fbpx
Καλώς ήρθατε στο mediteam.gr .Η κάθε δημοσίευση στο mediteam.gr συνιστά επιστημονική εργασία του υπογράφοντος αυτήν και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί προτροπή για λήψη ή διακοπή φαρμάκων η διενέργεια συγκεκριμένης ιατρικής πράξης . Κάθε ασθενής θα πρέπει να συμβουλεύεται το γιατρό του και να μη λαμβάνει φάρμακα χωρίς τις οδηγίες του ιατρού του. Το blog mediteam.gr αναρτά δημοσιεύσεις με στόχο την ενημέρωση για ιατρικά θέματα και τις τελευταίες εξελίξεις στην ιατρική , χωρίς αυτό να σημαίνει κατ´αναγκη ότι οι απόψεις του κάθε συγγραφέα είναι ταυτόσημες με αυτές του διαχειριστή .
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Παθολογία και ψυχιατρικά νοσηματα

Παθολογία και ψυχιατρικά νοσηματα : ποιες παθολογικές καταστάσεις μπορούν να    τη ψυχική μας σφαίρα ? Ας δούμε 10 παραδείγματα
  1. Αυτό που το ξέρουν σχεδόν όλοι : ο θυρεοειδής ( είτε ως υποθυρεοειδισμός είτε  ως υπερθυροειδισμός).Να συμπληρώσουμε γενικότερα ότι οι ενδοκρινοπάθειες σχετίζονται με τη ψυχική μας υγεία και όχι μόνο οι         διαταραχές της λειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα.
  2. Βιταμινες . Η B12 πιο πολύ από όλες είναι γνωστή για τις συνέπειες της έλλειψης της για τη νευρική και ψυχική μας λειτουργία  και η παρατεταμένη έλλειψη της μπορεί να φτάσει ως την άνοια . Επίσης και  η Β1 και η Β6 επηρεάζουν τη νευρική μας λειτουργία. Επιπλέον και η βιταμίνη D έχει μελετηθεί πολύ  για τη πολλαπλή σκλήρυνση στη νευρολογία, αλλά και για τη κατάθλιψη από μεριάς ψυχιατρικής .
  3. Πάντα ας βλέπουμε και τυχόν αλλαγές φαρμάκων ακόμη και προσθήκες συμπληρωμάτων . Τα αντιβιοτικά , ιδίως κάποιες ομάδες αυτών , στους ηλικιωμένους για παράδειγμα, επηρεάζουν έντονα το ψυχισμό τους, με πρόσφατη μελέτη.
  4. Επίσης τα χρόνια νοσήματα αυξάνουν τη πιθανότητα κατάθλιψης (και όταν είναι αρρύθμιστα, είναι ακόμη χειρότερα).
  5. Από τα αυτοάνοσα νοσήματα , ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος έχει ως ένα από τα βασικά κριτήρια διάγνωσης του τις νευροψυχιατρικές εκδηλώσεις και συμπεριλαμβάνει και τη ψύχωση .
  6. Άπνοια ύπνου και διαταραχές στον ύπνο σχετίζονται σε πολλές μελέτες με κατάθλιψη και χαρακτηριστικά αυτής όπως η ανηδονία.
  7. Διαταραχές ασβεστίου επηρεάζουν και νευρολογικά και ψυχικά.
  8. Μια απλή γενική αίματος  που θα αποκαλύψει αναιμία ( χαμηλό αιματοκρίτη ) δικαιολογεί υπνηλία , κόπωση και ευερεθιστότητα σε κάποιον που όταν είχε καλό αιματοκρίτη δεν είχε όλα αυτά τα συμπτώματα , χωρίς να αποκλείονται βέβαια και άλλα αιτία.
  9. Ένας έλεγχος της ηπατικής λειτουργίας μπορεί να υποδείξει αλκοολισμό (με ότι συνέπειες έχει αυτό στο ψυχισμό μας ), ώστε να διερευνηθεί και αυτό , το οποίο μπορεί αρχικά να μην έχει αποκαλυφθεί στο θεράποντα ιατρό.
  10. Ακόμη και ένας αρρύθμιστος διαβητικός με πολλές υπογλυκαιμίες θα παρουσιάζει αλλαγές συμπεριφοράς στη διάρκεια της μέρας Πολλές μελέτες επίσης δείχνουν ότι ο διαβήτης σχετιζεται με νοητική έκπτωση σε ηλικιωμένους που πάσχουν χρόνια από αυτόν.
Μπορούμε να προσθέσουμε και άλλες καταστάσεις που σχετίζουν  Παθολογία και ψυχιατρικά νοσηματα , αλλά ας μείνουμε σε αυτές, επισημαίνοντας τα εξής :
Όταν υπάρχει ψυχιατρική νόσος, ο ψυχίατρος έχει προτεραιότητα σε αυτές τις καταστάσεις και η παραπομπή σε αυτόν πρέπει να είναι άμεση. Αυτό που προτείνουμε ξεκάθαρα είναι ότι σε περιπτώσεις διαταραχής της ψυχικης υγείας  μικρότερες ή μεγαλύτερες, επισκεφθείτε το ψυχίατρο η έστω το προσωπικό γιατρό σας ( και θα σας παραπέμψει εκεινος στο ψυχίατρο αν χρειαστεί), ώστε να αρχίσει η διερεύνηση της αιτίας το συντομότερο. Καλό θα ήταν , πέρα από τη ψυχιατρική εκτίμηση (στα πιο σοβαρά προβλήματα) , να γίνει και ενας παθολογικός έλεγχος με βάση το ιστορικό , την εξέταση και τον εργαστηριακό η και απεικονιστικο ,  (αν χρειαστεί) έλεγχο , κάτι που και οι ψυχίατροι προτείνουν, ώστε να γίνει σωστά η διαφοροδιάγνωση του περιστατικού . Αυτό όπως καταλαβαίνεται και από το άρθρο μπορεί να το κάνει μόνο ειδικός και όχι μόνοι σας .
Με μια ολοκληρωμένη αντιμετώπιση από ανθρώπους που ασχολούνται με ζητήματα υγείας, πολλά πράγματα η θεραπεύονται ή έστω βελτιώνονται ικανοποιητικά.
Παθολογία και ψυχιατρικά νοσηματα
https://mediteam.gr/category/κωνσταντινοπουλος/Κωνσταντινόπουλος Παναγιώτης Ειδικός Παθολόγος www.konstantinopoulos.gr

Το blog αυτό δημιουργήθηκε για να ακουστούν αυτά που σκεφτόμαστε στη καθημερινότητα της δουλειάς μας .
Μια παρέα από ανθρώπους που ασχολούνται με την επιστήμη της ιατρικής και γενικότερα με θέματα υγείας , από το δικό του πόστο έκαστος ( και όχι απαραίτητα όλοι γιατροί ) είπαμε να γράψουμε αυτά που έχουμε να πούμε.

Εγγραφη email

εγγραφειτε και μείνετε ενημερωμένοι
Loading

Copyright © 2018-19 Mediteam.gr

To Top