fbpx
Καλώς ήρθατε στο mediteam.gr .Η κάθε δημοσίευση στο mediteam.gr συνιστά επιστημονική εργασία του υπογράφοντος αυτήν και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί προτροπή για λήψη ή διακοπή φαρμάκων η διενέργεια συγκεκριμένης ιατρικής πράξης . Κάθε ασθενής θα πρέπει να συμβουλεύεται το γιατρό του και να μη λαμβάνει φάρμακα χωρίς τις οδηγίες του ιατρού του. Το blog mediteam.gr αναρτά δημοσιεύσεις με στόχο την ενημέρωση για ιατρικά θέματα και τις τελευταίες εξελίξεις στην ιατρική , χωρίς αυτό να σημαίνει κατ´αναγκη ότι οι απόψεις του κάθε συγγραφέα είναι ταυτόσημες με αυτές του διαχειριστή .
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΝΟΥ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Στο τρίτο μας άρθρο για τον ύπνο και τις διαταραχές του , μετα την αυπνια και το jet lag , θα αναφερθούμε στην επίδραση του ύπνου από το μεταβολισμό μεχρι την ψυχική μας υγεια , με στοιχεία βασισμένα σε μελέτες και θα καταλήξουμε σε πληροφορίες για το κοινό ( patient information ) , δίνοντας μερικές απλές συμβουλές για τη βελτίωση  του ύπνου .
Οφέλη του ύπνου ( μερικά παραδείγματα ):
Ο κακός ύπνος σχετιζεται με αύξηση βάρους . Έχει φανεί σε πολλές μελέτες ότι η μικρή διάρκεια ύπνου είναι από τους ισχυρότερους παραγοντες κινδύνου για αύξηση βάρους . Αν θελουμε να χάσουμε βάρος , είναι σημαντικό να κοιμόμαστε καλα
.
Αυτοί που κοιμούνται καλα καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες . Η διαταραχή του ύπνου προκαλεί αλλαγές στις ορμόνες της όρεξης, αυξάνοντας τη γκρελινη ενω αντίθετα μειώνει  τη λεπτινη που καταστέλλει την όρεξη . Ετσι οδηγούμαστε σε μεγαλύτερη θερμιδική πρόσληψη .
 
Υπνος και μεταβολισμός γλυκόζης 
Σε μελέτες που περιορίστηκε η χρονική διάρκεια του ύπνου φάνηκε ότι ο κίνδυνος προδιαβήτη ήταν μεγαλύτερος και φαίνεται επισης ότι υπάρχει σχέση της μικρής διαρκείας ύπνου με το κίνδυνο διαβήτη τύπου 2
Υπνος και καρδιαγγειακό :μια μετα ανάλυση 15 μελετών έδειξε ότι αυτοί που κοιμούνται λίγες ωρες βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιακή νόσο η εγκεφαλικό επεισόδιο από αυτούς που κοιμούνται 7-8ωρες το βραδυ
.
Υπνος και καταθλιψη : είναι προφανής η συσχέτιση και έχει υπολογιστεί ότι το 90% των ασθενών με καταθλιψη παραπονιούνται για αυπνια και κακή ποιότητα ύπνου . Αλλά και αυτοί που από παθολογικες αιτίες δε κοιμούνται καλα , πχ άπνοια ύπνου , αναφέρουν αυξημένα ποσοστά κατάθλιψης σε σχέση με αυτούς που δεν εχουν τέτοια νοσηματα
 .
Υπνος και ανοσοποιητικό : ακόμη και μικρή απώλεια ύπνου επηρεαζει το ανοσοποιητικό μας . Από μελετη υπολογίστηκε ότι η πιθανότητα κρυολογήματος αυξάνει ως και 3 φορές σε αυτούς που κοιμούνται λιγότερο από 7 ώρες . Στα κρυολογήματα  φροντίστε να έχετε επαρκή ύπνο .
Φλεγμονή και υπνος : ο μη επαρκής υπνος έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τους δείκτες φλεγμονής και την κυτταρικη βλάβη .
Ημικρανια και υπνος : και εδώ είναι γνωστό ότι ο μη επαρκής υπνος , ο υπνος περισσότερες ώρες από το κανονικό και οι ακατάστατες  ώρες ύπνου αυξάνουν τις πιθανότητες επεισοδίων ημικρανίας . Υπνος και ψυχική υγεια : παλαιότερα υπήρχε η αίσθηση ότι οι διαταραχές του ύπνου ήταν σύμπτωμα ψυχικών παθήσεων , αλλά πλέον αρχίζουν να φαίνονται στοιχεία και για το ανάποδο : ο κακός υπνος μπορεί να είναι αιτία και παράγοντας κινδύνου για διαταραχές της ψυχικής υγειας ( μελετη OASIS), στην οποία υπήρχε σημαντική βελτίωση σε πολλές παραμέτρους ψυχικής υγειας με τη βελτίωση του ύπνου .
Τελειώνοντας να αναφέρουμε μερικές συμβουλές για αυτό που στο εξωτερικο ονομάζεται sleep hygiene ( υγιεινή του ύπνου ):
  • Αποφύγετε καφέ και τσάι τις απογευματινές ώρες
  • Αποφύγετε τη χρήση αλκοόλ αργά το βραδυ ( μπορεί να πιστεύουμε ότι φέρνει υπνηλία , αλλά διαταράσσει τον ύπνο αργότερα , όπως επισης προκαλεί γαστρική υπερεκκριση  και γαστροοισοφαγικη παλινδρόμηση το βραδυ ). Ενα ακόμη αρνητικό για το αλκοόλ είναι η αλληλεπίδραση του με τη  φαρμακευτική αγωγή που ακολουθεί ο ασθενής .
  • Κρατήστε το δωμάτιο του ύπνου ήσυχο σκοτεινό και δροσερό
  • Αποφύγετε συσκευές όπως κινητά τηλέφωνα , tablet και τηλεόραση προ του ύπνου .
  • Μην πιέζεται τον εαυτό σας να κοιμηθεί . Συνήθως υπερεκτιμάμαι την ώρα που ειμαστε ξύπνιοι και πολλές φορές αυτό μας αγχώνει με αποτέλεσμα η έλευση του ύπνου να γίνεται ακόμη πιο δύσκολη. Καλο λοιπόν είναι να μη μπούμε στο φαύλο κύκλο του άγχους ότι δεν κοιμόμαστε αρκετά , γιατί αυτό εντείνει την αυπνια .
  • Προσπαθήστε να πέφτετε για ύπνο την ίδια ώρα της ημέρας
  • Η καθημερινή άσκηση κάνει καλό , όμως αποφύγετε την άσκηση αργά το βραδυ πριν ξαπλώσετε .
Καλό είναι όταν αναφερόμαστε σε θέματα υγειας , να μη ξεχνάμε να διερευνούμε την ποιότητα του ύπνου , η οποία αποτελεί ενα καθοριστικό παράγοντα που επηρεαζει την κατάσταση μας . Τα θέματα του ύπνου και οι διαταραχες του , παρότι δεν αναφέρονται συχνά και δεν έχουν την εμπορικότητα των θεμάτων διατροφης η άσκησης η άλλων θεμάτων lifestyle , είναι αρκετά κρίσιμα , ώστε να καθορίζουν σημαντικά την υγεια μας , από την ψυχική μας ισορροπία ως το μεταβολισμό μας .
Κωνσταντινοπουλος Παναγιώτης

Ειδικος Παθολόγος με εξειδίκευση στο Σακχαρώδη Διαβήτη.

Ψυχίατρος – Ψυχοθεραπευτής Οικονόμου Δημήτρης

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Το blog αυτό δημιουργήθηκε για να ακουστούν αυτά που σκεφτόμαστε στη καθημερινότητα της δουλειάς μας .
Μια παρέα από ανθρώπους που ασχολούνται με την επιστήμη της ιατρικής και γενικότερα με θέματα υγείας , από το δικό του πόστο έκαστος ( και όχι απαραίτητα όλοι γιατροί ) είπαμε να γράψουμε αυτά που έχουμε να πούμε.

Εγγραφη email

εγγραφειτε και μείνετε ενημερωμένοι
Loading

Copyright © 2018-19 Mediteam.gr

To Top