fbpx
Καλώς ήρθατε στο mediteam.gr .Η κάθε δημοσίευση στο mediteam.gr συνιστά επιστημονική εργασία του υπογράφοντος αυτήν και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί προτροπή για λήψη ή διακοπή φαρμάκων η διενέργεια συγκεκριμένης ιατρικής πράξης . Κάθε ασθενής θα πρέπει να συμβουλεύεται το γιατρό του και να μη λαμβάνει φάρμακα χωρίς τις οδηγίες του ιατρού του. Το blog mediteam.gr αναρτά δημοσιεύσεις με στόχο την ενημέρωση για ιατρικά θέματα και τις τελευταίες εξελίξεις στην ιατρική , χωρίς αυτό να σημαίνει κατ´αναγκη ότι οι απόψεις του κάθε συγγραφέα είναι ταυτόσημες με αυτές του διαχειριστή .
ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τρόφιμα και αλλεργία

Αλλεργία στα τρόφιμα

Επικαιροποίηση του παλαιότερου άρθρου :  αλλεργία στα τρόφιμα 

Περίπου 1 στους 10 ενήλικες των ΗΠΑ έχουν τροφική αλλεργία, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open. Οι ερευνητές παρακολούθησαν 40.000 ενήλικες το 2015 και το 2016 σχετικά με το ιστορικό τους όσον αφορά την τροφική αλλεργία. 

Σχεδόν το 11% των ερωτηθέντων είχε μία ή περισσότερες πιο επιβεβαιωμένες τροφικές αλλεργίες, με βάση έναν αυστηρό  κατάλογο συμπτωμάτων , που προκαλούνται από έκθεση σε αλλεργιογονα , τα οποία επάγουν IgE – mediated αντιδράσεις η και διεγνωσμενες από το ιστορικό τροφικές αλλεργίες. Γενικοτερα όμως το 19% ανέφερε ότι έχει τροφική αλλεργία, είτε υποστηρίζεται από επίσημη διάγνωση είτε όχι. 

Οι πιο κοινές αλλεργίες ήταν τα οστρακοειδή, τα φιστίκια, το γάλα, τα καρύδια και τα ψάρια. Από εκείνους με πιο βεβαιωμένη τροφική αλλεργία, 48% δήλωσαν ότι ανέπτυξαν μία ή περισσότερες αλλεργίες ως ενήλικες. 

Τα ποσοστά της τρέχουσας τροφικής αλλεργίας ήταν σημαντικά υψηλότερα στις γυναίκες από τους άνδρες (14% έναντι 8%). 

Μόνο το 24% των ασθενών με πιο επιβεβαιωμένες  τροφικές αλλεργίες ανέφερε ότι έχουν πρόσφατη  συνταγή επινεφρίνης. 

Οι συγγραφείς της μελέτης καταλήγουν στο συμπέρασμα: “Τα ευρήματα αυτά υποδεικνύουν ότι είναι σημαντικό οι ενήλικες με υποψία τροφικής αλλεργίας να λαμβάνουν κατάλληλες επιβεβαιωτικές εξετάσεις και συμβουλές για να αποφευχθεί η άσκοπη αποφυγή της τροφής ώστε να μην επηρεάζεται η ποιότητα ζωής τους αδικαιολόγητα”.

Ακολουθεί το περσινό άρθρο για την αλλεργία στα τρόφιμα 

Φιστίκια
Εμπεριέχονται σε πολλά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των προμαγειρεμένων προϊόντων αλλά και
σε σάλτσες. Ελέγχετε πάντα την ετικέτα τροφίμων. Οι συσκευασίες πρέπει να προειδοποιούν πάντα εάν
έχουν φιστίκια ή ίχνη ξηρών καρπών. Όταν τρώτε έξω, ρωτήστε πώς προετοιμάζεται το φαγητό και
ενημερώστε τους υπευθύνους ότι είστε αλλεργικοί. Πρέπει επίσης να αποφύγετε τους καρπούς δέντρων,
όπως τα καρύδια ή και τα αμύγδαλα, αν σας ενοχλούν.
Γαλακτοκομικά προϊόντα
Το γάλα είναι μία από τις πιο συνήθεις αιτίες αλλεργίας στα τρόφιμα για τα παιδιά. Ένα μωρό
μπορεί για παράδειγμα να χρειαστεί υποαλλεργική διατροφή . Κοιτάξτε την ετικέτα στα συσκευασμένα
τρόφιμα. Ακόμα και τρόφιμα όπως ο τόνος μπορούν να περιέχουν πρωτεΐνες γάλακτος. Μερικές
φορές εμφανίζεται και ως το  συστατικό  καζεΐνη.
Αυγά
Δεν είναι το μόνο πρόβλημα οι ομελέτες. Τα αυγά βρίσκονται σε πολλά τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων
των ζυμαρικών, της μαγιονέζας και των προπαρασκευασμενων προϊόντων. Μπορούν επίσης να βρίσκονται
στα πιο απίθανα σημεία, όπως η επικάλυψη αφρού στα ποτά ή σε στρώση επικάλυψης
στα κουλουράκια.Χρησιμοποιούνται μέχρι και για την παρασκευή του εμβολίου της γρίπης,
επομένως συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν το κάνετε σε περίπτωση που είστε αλλεργικός.
Οστρακόδερμα
Μπορείτε να πάθετε ξαφνικά  αλλεργια μετά από κατανάλωση θαλασσινών και ως ενήλικας. Εάν γίνει αυτό,
θα το κουβαλάτε μαζί σας για μια ζωή. Οι γαρίδες, τα καβούρια, οι αστακοί, οι καραβίδες και τα όστρακα
μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές αντιδράσεις καθώς επίσης και τα μύδια, χτένια, σαλιγκάρια, χταπόδια
και καλαμάρια .Αν λοιπόν είστε αλλεργικοί, αποφύγετε όλα τα οστρακοειδή.
Καρύδια
Ίχνη καρυδιών μπορούν ακόμη να βρεθούν σε λοσιόν δέρματος όπως το βούτυρο shea(βούτυρο καριτέ).
Τα συσκευασμένα τρόφιμα όμως συνήθως έχουν προειδοποίηση, αλλά είναι πιο δύσκολο να αποφευχθούν
σε εστιατόρια και αρτοποιεία. Εάν είστε αλλεργικοί, προσέξτε όχι μόνο τα καρύδια αλλά και διαφορα αλλα όπως αμύγδαλα,
πεκάν, φουντούκια, κάσιους, φυστίκια, καρύδια Βραζιλίας και κουκουνάρια.
Ψάρι
Μερικοί άνθρωποι είναι αλλεργικοί σε φρέσκο ​​σολομό, τόνο ή γλώσσα. Αν είστε αλλεργικοί σε ένα είδος
ψαριού, μπορεί μελλοντικά  να παρουσιάσετε και σε άλλα. Προσέξτε τη σάλτσα ψαριών στην ταϋλανδέζικη
και κινεζική κουζίνα. Το ίδιο ισχύει και για τη σάλτσα του Caesar(σαλατα του καίσαρα) ,για τη
σάλτσα Worcestershire, που περιέχει αντσούγιες .
Σόγια
Τα ψωμιά, τα μπισκότα, οι κονσερβοποιημένες σούπες, τα επεξεργασμένα κρέατα και τα σνακ, όλα μπορούν
να έχουν σόγια. Εάν είστε αλλεργικός, διαβάστε τις ετικέτες των τροφίμων, ώστε να μπορείτε να
προφυλαχτείτε. Αποφύγετε επίσης τα παραδοσιακά τρόφιμα σόγιας: edamame( πράσινα φασόλια), tofu
(προϊόν από γάλα σόγιας με όψη τυριού-βασική πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας των χορτοφάγων), γάλα σόγιας, miso(προϊόν ζύμωσης σόγιας με ειδικούς μύκητες) και σάλτσα σόγιας. Τα μωρά και τα παιδιά
είναι πιο πιθανό να έχουν αυτή την αλλεργία από κληρονομική προδιάθεση.
Σιτάρι
Είναι σε πολλά τρόφιμα, από το ψωμί μέχρι την μπύρα και από τη σαλάτα μέχρι και τα κρέατα. Γιατί;
Οι πρωτεΐνες του σιταριού βοηθούν ορισμένα επεξεργασμένα τρόφιμα να ’δέσουν΄ μαζί και να  δώσουν υφή.
Καλο θα ήταν  να αποφύγετε bulgur(πλιγούρι-είδος σιταριού), κουσκούς
(σιμιγδάλι χονδρό) .
Ευαισθησία στη γλουτένη;
Μπορείτε να είστε ευαίσθητοι σε κάτι αλλά όχι απαραίτητα αλλεργικοί. Η γλουτένη συναντάται κυρίως
στο σιτάρι, στη σίκαλη και στο κριθάρι.Γενικότερα, γλουτένη εμπεριέχεται σε όλα τα επεξέργασμενα τρόφιμα
όπως αλλαντικά,προπαρασκευασμένες σούπες ή σάλτσες. Εάν είστε αλλεργικός, το ανοσοποιητικό σας
σύστημα αντιδρά σε οποιοδήποτε τρόφιμο που την έχει . Αν εχετε κοιλιοκακη μπορεί να προκαλέσει βλάβη
στο έντερο. Μπορεί επίσης να διαπιστώσετε ότι η γλουτένη διαταράσσει  τη λειτουργία τουπεπτικου
σας σύστηματος, χωρις να έχετε αλλεργια η κοιλιοκακη και καλό θα ήταν να την αποφύγετε και τότε.
…”Ευχαριστώ για την συμβολή της, τη σύμβουλο διατροφής Παρασκευή Δακουρά, για την αρωγή της στο θέμα αλλεργία στα τρόφιμα ¨
Πληροφορίες webmd
Κωνσταντινόπουλος Παναγιώτης Ειδικός Παθολόγος

Το blog αυτό δημιουργήθηκε για να ακουστούν αυτά που σκεφτόμαστε στη καθημερινότητα της δουλειάς μας .
Μια παρέα από ανθρώπους που ασχολούνται με την επιστήμη της ιατρικής και γενικότερα με θέματα υγείας , από το δικό του πόστο έκαστος ( και όχι απαραίτητα όλοι γιατροί ) είπαμε να γράψουμε αυτά που έχουμε να πούμε.

Εγγραφη email

εγγραφειτε και μείνετε ενημερωμένοι
Loading

Copyright © 2018-19 Mediteam.gr

To Top