους και νευροεκφυλιστικές νόσους, ανέφεραν οι συντάκτες της μελέτης .
Πηγή  web md

https://mediteam.gr/category/κωνσταντινοπουλος/

www.konstantinopoulos.gr
Κωνσταντινοπολος Παναγιώτης
Ειδικός Παθολόγος με εξειδίκευση στο Σακχαρώδη Διαβήτη

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Το blog αυτό δημιουργήθηκε για να ακουστούν αυτά που σκεφτόμαστε στη καθημερινότητα της δουλειάς μας .
Μια παρέα από ανθρώπους που ασχολούνται με την επιστήμη της ιατρικής και γενικότερα με θέματα υγείας , από το δικό του πόστο έκαστος ( και όχι απαραίτητα όλοι γιατροί ) είπαμε να γράψουμε αυτά που έχουμε να πούμε.

Εγγραφη email

εγγραφειτε και μείνετε ενημερωμένοι
Loading

Copyright © 2018-19 Mediteam.gr

To Top