ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΑ

Η πρόωρη εμμηνόπαυση αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων υγείας μετά τα 60

Οι γυναίκες με πρόωρη εμμηνόπαυση έχουν τριπλάσιο κίνδυνο να αναπτύξουν πολλαπλά χρόνια προβλήματα υγείας στα 60 τους, συγκριτικά με γυναίκες που θα έχουν εμμηνόπαυση στα 50 τους, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Human Reproduction.

Η εμμηνόπαυση που εμφανίζεται πριν από την ηλικία των 40 ετών ονομάζεται πρόωρη.

Καθώς το προσδόκιμο ζωής είναι πάνω από 80 χρόνια για τις γυναίκες σε χώρες υψηλού εισοδήματος, το ένα τρίτο της ζωής μιας γυναίκας είναι μετά την εμμηνόπαυση.
Ο χρόνος της τελευταίας έμμηνου ρύσεως (ηλικία στην εμμηνόπαυση) διαφέρει σε μεγάλο βαθμό στις γυναίκες και θεωρείται ως δείκτης της συνδεόμενης με την ηλικία νοσηρότητας και θνησιμότητας στην μετεμμηνοπαυσιακή ζωή
Παλιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι η πρόωρη εμμηνόπαυση συνδέεται με την εμφάνιση μεμονωμένων προβλημάτων υγείας όπως καρδιαγγειακές παθήσεις και σακχαρώδης διαβήτης.

Αλλά η μελέτη αυτή είναι η πρώτη που εξετάζει τις σχέσεις μεταξύ του χρόνου εγκατάστασης της φυσικής εμμηνόπαυσης και της εμφάνισης πολλαπλών ιατρικών νοσημάτων.

Οι γυναίκες των οποίων η έμμηνος ρύση έχει σταματήσει πριν από την ηλικία των 40 ετών διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο διαβήτη, καρδιακής νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου, άσθματος και καρκίνου του μαστού.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Queensland στην Αυστραλία, χρησιμοποίησαν δεδομένα από τη Australian Longitudinal Study on Women’s Health (ALSWH) και παρακολούθησαν 5.107 γυναίκες για δύο δεκαετίες από το 1996, όταν ήταν ηλικίας μεταξύ 45 και 50 ετών.

Από αυτές, οι 119 (2,3%) εμφάνισαν πρόωρη εμμηνόπαυση.
Οι γυναίκες συμπλήρωναν ερωτηματολόγια σχετικά με την κατάσταση της υγείας τους κάθε τρία χρόνια έως το 2016, όταν ήταν μεταξύ 65 και 70 ετών.

Η μελέτη επεδίωκε να διαπιστώσει εάν υπήρχε μια σχέση μεταξύ της πρώιμης εμμηνόπαυσης και της ανάπτυξης δύο ή περισσότερων προβλημάτων υγείας (πολυνοσηρότητα) με την πάροδο της ηλικίας.

Μελετήθηκε η επίπτωση 11 παθήσεων Σακχαρώδης διαβήτης, υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικά επεισόδια, αρθρίτιδα, οστεοπόρωση, άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, κατάθλιψη, άγχος και καρκίνος του μαστού.

Περίπου το 71% των γυναικών που είχαν πρόωρη εμμηνόπαυση είχαν αναπτύξει δύο ή περισσότερες από αυτές τις παθήσεις, μέχρι την ηλικία των 60 ετών, συγκριτικά με το 55% των γυναικών που μπήκαν στην εμμηνόπαυση στην ηλικία των 50-51 ετών.

Μετά από προσαρμογές για άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που είχαν πρώιμη εμμηνόπαυση είχαν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν ταυτόχρονες παθήσεις στην ηλικία των 60 ετών.

Ήταν επίσης τρεις φορές πιο πιθανό να αναπτύξουν ταυτόχρονες παθήσεις μετά την ηλικία των 60 ετών.

Οι γυναίκες που παρουσίασαν πρόωρη εμμηνόπαυση είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν χρησιμοποιήσει θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης, να είναι άτοκες, να είναι λιγότερο μορφωμένες, να είναι παχύσαρκες, να έχουν χαμηλά επίπεδα φυσικής δραστηριότητας και να είναι καπνίστριες.

Ο κίνδυνος εμφάνισης πολλαπλών προβλημάτων υγείας είναι αυξημένος σε γυναίκες με πρόωρη εμμηνόπαυση, αλλά είναι επίσης υψηλός και σε γυναίκες που θα μπουν στην εμμηνόπαυση σε μεγαλύτερη ηλικία, καθώς αφορά περισσότερες από 1 στις 2 γυναίκες.
Συνεπώς είναι ιδιαίτερα σημαντική η υιοθέτηση συμπεριφορών που μπορούν να αποτρέψουν ή να επιβραδύνουν την ανάπτυξη τέτοιων προβλημάτων υγείας. Αυτές περιλαμβάνουν τη βελτίωση της διατροφής και της άσκησης, τη διακοπή του καπνίσματος, τον έλεγχο του σωματικού βάρους, τη νοητική άσκηση και την τήρηση των προγραμμάτων προληπτικού ελέγχου για καρκίνο και άλλες παθήσεις.

  Πλάτωνος 52 (1ος όροφος) , Εύοσμος, Τ.Κ. 56244

   2310 707 957,   6974 606 185  2312 201 135

  Ιστοσελίδα :  https://obstetric.gr/   Email:info@obstetric.gr

  Κοινωνική Δικτύωση
 https://www.facebook.com/almaloglouk/  
  https://twitter.com/kosalm

Η Αρθρογραφία του γιατρού στο Mediteam:
https://mediteam.gr/category/αλμάλογλου-κωνσταντίνος/


Το blog αυτό δημιουργήθηκε για να ακουστούν αυτά που σκεφτόμαστε στη καθημερινότητα της δουλειάς μας .
Μια παρέα από ανθρώπους που ασχολούνται με την επιστήμη της ιατρικής και γενικότερα με θέματα υγείας , από το δικό του πόστο έκαστος ( και όχι απαραίτητα όλοι γιατροί ) είπαμε να γράψουμε αυτά που έχουμε να πούμε.

Εγγραφη email

εγγραφειτε και μείνετε ενημερωμένοι
Loading

Copyright © 2018-19 Mediteam.gr

To Top