ΜΠΙΛΙΩ ΠΑΟΥΡΗ

ΕΠΟΧΙΚΗ ΓΡΙΠΗ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ: ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ


Καθώς η περίοδος της  εποχικής γρίπης πλησιάζει, είναι σημαντικό για  σας τους γονείς να ενημερωθείτε επαρκώς προκειμένου να εξασφαλίσετε την καλύτερη προστασία για τα παιδιά σας.

Τι είναι η εποχική γρίπη;

Η εποχική γρίπη είναι μία εξαιρετικά μεταδοτική νόσος του αναπνευστικού συστήματος και προσβάλλει κυρίως τη μύτη, το λαιμό και τους πνεύμονες και προκαλείται από τους ιούς της γρίπης Α και Β (Influenza A & B). Η βαρύτητα της κυμαίνεται από ελαφριά έως πολύ σοβαρή και σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει το θάνατο.

Ποια είναι τα κύρια συμπτώματα;

Η εποχική γρίπη δεν έχει σχέση με το κοινό κρυολόγημα που είναι ήπια λοίμωξη της μύτης και του φάρυγγα και προκαλείται από διαφορετικούς ιούς (ρινοιούς). Η έναρξη της είναι συνήθως αιφνίδια. Τα κύρια συμπτώματα στα παιδιά είναι : πυρετός, ρινική συμφόρηση, βήχας, πονόλαιμος, μυϊκοί πόνοι, αδυναμία και πολύ συχνά έμετοι και διάρροιες.

Πως μεταδίδεται;

Ο πιο συχνός τρόπος μετάδοσης των ιών της γρίπης είναι με τα σταγονίδια που διασπείρονται κατά την ομιλία, το φτέρνισμα ή το βήχα. Σπανιότερα μεταδίδεται όταν ένα άτομο αγγίξει επιφάνεια ή αντικείμενο μολυσμένο με τους ιούς και στη συνέχεια αγγίξει τη μύτη , το στόμα ή και τα μάτια του.

Ποια είναι η περίοδος μετάδοσης;

Τα άτομα που πάσχουν από γρίπη είναι πιο μεταδοτικά έως 3 με 4 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων τους. Ειδικότερα τα πολύ μικρά παιδιά μπορούν να είναι μεταδοτικά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ποια είναι η εποχικότητα της γρίπης;

Αν και η εποχικότητα της νόσου μπορεί να διαφέρει σε χρόνο και διάρκεια ,τα πρώτα κρούσματα μπορούν να εντοπιστούν τον Οκτώβριο. Ειδικότερα για την Ελλάδα η δραστηριότητα της γρίπης κορυφώνεται από Ιανουάριο έως και Μάρτιο.

Πόσο κινδυνεύουν τα παιδιά από την εποχική γρίπη;

Κάθε χρόνο εκατομμύρια παιδιά νοσούν από την εποχική γρίπη ανά τον κόσμο, μερικές χιλιάδες από αυτά νοσηλεύονται ενώ κάποια από αυτά πεθαίνουν. Σε μεγαλύτερο κίνδυνο βρίσκονται τα πολύ μικρά βρέφη (< 6 μηνών) καθώς και όλα τα παιδιά ηλικίας μικρότερης των 5 ετών. Εξίσου σε κίνδυνο βρίσκονται παιδιά με χρόνια νοσήματα όπως άσθμα, νευρολογικές παθήσεις, κυστική ίνωση, καρδιοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη, καρκίνο, HIV, ή βρίσκονται σε χρόνια θεραπεία με κορτικοστεροειδή ή ασπιρίνη

Ποιες είναι οι συνήθεις επιπλοκές;

Οι πιο συχνές επιπλοκές είναι η ωτίτιδα , η παραρινοκολπίτιδα, η πνευμονία, η αφυδάτωση και η επιδείνωση χρονίας νόσου όπως είναι το άσθμα.

Πως μπορούμε να προστατευθούμε;

Βασικά μέτρα πρόληψης την περίοδο της επιδημικής έξαρσης είναι: το καλό πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι τακτικά, η παραμονή του ασθενούς στο σπίτι για μερικές μέρες καθώς και η αποφυγή του συγχρωτισμού δηλαδή η παραμονή σε κλειστούς χώρους με πολλά άτομα για μεγάλα διαστήματα.

Ωστόσο η καλύτερη πρόληψη και προστασία για τα παιδιά είναι ο εμβολιασμός. Όλα τα παιδιά από 6 μηνών έως 5 ετών καθώς και τα παιδιά υψηλού κινδύνου συνιστάται να εμβολιαστούν με το τετραδύναμο αντιγριπικό εμβόλιο έως το τέλος Οκτωβρίου. Η ετήσια ανανέωση του εμβολιασμού είναι απαραίτητη καθώς οι ιοί της γρίπης μεταλλάσσονται συνεχώς ενώ  τα προστατευτικά αντισώματα αναπτύσσονται σε 2 εβδομάδες μετά τη χορήγηση.

Σημειώνεται ότι παιδιά μικρότερα των 9 ετών που εμβολιάζονται για πρώτη φορά ή έχουν κάνει μια δόση εμβολίου στο παρελθόν χρειάζονται 2 δόσεις εμβολίου με μεσοδιάστημα 28 ημερών.

Πηγή: Centers of Disease Control and Prevention-Flu

          Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας: Εποχική γρίπη

Μπίλιω Παούρη,
MD,PhD Παιδίατρος
Ιατρείο: Παύλου Μελά 42 Δημητρακοπούλου 21,
Κορυδαλλός Πειραιάς
Τηλ: 2167004825, 6944653334
e-mail: docpaouri@yahoo.com
Δείτε τα άρθρα της παιδιάτρου στο Mediteam.gr

Το blog αυτό δημιουργήθηκε για να ακουστούν αυτά που σκεφτόμαστε στη καθημερινότητα της δουλειάς μας .
Μια παρέα από ανθρώπους που ασχολούνται με την επιστήμη της ιατρικής και γενικότερα με θέματα υγείας , από το δικό του πόστο έκαστος ( και όχι απαραίτητα όλοι γιατροί ) είπαμε να γράψουμε αυτά που έχουμε να πούμε.

Εγγραφη email

εγγραφειτε και μείνετε ενημερωμένοι
Loading

Copyright © 2018-19 Mediteam.gr

To Top