Παθολογία και ψυχιατρικά νοσηματα : ποιες παθολογικές καταστάσεις μπορούν να τη ψυχική μας σφαίρα ? Ας δούμε 10 παραδείγματα
- Αυτό που το ξέρουν σχεδόν όλοι : ο θυρεοειδής ( είτε ως υποθυρεοειδισμός είτε ως υπερθυροειδισμός).Να συμπληρώσουμε γενικότερα ότι οι ενδοκρινοπάθειες σχετίζονται με τη ψυχική μας υγεία και όχι μόνο οι διαταραχές της λειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα.
- Βιταμινες . Η B12 πιο πολύ από όλες είναι γνωστή για τις συνέπειες της έλλειψης της για τη νευρική και ψυχική μας λειτουργία και η παρατεταμένη έλλειψη της μπορεί να φτάσει ως την άνοια . Επίσης και η Β1 και η Β6 επηρεάζουν τη νευρική μας λειτουργία. Επιπλέον και η βιταμίνη D έχει μελετηθεί πολύ για τη πολλαπλή σκλήρυνση στη νευρολογία, αλλά και για τη κατάθλιψη από μεριάς ψυχιατρικής .
-
Πάντα ας βλέπουμε και τυχόν αλλαγές φαρμάκων ακόμη και προσθήκες συμπληρωμάτων . Τα αντιβιοτικά , ιδίως κάποιες ομάδες αυτών , στους ηλικιωμένους για παράδειγμα, επηρεάζουν έντονα το ψυχισμό τους, με πρόσφατη μελέτη.
-
Επίσης τα χρόνια νοσήματα αυξάνουν τη πιθανότητα κατάθλιψης (και όταν είναι αρρύθμιστα, είναι ακόμη χειρότερα).
-
Από τα αυτοάνοσα νοσήματα , ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος έχει ως ένα από τα βασικά κριτήρια διάγνωσης του τις νευροψυχιατρικές εκδηλώσεις και συμπεριλαμβάνει και τη ψύχωση .
-
Άπνοια ύπνου και διαταραχές στον ύπνο σχετίζονται σε πολλές μελέτες με κατάθλιψη και χαρακτηριστικά αυτής όπως η ανηδονία.
-
Διαταραχές ασβεστίου επηρεάζουν και νευρολογικά και ψυχικά.
-
Μια απλή γενική αίματος που θα αποκαλύψει αναιμία ( χαμηλό αιματοκρίτη ) δικαιολογεί υπνηλία , κόπωση και ευερεθιστότητα σε κάποιον που όταν είχε καλό αιματοκρίτη δεν είχε όλα αυτά τα συμπτώματα , χωρίς να αποκλείονται βέβαια και άλλα αιτία.
-
Ένας έλεγχος της ηπατικής λειτουργίας μπορεί να υποδείξει αλκοολισμό (με ότι συνέπειες έχει αυτό στο ψυχισμό μας ), ώστε να διερευνηθεί και αυτό , το οποίο μπορεί αρχικά να μην έχει αποκαλυφθεί στο θεράποντα ιατρό.
-
Ακόμη και ένας αρρύθμιστος διαβητικός με πολλές υπογλυκαιμίες θα παρουσιάζει αλλαγές συμπεριφοράς στη διάρκεια της μέρας Πολλές μελέτες επίσης δείχνουν ότι ο διαβήτης σχετιζεται με νοητική έκπτωση σε ηλικιωμένους που πάσχουν χρόνια από αυτόν.
Μπορούμε να προσθέσουμε και άλλες καταστάσεις που σχετίζουν Παθολογία και ψυχιατρικά νοσηματα , αλλά ας μείνουμε σε αυτές, επισημαίνοντας τα εξής :
Όταν υπάρχει ψυχιατρική νόσος, ο ψυχίατρος έχει προτεραιότητα σε αυτές τις καταστάσεις και η παραπομπή σε αυτόν πρέπει να είναι άμεση. Αυτό που προτείνουμε ξεκάθαρα είναι ότι σε περιπτώσεις διαταραχής της ψυχικης υγείας μικρότερες ή μεγαλύτερες, επισκεφθείτε το ψυχίατρο η έστω το προσωπικό γιατρό σας ( και θα σας παραπέμψει εκεινος στο ψυχίατρο αν χρειαστεί), ώστε να αρχίσει η διερεύνηση της αιτίας το συντομότερο. Καλό θα ήταν , πέρα από τη ψυχιατρική εκτίμηση (στα πιο σοβαρά προβλήματα) , να γίνει και ενας παθολογικός έλεγχος με βάση το ιστορικό , την εξέταση και τον εργαστηριακό η και απεικονιστικο , (αν χρειαστεί) έλεγχο , κάτι που και οι ψυχίατροι προτείνουν, ώστε να γίνει σωστά η διαφοροδιάγνωση του περιστατικού . Αυτό όπως καταλαβαίνεται και από το άρθρο μπορεί να το κάνει μόνο ειδικός και όχι μόνοι σας .
Με μια ολοκληρωμένη αντιμετώπιση από ανθρώπους που ασχολούνται με ζητήματα υγείας, πολλά πράγματα η θεραπεύονται ή έστω βελτιώνονται ικανοποιητικά.
Παθολογία και ψυχιατρικά νοσηματα
https://mediteam.gr/category/κωνσταντινοπουλος/Κωνσταντινόπουλος Παναγιώτης Ειδικός Παθολόγος www.konstantinopoulos.gr
