ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΙΑΤΡΙΚΑ ΝΕΑ

Απώλεια όσφρησης και υγεία στους ηλικιωμένους

Η κακή όσφρηση είναι συχνή στους ηλικιωμένους ενήλικες και συνδέεται με την υψηλότερη θνησιμότητα. Ωστόσο, οι περισσότερες μελέτες έχουν σχετικά σύντομη παρακολουθηση και δεν έχουν διερευνήσει πιθανές εξηγήσεις. Ο σκοπός αυτής της νέας μελέτης κοορτης που διεξήχθη στις ΗΠΑ ,ήταν να αξιολογήσει την πτωχή όσφρηση σε σχέση με τη θνησιμότητα σε ηλικιωμένους ενήλικες και τον προσδιορισμό πιθανών εξηγήσεων.

Σε αυτή συμμετείχαν 2289 ενήλικες ηλικίας 71 έως 82 ετών κατά την έναρξη (51,9% γυναίκες).Οι ερευνητές εξέτασαν την αίσθηση της οσφρησης των ηλικιωμένων και παρακολούθησαν την υγεία και τη γνωστική τους λειτουργία σε διάστημα 13 ετών. Σε σύγκριση με εκείνους που είχαν καλή οσφρηση στην αρχή της μελέτης, εκείνοι με τη χειρότερη αίσθηση της όσφρησης

• τείνουν να καπνίζουν, να πίνουν περισσότερο αλκοόλ, να είναι μεγαλύτεροι και να είναι άνδρες

• ήταν πιο πιθανό να έχουν άνοια, νόσο του Parkinson και νεφρική νόσο στην αρχή

• είχαν κατά 46% περισσότερες πιθανότητες θανάτου σε διάστημα 10 ετών

• είχαν υψηλότερο κίνδυνο θανάτου εξαιτίας της άνοιας, της νόσου του Parkinson και της καρδιαγγειακής νόσου τα επόμενα χρόνια.

Είναι ενδιαφέρον ότι η αίσθηση της όσφρησης ήταν ισχυρότερος παράγοντας πρόβλεψης του θανάτου σε όσους ήταν πιο υγιείς κατά την έναρξη της μελέτης. Τα υψηλότερα ποσοστά νευρολογικής νόσου εξηγούσαν μόνο ένα μικρό μέρος των υψηλότερων ποσοστών θανάτου μεταξύ των ατόμων με κακή αίσθηση όσφρησης.

Χρειάζεται περισσότερη έρευνα σχετικά με τη σχέση μεταξύ κακής οσφρησης και υγείας. Μέχρι τότε , ενημερώστε το γιατρό σας εάν παρατηρήσετε ότι η αίσθηση της όσφρησης δεν είναι αυτή που ήταν.

Δεν σημαίνει ότι έχετε μια σοβαρή ασθένεια – μια μελέτη του 2016 διαπίστωσε ότι περισσότερα από τα τρία τέταρτα των ηλικιωμένων με τη φτωχότερη αίσθηση της όσφρησης είχαν φυσιολογική εγκεφαλική λειτουργία αρκετά χρόνια αργότερα.

Αλλά η απώλεια της αίσθησης της όσφρησης δικαιολογεί την αξιολόγηση που θα μπορούσε να αναδείξει κάτι σημαντικό – και ενδεχομένως αναστρέψιμο.

Πληροφορίες 1/ Annals of internal medicine 2/ Harvard health 

Κωνσταντινοπουλος Παναγιώτης 
Ειδικός Παθολογος – Διαβητολογος

Δειτε video του ιατρου για θεματα μεταβολισμου

Δειτε το καναλι του ιατρου στο youtube

https://youtube.com/channel/UCJbOUPodctjCkfjxrD54u8Q

Δείτε την όλη την αρθρογραφία του γιατρού στο mediteam.gr
https://mediteam.gr/category/κωνσταντινοπουλος/

Κωνσταντινόπουλος Παναγιώτης Ειδικός Παθολόγος
www.konstantinopoulos.gr

Το blog αυτό δημιουργήθηκε για να ακουστούν αυτά που σκεφτόμαστε στη καθημερινότητα της δουλειάς μας .
Μια παρέα από ανθρώπους που ασχολούνται με την επιστήμη της ιατρικής και γενικότερα με θέματα υγείας , από το δικό του πόστο έκαστος ( και όχι απαραίτητα όλοι γιατροί ) είπαμε να γράψουμε αυτά που έχουμε να πούμε.

Εγγραφη email

εγγραφειτε και μείνετε ενημερωμένοι
Loading

Copyright © 2018-19 Mediteam.gr

To Top