fbpx
Καλώς ήρθατε στο mediteam.gr .Η κάθε δημοσίευση στο mediteam.gr συνιστά επιστημονική εργασία του υπογράφοντος αυτήν και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί προτροπή για λήψη ή διακοπή φαρμάκων η διενέργεια συγκεκριμένης ιατρικής πράξης . Κάθε ασθενής θα πρέπει να συμβουλεύεται το γιατρό του και να μη λαμβάνει φάρμακα χωρίς τις οδηγίες του ιατρού του. Το blog mediteam.gr αναρτά δημοσιεύσεις με στόχο την ενημέρωση για ιατρικά θέματα και τις τελευταίες εξελίξεις στην ιατρική , χωρίς αυτό να σημαίνει κατ´αναγκη ότι οι απόψεις του κάθε συγγραφέα είναι ταυτόσημες με αυτές του διαχειριστή .
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΜΑΓΝΗΣΙΟΥ – ΤΑ ΥΠΕΡ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΤΑ

Μαγνήσιο –  ΤΑ ΥΠΕΡ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΤΑ

 

Η χορήγηση μαγνησίου  στην ιατρική της καθημερινής πράξης, όχι του νοσοκομείου,έχει πολλούς υποστηρικτές αλλά και το αντίθετο. Ας δούμε πιο ψύχραιμα τα υπέρ και τα κατά :

Η συνηθισμένη χορήγηση γίνεται για τους παρακάτω λόγους :
 
    1. κράμπες – πάρα πολύ συχνά σε διαβητικούς 
    1. κεφαλαλγία, ως πρόληψη 
    1. ως σκεύασμα που διευκολύνει τον ύπνο, βελτιώνοντας την ποιότητα του, χωρίς τις παρενέργειες των υπνωτικών 
    1. προεμμηνορυσιακά 
  1. για καταπολέμηση της κόπωσης και βελτίωση της νευρολογικής λειτουργίας .
 
Η αλήθεια είναι ότι το μαγνήσιο έχει ικανοποιητικά αποτελέσματα σε αυτές τις καταστάσεις, σε βαθμό που οι ίδιοι οι ασθενείς επιμένουν στη συνταγογράφηση του. Αρκετοί όμως αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα του. Με μια μέτρηση στο αίμα άλλωστε τα επίπεδα μαγνησίου σπάνια είναι κατώτερα του φυσιολογικού. Είναι όμως έτσι ;
Ξεκινώντας να θυμίσουμε ότι το μαγνήσιο είναι βασικό ενδοκυττάριο ιόν. Επομένως η ένδεια του είναι δύσκολο να φανεί από τις αιματολογικές εξετάσεις, δε μπορούμε να μετρήσουμε επίπεδα μαγνησίου στο κύτταρο με μια απλή εξέταση. Άρα πιο σωστά από εδώ και στο εξής όταν μιλάμε για χαμηλό μαγνήσιο, πιο πολύ αναφερόμαστε σε ένδεια μαγνησίου, παρά σε υπομαγνησιαιμία, όπως έχουμε συνηθίσει να γράφουμε .Πολλοί, επίσης,  λένε πως το πρόβλημα δεν είναι το χαμηλό μαγνήσιο, αλλά το χαμηλό επίπεδο καλίου που προκαλεί συμπτώματα.
Η αλήθεια όμως είναι πιο σύνθετη, το κυριότερο αίτιο μη ανατάξιμης υποκαλιαιμίας είναι η υπομαγνησιαιμία και αυτά συνυπάρχουν συχνά.
Όμως υπέρ του μαγνησίου υπάρχει και άλλο ένα επιχείρημα σχετιζόμενο με νοσήματα και φαρμακευτικές αγωγές. Ο διαβήτης έχει σχέση με την υπομαγνησιαιμία αλλά και πολλά φάρμακα όπως διουρητικά και πραζόλες προκαλούν υπομαγνησιαιμία στη χρόνια χορήγηση τους. Σκεφτείτε πόσους διαβητικούς έχουμε που λαμβάνουν και διουρητικά και πραζόλες  ή πόσους ακόμη παραπάνω με ένα εκ των  τριών ανωτέρω παράγοντα; Σίγουρα σε ένα βαθμό η χορήγηση μαγνησίου δείχνει να έχει θέση από δεδομένα, που από τη πρώτη ματιά, δεν είναι φανερά. Αν μάλιστα σκεφτούμε και άλλες καταστάσεις που προκαλούν ένδεια μαγνησίου όπως αλκοολισμός και χρόνια διάρροια για παράδειγμα, ο κατάλογος αυτών που πιθανώς να χρειάζονται μαγνήσιο αυξάνει. Ακόμη και σε μια αυστηρή δίαιτα μπορεί να πέφτουν τα επίπεδα μαγνησίου.
Ο αντίλογος πάντα είναι ότι όπως έχει  συγκεκριμένες ενδείξεις , έχει και παρενέργειες και αντενδείξεις. Μπορεί να προκαλέσει κοιλιακές κράμπες, ναυτία, εμετό, διάρροιες, υπερμαγνησιαμία.  Υπάρχουν νοσήματα στα οποία αντενδείκνυται η χορήγηση του, όπως υπάρχουν και αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα. Επίσης, ιδίως σε ηλικιωμένους, καλό θα ήταν να γίνει εκτίμηση της νεφρικής λειτουργίας πριν τη λήψη του , γιατί επί έκπτωσης της νεφρικής λειτουργίας παρατηρούμε συχνά υπερμαγνησιαιμία.
Όπως και κάθε άλλη αγωγή, υπάρχει προτεινόμενη δοσολογία, χρόνος χορήγησης, ενδείξεις, αντενδείξεις, παρενέργειες και αλληλεπιδράσεις. Για αυτό το λόγο  ρωτήστε το γιατρό σας αν πρέπει ή οχι να λάβετε  μαγνήσιο.
 
 
Κωνσταντινοπουλος Παναγιώτης
Ειδικός παθολόγος με εξειδίκευση στο σακχαρώδη διαβήτη.
 
Η παρούσα δημοσίευση συνιστά επιστημονική εργασία του υπογράφοντος αυτήν και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί προτροπή για λήψη ή διακοπή φαρμάκων ή διενέργεια συγκεκριμένης ιατρικής πράξης. Κάθε ασθενής θα πρέπει να συμβουλεύεται το γιατρό του και να μη λαμβάνει φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή.
 
https://mediteam.gr/category/κωνσταντινοπουλος/Κωνσταντινόπουλος Παναγιώτης Ειδικός Παθολόγος www.konstantinopoulos.gr
 
Δειτε ένα video απορρόφηση του μαγνησίου απο το youtube channel του ιατρού 
 
https://mediteam.gr/%cf%84%cf%81%cf%8e%ce%bc%ce%b5-%ce%bb%ce%ac%ce%b8%ce%bf%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b1%cf%81%cf%81%cf%89%cf%83%cf%84%ce%b1%ce%af%ce%bd%ce%bf%cf%85%ce%bc%ce%b5/
https://mediteam.gr/%ce%b1%ce%bd%ce%ac%ce%ba%ce%bb%ce%b7%cf%83%ce%b7-%cf%83%cf%84%ce%b9%cf%82-%cf%83%ce%b1%cf%81%cf%84%ce%b1%ce%bd%ce%b5%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b1%ce%bc%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%bc/
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Το blog αυτό δημιουργήθηκε για να ακουστούν αυτά που σκεφτόμαστε στη καθημερινότητα της δουλειάς μας .
Μια παρέα από ανθρώπους που ασχολούνται με την επιστήμη της ιατρικής και γενικότερα με θέματα υγείας , από το δικό του πόστο έκαστος ( και όχι απαραίτητα όλοι γιατροί ) είπαμε να γράψουμε αυτά που έχουμε να πούμε.

Εγγραφη email

εγγραφειτε και μείνετε ενημερωμένοι
Loading

Copyright © 2018-19 Mediteam.gr

To Top