fbpx
Καλώς ήρθατε στο mediteam.gr .Η κάθε δημοσίευση στο mediteam.gr συνιστά επιστημονική εργασία του υπογράφοντος αυτήν και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί προτροπή για λήψη ή διακοπή φαρμάκων η διενέργεια συγκεκριμένης ιατρικής πράξης . Κάθε ασθενής θα πρέπει να συμβουλεύεται το γιατρό του και να μη λαμβάνει φάρμακα χωρίς τις οδηγίες του ιατρού του. Το blog mediteam.gr αναρτά δημοσιεύσεις με στόχο την ενημέρωση για ιατρικά θέματα και τις τελευταίες εξελίξεις στην ιατρική , χωρίς αυτό να σημαίνει κατ´αναγκη ότι οι απόψεις του κάθε συγγραφέα είναι ταυτόσημες με αυτές του διαχειριστή .
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

ΨΥΧΟΣΩΜΑΤΙΚΕΣ -ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ

ΨΥΧΟΣΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ  : Τα Ψυχιατρικά και τα σωματικά νοσήματα είναι στην ουσία οι δύο όψεις του ιδίου νομίσματος .Χρησιμοποιούν τους ίδιους φυσιολογικούς και χημικούς διάυλους γα να εκφραστούν και δεν διαφέρουν μεταξύ τους παρά μόνο ως προς τον τρόπο κλινικής έκφρασης.Τα ψυχιατρικά νοσήματα εκφράζονται με συμπτώματα από τη ψυχική σφαίρα ( π.χ. Ψευδαισθήσεις,παραληρητικές ιδεές,άγχος), ενώ τα σωματικά νοσήματα  εκφράζονται με συμπτώματα από τη σωματική σφαίρα ( πυρετός,πόνος,έμετος).

 

Ποιά είναι, επομένως , η ουσιαστική διαφορά ανάμεσα στα σωματικά και τα ψυχικά νοσήματα ?
Ίσως καμία.
Η σύγχρονη ψυχοσωματική αντίληψη  ,υποστηρίζει ότι η σχέση των ψυχολογικών παραγόντων με την αιτιολογία των νοσημάτων δεν είναι γραμμική αλλά σύνθετη ( πολυπαραγοντική ) και ότι όλα τα νοσήματα ( ανεξάρτητα από το χαρακτηρισμό τους ως σωματικών ή ψυχικών ) έχουν αιτιολογία που πρέπει να αναζητηθεί στη διαπλοκή και αλληλεπίδραση βιολογικών  , ψυχολογικών   και ψυχοκοινωνικών αιτιών.
Στα ψυχιατρικά νοσήματα ,οι ψυχολογικοί και ψυχοκοινωνικοί παράγοντες έχουν κυρίαρχη σημασία. Αυτό ισχύει ιδιαιτέρως για τα νοσήματα που αποκαλούσαμε παλαιότερα << νευρώσεις >>. Υπάρχουν ωστόσο ,άλλα ψυχιατρικά νοσήματα , όπου ο βιολογικός παράγοντας παίζει το πρωταρχικό ρόλο.Για παράδειγμα , στα οργανικά ψυχοσύνδρομα ο βιολογικός παράγοντας κυριαρχεί. Και το ίδιο θα μπορούσε να υποστηριχθεί  για τις βαρειές ψυχοπαθολογικές καταστάσεις , όπου υπάρχει έκδηλη κληρονομική επιβάρυνση.

Ας δούμε ένα παράδειγμα : Ο θυμός μπορεί να προκαλέσει σύσπαση των αρτηριδίων . Αν υποχωρήσει , ακολουθεί χάλαση των αρτηριδίων . Αν όμως παραταθεί ( επειδή δεν δόθηκε διέξοδος στην έκφραση του ) παρατείνεται και η σύσπαση των αρτηριδίων, με συνέπεια αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Ο παρατεταμένος αυτός αγγειόσπασμος μπορεί να συμβάλλει και στη δημιουργία διαταραχών υφής, δηλαδή να προκαλέσει  παθολογοανατομικές αλλοιώσεις στο τοίχωμα των αγγείων ( σκλήρυνση και στένωση του αυλού),όπως αυτές που παρατηρούνται σε  άτομα με αρτηριακή υπέρταση .

Από τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι : 1. Δεν υπάρχει ουσιαστική διαφορά ανάμεσα στα σωματικά και τα ψυχικά νοσήματα 2. Όλα τα νοσήματα υπόκεινται στη διαπλοκή και αλληλεπίδραση Βιολογικών , Ψυχολογικών και Ψυχοκοινωνικών συντελεστών.

 

ΨΥΧΟΣΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ                                                     Δημήτρης Χ. Οικονόμου    Ψυχίατρος – Ψυχοθεραπευτής

 website: http://www.psychiatros-neasmyrni.gr/

Η αρθρογραφία του γιατρού στο mediteam: https://mediteam.gr/category/οικονομου/Το blog αυτό δημιουργήθηκε για να ακουστούν αυτά που σκεφτόμαστε στη καθημερινότητα της δουλειάς μας .
Μια παρέα από ανθρώπους που ασχολούνται με την επιστήμη της ιατρικής και γενικότερα με θέματα υγείας , από το δικό του πόστο έκαστος ( και όχι απαραίτητα όλοι γιατροί ) είπαμε να γράψουμε αυτά που έχουμε να πούμε.

Εγγραφη email

εγγραφειτε και μείνετε ενημερωμένοι
Loading

Copyright © 2018-19 Mediteam.gr

To Top