fbpx
Καλώς ήρθατε στο mediteam.gr .Η κάθε δημοσίευση στο mediteam.gr συνιστά επιστημονική εργασία του υπογράφοντος αυτήν και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί προτροπή για λήψη ή διακοπή φαρμάκων η διενέργεια συγκεκριμένης ιατρικής πράξης . Κάθε ασθενής θα πρέπει να συμβουλεύεται το γιατρό του και να μη λαμβάνει φάρμακα χωρίς τις οδηγίες του ιατρού του. Το blog mediteam.gr αναρτά δημοσιεύσεις με στόχο την ενημέρωση για ιατρικά θέματα και τις τελευταίες εξελίξεις στην ιατρική , χωρίς αυτό να σημαίνει κατ´αναγκη ότι οι απόψεις του κάθε συγγραφέα είναι ταυτόσημες με αυτές του διαχειριστή .
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

Προβιοτικά και μανία

Προβιοτικά και μανία

Διπολική διαταραχή
Η διπολική διαταραχή μπορεί να είναι μια εξουθενωτική ασθένεια. Η αντιμετώπιση αυτής της ασθένειας είναι αρκετά δύσκολη για τους ασθενείς, την οικογένεια και τους φίλους. Οι μανιακές φάσεις μπορούν να διαταράξουν βαθιά την ποιότητα ζωής των ανθρώπων. Το κόστος είναι ένας άλλος λόγος ανησυχίας, καθώς οι ασθενείς μπορούν να νοσηλεύονται για αρκετές ημέρες έως ότου τα συμπτώματά τους είναι καλά ελεγχόμενα. Μετά το εξιτήριο υπάρχει υψηλός κίνδυνος υποτροπής, επομένως η προσεκτική παρατήρηση είναι σημαντική για την αποτροπή των επανεισαγωγών. Αλλά τι θα συμβεί αν ένα απλό συμπλήρωμα θα μπορούσε να βοηθήσει στη διαχείριση αυτών των σοβαρών φλεγμονών;

Διπολική διαταραχή και υγεία του εντέρου

Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι οι διαταραχές της διάθεσης μπορεί να σχετίζονται με τη συνολική φλεγμονή και τις αλλαγές στο μικροβιωμα, τα βακτήρια που ζουν στην πεπτική μας οδό. Έχουμε μάθει ότι τα προβιοτικά μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση ποικίλων συνθηκών υγείας, εν μέρει λόγω αντιφλεγμονώδους δράσης.

Ερευνητές από τη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins σχεδίασαν μια ενδιαφέρουσα μελέτη για να διαπιστώσουν εάν τα προβιοτικά θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ανθρώπους που πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο μετά από μια επεισόδιο μανίας,  να αποφύγουν την επανεισαγωγή. Η μελέτη τυχαιοποίησε 66 ασθενείς με διπολική διαταραχή οι οποίοι νοσηλεύονταν για μανία και τις διάρθρωσαν σε δύο ομάδες 33 ασθενών. Έδωσαν ένα προβιοτικό συνδυασμό ειδών Lactobacillus και Bifidobacterium σε μία ομάδα και ένα εικονικό φάρμακο στη δεύτερη ομάδα. Ζήτησαν από όλους τους ασθενείς να συνεχίσουν να λαμβάνουν τακτικά φάρμακα για διπολική διαταραχή και να τους ακολουθούν για συνολικά 24 εβδομάδες. Πριν από την έναρξη της μελέτης, οι ερευνητές ταυτοποίησαν ποιοι ασθενείς είχαν υψηλότερους δείκτες φλεγμονής (δηλαδή, άτομα με μεγαλύτερη συνολική φλεγμονή στο σώμα).

Τι έδειξε αυτή η μελέτη για τα προβιοτικά και τη μανία

Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Τα ποσοστά επανεισαγωγής ήταν 51,1% στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου και 24,2% στην ομάδα που πήρε προβιοτικά. Κατά μέσο όρο, η μείωση της επανεισαγωγής ήταν 74% χαμηλότερη στον προβιοτικό συνδυασμό σε σύγκριση με το σκέλος του εικονικού φαρμάκου της μελέτης. Το σημαντικότερο εύρημα ήταν η μείωση κατά περίπου 90% της νοσηλείας στην ομάδα με το υψηλότερο ποσοστό φλεγμονής που έλαβε προβιοτικά. Επιπρόσθετα, ασθενείς που έλαβαν προβιοτικά και επανενεισήχθησαν παρέμειναν στο νοσοκομείο κατά μέσο όρο 2,8 ημέρες, σε σύγκριση με 8,3 ημέρες για εκείνους που λάμβαναν εικονικό φάρμακο.

Το μικροβιωμα  και οι διαταραχές της διάθεσης πέρα ​​από τη διπολική

Η μελέτη αυτή προσθέτει στα δεδομένα που υποδηλώνουν ότι η χλωρίδα του εντέρου επηρεάζει τις ψυχιατρικές ασθένειες. Εξακολουθούμε να μην γνωρίζουμε εάν η διαταραχή του εντερικού μικροβιώματος είναι η αιτία της μανίας και της διπολικής διαταραχής. Ωστόσο, αυτή η έρευνα υποστηρίζει την άποψη ότι η συνολική φλεγμονή συνδέεται με τη φλεγμονή του εντέρου, η οποία με τη σειρά της μπορεί να διαμορφώσει διαταραχές της διάθεσης ή τουλάχιστον σοβαρές περιπτώσεις μανίας για διπολικούς ασθενείς. Τα αποδεικτικά στοιχεία του “άξονα εντέρου-εγκεφάλου” είναι πιο ισχυρά, ειδικά μετά από μερικές μελέτες που δείχνουν ότι ο τύπος βακτηρίων που ζουν στα έντερα μας μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στον εγκέφαλο. Αυτή η πιο πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι θα μπορούσαμε να διαχειριστούμε τα συμπτώματα σοβαρών περιπτώσεων διπολικής διαταραχής απλώς αλλάζοντας τη σύσταση του μιροβιώματος  μας.

Τώρα τι?

Λίγα λόγια προσοχής πριν αγοράσετε προβιοτικά για να αντιμετωπίσετε τις αλλαγές της διάθεσης. Η μελέτη ήταν μικρή και ο επιλεγμένος πληθυσμός ασθενών είχε μια πιο σοβαρή μορφή διπολικής διαταραχής. Παρόμοιες μελέτες για ασθενείς με ήπια συμπτώματα κατάθλιψης και σχιζοφρένειας δεν έδειξαν κανένα αποτέλεσμα όταν συγκρίνουν τα προβιοτικά με τη συνήθη θεραπεία. Χρειαζόμαστε πολύ περισσότερα δεδομένα από την έρευνα υψηλής ποιότητας για να αλλάξουμε αυτό που προτείνουμε σήμερα για τη θεραπεία άλλων ψυχιατρικών ασθενειών.

Ωστόσο, η έρευνα αυτή εξακολουθεί να έχει τη δυνατότητα να αλλάξει την πρακτική μετά την έξοδο των ασθενών με διπολική διαταραχή από το νοσοκομείο για μανία. Η προσθήκη προβιοτικών στην τακτική φαρμακευτική αγωγή είναι απλή, φθηνή, δεν έχει παρενέργειες και φαίνεται να είναι εξαιρετικά αποτελεσματική.

Πηγή
Harvard health publishing

Διετε το κανάλι του ιατρού στο youtube 

https://mediteam.gr/category/κωνσταντινοπουλος/

Κωνσταντινόπουλος Παναγιώτης Ειδικός Παθολόγος 

www.konstantinopoulos.gr

https://mediteam.gr/probiotics/
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Το blog αυτό δημιουργήθηκε για να ακουστούν αυτά που σκεφτόμαστε στη καθημερινότητα της δουλειάς μας .
Μια παρέα από ανθρώπους που ασχολούνται με την επιστήμη της ιατρικής και γενικότερα με θέματα υγείας , από το δικό του πόστο έκαστος ( και όχι απαραίτητα όλοι γιατροί ) είπαμε να γράψουμε αυτά που έχουμε να πούμε.

Εγγραφη email

εγγραφειτε και μείνετε ενημερωμένοι
Loading

Copyright © 2018-19 Mediteam.gr

To Top