fbpx
Καλώς ήρθατε στο mediteam.gr .Η κάθε δημοσίευση στο mediteam.gr συνιστά επιστημονική εργασία του υπογράφοντος αυτήν και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί προτροπή για λήψη ή διακοπή φαρμάκων η διενέργεια συγκεκριμένης ιατρικής πράξης . Κάθε ασθενής θα πρέπει να συμβουλεύεται το γιατρό του και να μη λαμβάνει φάρμακα χωρίς τις οδηγίες του ιατρού του. Το blog mediteam.gr αναρτά δημοσιεύσεις με στόχο την ενημέρωση για ιατρικά θέματα και τις τελευταίες εξελίξεις στην ιατρική , χωρίς αυτό να σημαίνει κατ´αναγκη ότι οι απόψεις του κάθε συγγραφέα είναι ταυτόσημες με αυτές του διαχειριστή .
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΓΡΙΠΗ Η ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑ;

ΓΡΙΠΗ Η ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑ? Ξυπνάτε με φτέρνισμα, βήχα , μυικούς πόνους και έχετε δέκατα,πώς ξέρετε αν έχετε συμπτώματα κοινού κρυολογήματος ή γρίπη; Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τη διαφορά μεταξύ της γρίπης και των συμπτωμάτων του κοινού κρυολογήματος.Το κρυολόγημα είναι μια ηπιότερη αναπνευστική ασθένεια από τη γρίπη.
Ενώ τα συμπτώματα του κρυολογήματος μπορεί να σας κάνουν να αισθανθείτε άσχημα για λίγες μέρες, τα συμπτώματα της γρίπης μπορεί να σας κάνουν να αισθάνεστε αρκετά άρρωστοι
για μερικές ημέρες έως εβδομάδες Η γρίπη μπορεί επίσης να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας όπως η πνευμονία και μπορεί να χρειαστεί  και νοσηλεία .
 
Ποια είναι τα συνήθη  συμπτώματα του κρυολογήματος;
Τα συμπτώματα του κρυολογήματος αρχίζουν συνήθως με πονόλαιμο, ο οποίος συνήθως φεύγει μετά από μία ή δύο μέρες. Τα ρινικά συμπτώματα, η ρινική καταρροή και η συμφόρηση ακολουθούν, μαζί με  βήχα την τέταρτη και την πέμπτη ημέρα. Ο πυρετός είναι ασυνήθιστος στους ενήλικες, αλλά είναι πιθανό ένας μικρός πυρετός με κάποια δέκατα.(Τα παιδιά είναι πιο πιθανό να κάνουν πυρετό).
Η μύτη γεμίζει με υδαρείς ρινικές εκκρίσεις για τις πρώτες μέρες. Αργότερα, αυτές γίνονται παχύτερες και πιο σκούρες. Η σκούρα βλέννα είναι φυσική και δεν σημαίνει συνήθως ότι έχετε αναπτύξει βακτηριακή λοίμωξη, όπως ιγμορίτιδα.
Αρκετές εκατοντάδες διαφορετικοί ιοί μπορεί να προκαλέσουν το κοινό κρυολόγημα..
Πόσο καιρό διαρκούν τα συμπτώματα του κρυολογήματος;
Τα συμπτώματα του κρυολογήματος συνήθως διαρκούν περίπου μια εβδομάδα. Κατά τη διάρκεια των πρώτων τριών ημερών  μπορείτε να μεταδώσετε  το κρυολόγημα σε άλλους, οπότε πρέπει να μένουμε στο σπίτι και χρειάζεται ξεκούραση.
 
Αν τα συμπτώματα του κρυολογήματος δεν φαίνεται να βελτιώνονται μετά από μια εβδομάδα, είναι πιθανόν να έχετε βακτηριακή λοίμωξη, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να χρειαστείτε φαρμακευτική αγωγή  από  το γιατρό σας .
Μερικές φορές μπορεί να νομίσετε ότι  έχετε  συμπτώματα κρυολογήματος, αλλά να είναι μία αρχή αλλεργικής ρινίτιδας ή  ιγμορίτδας . Εάν τα συμπτώματα του κρυολογήματος αρχίσουν γρήγορα και βελτιώνονται μετά από μια εβδομάδα, τότε είναι συνήθως ένα κρυολόγημα και όχι αλλεργία. Εάν τα συμπτώματα του κρυολογήματος δεν φαίνεται να βελτιώνονται μετά από μια εβδομάδα, συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν έχετε αναπτύξει αλλεργία ή ιγμορίτιδα.
 
Ποια είναι τα κοινά συμπτώματα γρίπης;
Τα συμπτώματα που αφορούν τη  γρίπη είναι συνήθως πιο σοβαρά από τα συμπτώματα του κρυολογήματος και είναι  αντιληπτά πιο γρήγορα. Περιλαμβάνουν πονόλαιμο, πυρετό, κεφαλαλγία, μυϊκούς πόνους, συμφόρηση και βήχα. Η γρίπη Η1Ν1 ειδικότερα σχετίζεται επίσης με έμετο και διάρροια.
 
Τα περισσότερα συμπτώματα οταν έχουμε γρίπη βελτιώνονται σταδιακά σε διάστημα δύο έως πέντε ημερών, αλλά δεν είναι ασυνήθιστο να αισθάνεστε καταβεβλημένοι για μια εβδομάδα ή περισσότερο. Μια κοινή επιπλοκή της γρίπης είναι η πνευμονία, ιδιαίτερα στους νέους, τους ηλικιωμένους ή τα άτομα με πνευμονολογικά  ή καρδιακά προβλήματα. Εάν παρατηρήσετε δύσπνοια, ενημερώστε το γιατρό σας. Ένα άλλο σύνηθες σημάδι της πνευμονίας είναι ο πυρετός που επανέρχεται μετά από μια μέρα ή δύο.
Όπως και οι κοινοί ιοί, οι ιοί της γρίπης εισέρχονται στο σώμα σας μέσω των βλεννογόνων της μύτης, των ματιών ή του στόματος. Κάθε φορά που αγγίζετε το χέρι σας σε μια από αυτές τις περιοχές, θα μπορούσατε να μολύνετε τον εαυτό σας με έναν ιό, οπότε είναι πολύ σημαντικό να προστατεύετε με  τα χέρια σας το στόμα σας όταν βήχετε(και έχετε νοσήσει)και να κάνετε συχνή πλύση των χεριών σας για να αποτρέψετε τόσο τη γρίπη όσο και τα συμπτώματα.
 
 Αυτός ο πίνακας μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε εάν έχετε συμπτώματα κρυολογήματος ή γρίπης.
 
Συμπτώματα
Κρυολόγημα
Γρίπη
Πυρετός
Μερικές φορές,
χαμηλός πυρετός
Μπορεί να φτάσει και 40+ και να κρατήσει και εώς 4 ημέρες
Περιστασιακά
Σύνηθες
Γενικοι πόνοι στο σώμα
Σπάνια
Σύνηθες, συχνά έντονοι
Μερικές φορές
Σύνηθες ,μέχρι και 2- 3 εβδομάδες
Υπερβολική
εξάντληση
Ποτέ
Σύνηθες στην αρχή της νόσου
Ρινική συμφόρηση
Σύνηθες
Όχι πάντα
Σύνηθες
Αραιά
Πόνος στον λαιμό
Σύνηθες
Κάποιες φορές
Βήχας,
Δυσφορία  στο στήθος

Ξερόβηχαςήπια ως μέτρια

 

Σύνηθες,πολλές φορές έντονη

Επιπλοκές
Συμφόρηση ιγμόρειων,
ωτίτιδα
Βρογχίτιδα ,ιγμορίτιδα , ωτίτιδα, πνευμονία, σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί νοσηλεία λόγω βαρύτητας της νόσου και των επιπλοκών της.
Πρόληψη
Πλένετε συχνά τα χέρια σας, αποφύγετε επαφή με νοσούντες.
Καθαριότητα, αποφυγή επαφής με άτομα που έχουνε νοσήσει, κάντε το ετήσιο εμβόλιο ( αν δεν έχετε κάποια αντένδειξη )
 
   

Το κείμενο αυτό έχει χαρακτήρα ενημερωτικό και δεν είναι εργαλείο αυτοδιάγνωσης . Σε κάθε περίπτωση επικοινωνήστε ή επισκεφθείτε το γιατρό σας ( ή και το φαρμακοποιό σας) για οποιαδήποτε απορία σας και για να σας κατευθύνει για την αντιμετώπιση της νόσου.

γρίπη η κρυολόγημα  

Κωνσταντινόπουλος Παναγιώτης -ειδικός παθολόγος με εξειδίκευση στο σακχαρώδη διαβήτη.

Για την αρθρογραφία του γιατρού στο mediteam 

Το blog αυτό δημιουργήθηκε για να ακουστούν αυτά που σκεφτόμαστε στη καθημερινότητα της δουλειάς μας .
Μια παρέα από ανθρώπους που ασχολούνται με την επιστήμη της ιατρικής και γενικότερα με θέματα υγείας , από το δικό του πόστο έκαστος ( και όχι απαραίτητα όλοι γιατροί ) είπαμε να γράψουμε αυτά που έχουμε να πούμε.

Εγγραφη email

εγγραφειτε και μείνετε ενημερωμένοι
Loading

Copyright © 2018-19 Mediteam.gr

To Top