fbpx
Καλώς ήρθατε στο mediteam.gr .Η κάθε δημοσίευση στο mediteam.gr συνιστά επιστημονική εργασία του υπογράφοντος αυτήν και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί προτροπή για λήψη ή διακοπή φαρμάκων η διενέργεια συγκεκριμένης ιατρικής πράξης . Κάθε ασθενής θα πρέπει να συμβουλεύεται το γιατρό του και να μη λαμβάνει φάρμακα χωρίς τις οδηγίες του ιατρού του. Το blog mediteam.gr αναρτά δημοσιεύσεις με στόχο την ενημέρωση για ιατρικά θέματα και τις τελευταίες εξελίξεις στην ιατρική , χωρίς αυτό να σημαίνει κατ´αναγκη ότι οι απόψεις του κάθε συγγραφέα είναι ταυτόσημες με αυτές του διαχειριστή .
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΡΝΕΖΟΣ ( Ραδιενεργός)

ΠΟΣΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥΣ ?

ΠΟΣΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥΣ ? Πρόσφατη έρευνα στην Αμερική μας δείχνει πόσα λεφτά κερδίζουν οι γιατροί το χρόνο.

Από αυτό το σχεδιάγραμμα φαίνεται ότι οι πιο καλοπληρωμένοι γιατροί είναι οι Πλαστικοί Χειρουργοί ακολουθούν οι Ορθοπεδικοί και οι Καρδιολόγοι ενώ η πεντάδα συμπληρώνεται με τους Γαστρεντερολόγους και τους Ακτινολόγους. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι οι Παιδίατροι ,οι Ενδοκρινολόγοι και οι Οικογενειακοί Ιατροί έχουν το μικρότερο κατά κεφαλήν ετήσιο εισόδημα.

Για να υπάρξουν αυτές οι αμοιβές όμως πόσες είναι οι ώρες την εβδομάδα που οι γιατροί αφιερώνουν στους ασθενείς τους και γενικότερα στο κατ΄εξοχήν ιατρικό κομμάτι της δουλειάς τους?

Οι περισσότεροι από αυτούς ,σχεδόν οι μισοί ,φαίνεται ότι εργάζονται 30 με 45 ώρες την εβδομάδα. Ακολουθούν μικρότερα ποσοστά γιατρών που δουλεύουν είτε πολύ περισσότερο είτε λιγότερο από 30 ώρες την εβδομάδα κατά μέσο όρο.

Το επόμενο ερώτημα είναι πόσο χρόνο αφιερώνει ο κάθε επαγγελματίας υγείας σε κάθε ασθενή του και οι απαντήσεις ήταν οι εξής.

.

Η δημοσκόπηση μας δείχνει ότι ένας στους τρεις γιατρούς αφιερώνει 17 έως 24 λεπτά σε κάθε ασθενή του ενώ ακολουθούν με σχεδόν το ίδιο ποσοστό οι γιατροί που αφιερώνουν 13 με 16 λεπτά σε κάθε ασθενή ή ακόμα και λιγότερο.

Ας δούμε όμως και τις ώρες που αφιερώνει ένας γιατρός σε εργασία πέραν της αυστηρώς επιστημονικής.

Βλέπουμε ότι το πλείστον των γιατρών αφιερώνουνε 10 έως και 19 ώρες την εβδομάδα σε διοικητικά καθήκοντα και άλλες εργασίες πλην της Ιατρικής πράξης.

Στο ερώτημα ποιο γεγονός δίνει ηθική ή υλική ανταμοιβή στο γιατρό οι απαντήσεις ήταν οι εξής.

Φαίνεται λοιπόν ότι μεγάλη χαρά και ηθική ικανοποίηση δίδεται στο γιατρό όταν έχει καλή σχέση και ανταμείβεται ηθικά από τους ασθενείς του. Επίσης το να μπορέσεις να λύσεις τον γρίφο είτε στα πλαίσια της διάγνωσης είτε των απαντήσεων που ζητάει ο ασθενής μαζί με τον ηθικό χαρακτήρα της εργασίας είναι για το γιατρό μία μορφή ικανοποίησης.

Πόσοι όμως από τους γιατρούς που ερωτήθηκαν σε αυτή τη δημοσκόπηση απαντούν ότι θα ξαναεξασκούσαν το ίδιο επάγγελμα?

Οι απαντήσεις φαίνονται ανά ειδικότητα και βλέπουμε ότι οι Πνευμονολόγοι ,οι Καρδιολόγοι μαζί με τους Ψυχιάτρους ,τους Ογκολόγους ,τους Ωτορινολαρυγγολόγους και τους Γαστρεντερολόγους έχουν τα μεγαλύτερα ποσοστά απαντήσεων στο ότι θα διάλεγαν πάλι αυτό το επάγγελμα.  Στον αντίποδα οι Αλλεργιολόγοι ,οι Νευρολόγοι και οι Γενικοί Ιατροί φαίνεται ότι έχουν μετανιώσει σε υψηλό ποσοστό για το επάγγελμα που υπηρετούν.

Τέλος ας δούμε πόσοι από τους γιατρούς που ερωτήθηκαν θα διάλεγαν την ίδια ειδικότητα.

Το διάγραμμα είναι αρκετά κατατοπιστικό. Οι Ορθοπεδικοί ,οι Πλαστικοί Χειρουργοί ,οι Ακτινολόγοι και οι Ογκολόγοι φαίνεται ότι όλοι σχεδόν εξ΄αυτών θα διάλεγαν την ειδικότητα που ήδη έχουν επιλέξει. Οι μισοί Νεφρολόγοι και λιγότερο οι Ρευματολόγοι ,οι Παθολόγοι ,οι Γενικοί Ιατροί και οι Γυναικολόγοι εάν είχαν την ευκαιρία φαίνεται ότι θα άλλαζαν ειδικότητα.
Η δημοσκόπηση έχει γίνει στην Αμερική και θα ήταν ευχής έργον εάν μπορούσαμε να δούμε και να το προσαρμόσουμε στα ελληνικά δεδομένα.
Γράφει ο :ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΟΣ
ΠΟΣΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥΣ ?
ΠΗΓΗ: Medscape Physician Compensation Report 2018

Το blog αυτό δημιουργήθηκε για να ακουστούν αυτά που σκεφτόμαστε στη καθημερινότητα της δουλειάς μας .
Μια παρέα από ανθρώπους που ασχολούνται με την επιστήμη της ιατρικής και γενικότερα με θέματα υγείας , από το δικό του πόστο έκαστος ( και όχι απαραίτητα όλοι γιατροί ) είπαμε να γράψουμε αυτά που έχουμε να πούμε.

Εγγραφη email

εγγραφειτε και μείνετε ενημερωμένοι
Loading

Copyright © 2018-19 Mediteam.gr

To Top