fbpx
Καλώς ήρθατε στο mediteam.gr .Η κάθε δημοσίευση στο mediteam.gr συνιστά επιστημονική εργασία του υπογράφοντος αυτήν και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί προτροπή για λήψη ή διακοπή φαρμάκων η διενέργεια συγκεκριμένης ιατρικής πράξης . Κάθε ασθενής θα πρέπει να συμβουλεύεται το γιατρό του και να μη λαμβάνει φάρμακα χωρίς τις οδηγίες του ιατρού του. Το blog mediteam.gr αναρτά δημοσιεύσεις με στόχο την ενημέρωση για ιατρικά θέματα και τις τελευταίες εξελίξεις στην ιατρική , χωρίς αυτό να σημαίνει κατ´αναγκη ότι οι απόψεις του κάθε συγγραφέα είναι ταυτόσημες με αυτές του διαχειριστή .
ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ MULLER

Το θεώρημα της γοργόνας

Επετειακό το άρθρο , άρα θα έχουμε άλλο στυλ. Και ο τίτλος : βγαλμένος από την πραγματικότητα . Ας ξετυλίξουμε το κουβάρι :

Προ 12μήνου  περίπου συζητάγαμε με τον μετέπειτα developer του mediteam , τον Πέτρο , που τον ευχαριστώ για όλη την προσπάθεια και τη στήριξη όλο αυτό τον καιρό. Αφού αποφασίστηκε να κάνουμε ένα blog με τη συμμετοχή όσων συναδέλφων θα ήθελαν να γράψουν ενημερωτικά άρθρα για τον κόσμο , αρχίσαμε να συζητάμε τις λεπτομέρειες και το πως στήνεται όλο αυτό.
Δε κολλάει ο τίτλος ακόμη , έτσι ? Να εξηγήσω λοιπόν : σε επόμενες συναντήσεις μας , ενώ είχαν αρχίσει τα πρώτα άρθρα χωρίς κοινοποίηση στο Facebook , ρωτούσα πως θα έπρεπε να είναι το εγχείρημα και τι πρέπει να προσέχω. Γνώστης λοιπόν ο Πέτρος μου απαντάει , μεταξύ των άλλων : κοίταξε , στο διαδίκτυο μπορείς να διαβάσεις ότι θέλεις ,ακόμη και στα ιατρικά θέματα .Δηλαδή ? Ρώτησα. Ένα παράδειγμα μη ιατρικό αλλά χαρακτηριστικό, μου λέει . Μπορείς να βάλεις εντυπωσιακό τίτλο σε κάτι που να τραβήξει το κόσμο , αλλά να γράφεις άλλα πράγματα μέσα. Ας πούμε ότι βάζεις τίτλο : γοργόνα βρέθηκε στο τάδε  λιμάνι  . Θα ενδιαφερθούν πολλοί , θα ψάχνουν να δουν τι έγινε. Εσύ όμως όταν κλικάρουν μπορεί να γράφεις ότι έμπειρος ψαράς βρήκε μια βάρκα βουλιαγμένη στο λιμάνι , με το όνομα γοργόνα στην πλώρη της . Άρα γοργόνα βρέθηκε στο λιμάνι (αν βάλεις κιόλας στο λιμάνι της Μυκόνου , της Σαντορίνης η της Πάρου , θα τραβήξει περισσότερο) . Και πολλά κλικ θα έχει και κανένας δε μπορεί να σου πει ότι γράφεις κάτι λάθος.
Πάμε παρακάτω και ας μιλήσουμε για τα ιατρικά στο διαδίκτυο. Αν το εξετάσουμε πιο προσεκτικά το σύμπτωμα που ψάχνει κάποιος ασθενής στο διαδίκτυο π.χ. βήχας , πονοκέφαλος , ναυτία κλπ μοιάζει με το τίτλο της γοργόνας . Πολλές φορές έχουμε δει στο διαδίκτυο τίτλους ότι αν βήχεις έχεις αυτό , αν ροχαλίζεις θα πάθεις το άλλο κλπ, όπου το αυτό και το άλλο είναι κάτι συνήθως που τρομάζει. Και  διάφορες ιστοσελίδες έχουν και αυτά τα περιβόητα symptom checker ( κουτάκια που βάζεις το σύμπτωμα σου και αυτό μετά σου λέει από τι μπορεί να πάσχεις  ) σαν να σου λένε ότι όχι μόνο μια γοργόνα σε ένα λιμάνι βρέθηκε , αλλά σε πολλά λιμάνια , διάλεξε εσύ ποιο λιμάνι σου αρέσει . Εσείς τι λέτε ? αν εφαρμόσουμε το θεώρημα της γοργόνας του διαδικτύου , υπάρχει περίπτωση να βρείτε από τι πάσχετε ? Το πιο πιθανό είναι να εισέλθετε σε μια κατάσταση πιθανών διαγνώσεων , που μάλλον θα σας προκαλέσει πανικό. Για αυτό το λόγο το διαδίκτυο μπορεί να προσφέρει πληροφορία, όχι όμως αυτοδιάγνωση. Θα πουν κάποιοι ότι γιατροί είναι αυτοί που τα γράφουν και θέλουν όλοι να πηγαίνουν στο ιατρείο , ενώ εγώ με το ίντερνετ τα βρίσκω όλα μόνος μου( και όχι μόνο τα ιατρικά βέβαια). Θα απαντήσω όμως ότι δεν ισχύει αυτό. Οποιαδήποτε μηχανή αναζήτησης νόσου για κάποιο σύμπτωμα , δε μπορεί να είναι καλύτερη όχι μόνο από επαγγελματίες υγείας , αλλά και από έναν απλό φίλο σας. Γιατί καμιά μηχανή αναζήτησης συμπτωμάτων όταν βάλετε για παράδειγμα αύξηση βάρους ή έχω φούσκωμα δε θα πει πρώτα από όλα  το αμίμητο της Βλαχοπούλου και ψεύδεσαι και τρως ή όταν στην αναζήτηση βάλετε πόνο στα πέλματα δε θα πει το πιο απλό , αν τα παπούτσια που φοράτε είναι καλά ή σας χτυπάνε και πρέπει να τα αλλάξετε ( και πολλά άλλα παραδείγματα ). Μετά από αυτό θα συζητήσουμε για  ιατρικά νοσήματα , αφού λύσουμε πρώτα τα απλά που δεν είναι νοσήματα , απλά συμπτώματα που με μικρές αλλαγές στην καθημερινή μας ζωή εξαφανίζονται . Όμως , οι διάφορες μηχανές αναζήτησης είναι στημένες για αυτούς που ψάχνουν γοργόνες , άμεση διάγνωση και θεραπεία τώρα , με άμεση διαδικτυακή αγορά του θεραπευτικού προϊόντος. Και ο γιατρός, ο φαρμακοποιός , ο φυσιοθεραπευτής , ο διαιτολόγος και συγνώμη για όσους άλλους ξεχνάω στο μυαλό πολλών αντικαταστάθηκε από το διαδίκτυο , μπορώ και μόνος μου ( είναι και πιο οικονομικό ,συν το κλασσικό πολλών εγώ τα ξέρω όλα ). Προσέξτε όμως , γιατί αυτοί που ψάχνουν γοργόνες καταλήγουν σε θεραπείες τύπου νερού του Καματερού, έτσι και αλλιώς οι γοργόνες νερό θέλουν για να ζήσουν. Η επιλογή του καθενός βέβαια είναι πάντα ελεύθερη και καλώς είναι έτσι.

 

Τάδε έφη καθηγητής Μuller και βάφτισα τα λεγόμενά του ως το θεώρημα της γοργόνας.
Για το mediteam Κωνσταντινόπουλος Παναγιώτης , Παθολόγος.

Το blog αυτό δημιουργήθηκε για να ακουστούν αυτά που σκεφτόμαστε στη καθημερινότητα της δουλειάς μας .
Μια παρέα από ανθρώπους που ασχολούνται με την επιστήμη της ιατρικής και γενικότερα με θέματα υγείας , από το δικό του πόστο έκαστος ( και όχι απαραίτητα όλοι γιατροί ) είπαμε να γράψουμε αυτά που έχουμε να πούμε.

Εγγραφη email

εγγραφειτε και μείνετε ενημερωμένοι
Loading

Copyright © 2018-19 Mediteam.gr

To Top